WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο γρίφος που μπορούν να λύσουν μόνο οι «ψυχοπαθείς»


JTeam

3 Ιανουαρίου 2023

Ο γρίφος που μπορούν να λύσουν μόνο οι «ψυχοπαθείς»
Ένα ψυχολογικό τεστ, το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς λύνουν πιο εύκολα οι «ψυχοπαθείς» ή όσοι είναι κοντά σε κάποια ψυχοπαθητική κατάσταση, όπως ο ναρκισσισμός

Ο γρίφος έχει ως εξής:

«Ένα κορίτσι είναι στην κηδεία της μητέρας της και συναντά έναν άντρα τον οποίο δεν γνώριζε. Σκέφτεται πως αυτός ο άνδρας είναι υπέροχος και αφού τον γνωρίσει συνειδητοποιεί πως πρόκειται για τον άντρα των ονείρων της και έτσι τον ερωτεύεται. Λίγες μέρες αργότερα, η κοπέλα σκότωσε την αδελφή της. Ποιο είναι το κίνητρο για τη δολοφονία της αδελφής της;»

Απάντηση

Βάσει της περιγραφής που το συνοδεύει, η απάντηση που θα έδινε ένας ψυχοπαθής είναι: «Ήλπιζε ότι ο άντρας θα εμφανιζόταν και πάλι στην κηδεία».

Εξήγηση

Σύμφωνα με τον Dr George Simon, κλινικό ψυχολόγο και συγγραφέα του βιβλίου «Character Disturbance», ο πυρήνας της ψυχοπάθειας βρίσκεται, όταν η ικανότητα ενσυναίσθησης του ατόμου απουσιάζει σε τόσο ακραίο βαθμό που αυτό οδηγεί σε μια ανάλγητη, παράλογη και χωρίς καμία ενοχή χρήση και κακοποίηση των γύρω του. Ουσιαστικά πρόκειται για την πιο «κακοήθη» μορφή ναρκισσισμού.

Ο Dr Simon υποστηρίζει πως η ψυχοπάθεια συνιστά ένα ευρύ φάσμα και δεν είναι κάτι απόλυτο. Τέτοιες παθολογίες καλύπτουν το εύρος αυτού του φάσματος ενώ μια «ολική» ψυχοπάθεια αποτελεί σχετικά σπάνιο φαινόμενο, αν και ο ναρκισσισμός –σε διάφορους βαθμούς και εκδηλώσεις του- συναντάται ολοένα και πιο συχνά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.