Γιατί «ζηλεύεις» την πρώην του συντρόφου σου; Το σύνδρομο, οι λόγοι και η διαχείριση
JTeam
7 Μαρτίου 2023
Το διαδικτυακό δράμα μεταξύ Hailey Bieber και Selena Gomez, καλά κρατεί. Λίγους μήνες μετά τη viral αγκαλιά τους, φαίνεται πως η πικρία, η ζήλια και η αμηχανία εξακολουθεί (κακώς) να υπάρχει ανάμεσα σε μια πρώην και νυν σύντροφο- όπως άλλωστε και σε κάθε άλλη συνηθισμένη σχέση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύνδρομο, το οποίο ονομάζεται και ως «σύνδρομο της Ρεβέκκας» και αναφέρεται στις καταστάσεις εκείνες όπου ένα άτομο βιώνει ζήλια προς τους/τις πρώην του συντρόφου του/της. Στην πραγματικότητα, αυτό το είδος συναισθήματος είναι πιο διαδεδομένο στις μέρες μας. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ειδικοί.
Φυσικά οι λόγοι που οδηγούν ένα άτομο να νιώσει αρνητικά συναισθήματα ή ακόμη και ζήλια για τους πρώην συντρόφους της σχέσης του, είναι πολλοί και ποικίλλουν. Μπορεί είτε να φανερώνουν κτητικότητα, είτε ακόμη και έντονη ανασφάλεια.
Ομολογουμένως, όλοι λίγο - πολύ, στο άκουσμα για πρώην σχέσεις κάπως μπορεί να νιώθουμε λίγο άβολα. Οι σκέψεις μας μπορεί να πηγαίνουν σε παλιές στιγμές τους, στο να θέλουμε ίσως να μάθουμε τι προηγήθηκε και έληξε η σχέση ή ακόμη και στο πως ήταν η σεξουαλική τους ζωή. Αρκετά άτομα μάλιστα, δεν διστάζουν να μιλήσουν ανοιχτά για τέτοια συναισθήματα, αλλά και να δείξουν ανταγωνισμό.
Φαίνεται πως οι σχέσεις ανάμεσα σε πρώην και νυν, θα εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι και άσχημες ή κακές. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι 5 κύριοι λόγοι που μπορεί να μας οδηγούν σε συναισθήματα ζήλιας για πρώην σχέσεις, έχουν ως εξής:
- ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου
- ανταγωνιστική αντιμετώπιση των καταστάσεων από το άτομο
- δυσκολία για εστίαση στο παρών και προσκόλληση στο παρελθόν
- συχνή αναφορά της νυν σχέσης σε καταστάσεις του παρελθόντος
- η νυν σχέση προχωρά συχνά σε συγκρίσεις με πρώην συντρόφους
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε για μια ακόμη φορά την αξία μιας υγιούς σχέσης, τόσο με τον σύντροφο μας, όσο και με τον εαυτό μας. Η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να μοιραστούμε για τη διαχείριση τέτοιων συναισθημάτων είναι φυσικά στο να εστιάσουμε στο παρών και στη τωρινή σχέση, αφού η προηγούμενη έχει λήξει και ανήκει στο παρελθόν.
Σε περίπτωση που ο σύντροφος μας, μας δυσκολεύει περισσότερο σε τέτοια ζητήματα, οφείλουμε να τα εκφράσουμε και μιλήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά για τις καταστάσεις, προκειμένου να πάρουμε και τις κατάλληλες αποφάσεις.
Όπως και να' χει, είναι κάπως λυπηρό να δημιουργούμε «έχθρες» ή ζήλιες με πρώην συντρόφους της σχέσης μας, τους οποίους μπορεί να μη γνωρίζουμε καν προσωπικά. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και οφείλουμε να εστιάσουμε στο τώρα, αλλά και στο πως μπορούμε να κάνουμε τη σχέση μας πιο ουσιαστική και καλύτερη, από το να αναλώνουμε ενέργεια σε καταστάσεις που έχουν λήξει. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική και η στάση του συντρόφου μας, ο οποίος οφείλει να είναι ειλικρινής αλλά και ξεκάθαρος απέναντι μας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.