WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Ευαισθησία απόρριψης»: 5 σημάδια που δείχνουν πως δεν δέχεσαι καλά την κριτική


JTeam

3 Απριλίου 2023

«Ευαισθησία απόρριψης»: 5 σημάδια που δείχνουν πως δεν δέχεσαι καλά την κριτική
Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα ενός άτομο με «ευαισθησία στην απόρριψη»;

Κακά τα ψέματα, σε κανέναν δεν αρέσει η απόρριψη είτε έρχεται από το ερωτικό κομμάτι, είτε από το φιλικό, επαγγελματικό ή οικογενειακό. Καθένας διαχειρίζεται διαφορετικά την απόρριψη και άλλοτε πεισμώνει, άλλοτε τη δέχεται και προσπαθεί να γίνει καλύτερος/η, και άλλοτε η απόρριψη είναι μια βαθιά τραυματική εμπειρία, η οποία του πυροδοτεί κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα ή και όλα.

Σύμφωνα με τον ειδικό ψυχολόγο Dee Johnson, από το Priory, πολλά άτομα, έχουν «ευαισθησία στην απόρριψη» και δυσκολεύονται ιδιαίτερα να δεχθούν την κριτική.

Για τα άτομα αυτά, η απόρριψη και η κριτική δεν είναι απλώς μια δυσάρεστη εμπειρία, αλλά τους πυροδοτεί αισθήματα και αμυντικές αντιδράσεις, οι οποίες πολλές φορές δημιουργούν συγκρούσεις και προβλήματα στις σχέσεις τους. Ευαισθησία στην απόρριψη, εμφανίζεται κυρίως σε άτομα τα οποία μπορεί να εμφανίζουν και διάσπαση ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ). Βιώνουν την απόρριψη ως μια ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία, και προκαλούνται διάφορα συναισθηματικά συμπτώματα όπως:

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα ενός ατόμου με «ευαισθησία στην απόρριψη»;

  • Απαντούν στην απόρριψη με ξεσπάσματα θυμού, συχνά αδικαιολόγητα και έντονα.
  • Νιώθουν υπερβολική ντροπή, ή αναστάτωση, ενώ συχνά μετανιώνουν για την εκρηκτική απάντηση τους
  • Έχουν καταβάθος χαμηλή αυτοεκτίμηση και φοβούνται να εκτεθούν
  • Χαρακτηρίζονται από γενικότερο άγχος, κοινωνικό και περιβαλλοντικό
  • Θέτουν πολύ υψηλά τις προσδοκίες για τον εαυτό τους και ζουν με τον φόβο της αποτυχίας ή της απόρριψης
  • Η απόρριψη τους πυροδοτεί έντονους αμυντικούς μηχανισμούς, αντί για λογική σκέψη και αποδοχή
  • Αν δεχθούν απόρριψη ή κριτική, νιώθουν τις ανασφάλειες τους να γίνονται πολύ πιο έντονες
  • Έχουν σκέψεις αυτοτραυματισμού ή κατάχρησης ουσιών, μετά από μια κριτική, καθώς δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματα που έρχονται στην επιφάνεια και νιώθουν ανίκανοι ή «λίγοι».

Από τι προκαλείται η ευαισθησία στην απόρριψη ή την κριτική ;

«Ο ανθρώπινος ψυχισμός είναι πολύπλοκος, επομένως δεν μπορούμε να είμαστε συγκεκριμένοι με τις αιτίες. Ωστόσο η ευαισθησία στην απόρριψη μπορεί να παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα παιδικών τραυμάτων, ή αισθημάτων παραμέλησης και άλλων τύπων κακοποίησης, ειδικά ψυχολογικής», εξηγεί ο Johnson. «Το να ζεις σε μακροχρόνια αβεβαιότητα και άγχος μπορεί επίσης να είναι ένα έναυσμα για να αναπτύξεις μια τέτοια συναισθηματική κατάσταση».

Πως θεραπεύουμε τα φαινόμενα «ευαισθησίας στην απόρριψη»;

Για να δημιουργήσουμε μια καλύτερη συναισθηματική κατάσταση, απαιτεί χρόνο, προσπάθεια, αλλά και γνώση. Η αλλαγή είναι σταδιακή, ενώ η ψυχοθεραπεία είναι πάντοτε βοηθητική σε τέτοια ζητήματα, προκειμένου να αντιληφθούμε συμπεριφορές και μοτίβα που μας προκαλούν προβλήματα. Για αρχή είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματα μας, να τα νιώσουμε (να μην τα απορρίψουμε) και στη συνέχεια να τα εκλογικεύσουμε.

Μπορείτε να κρατήσετε ένα ημερολόγιο, όπου θα αποτυπώσετε όσα νιώθετε, και όσα σας δυσκολεύουν στο χαρτί. Έπειτα σκεφτείτε: Τι είναι αυτό που σας οδηγεί να χρησιμοποιείται τις άμυνες σας σε μια απλή κριτική; Γιατί η απόρριψη και η κριτική για εσάς, έχει τόσο σημαντικό αρνητικό πρόσημο; Τι απαιτήσεις είχαν από εσάς οι γονείς σας και το περιβάλλον; Πόσο νορμάλ θεωρείται πως είναι να είστε κάπου λάθος; Γιατί αφήνετε μια κριτική να κλονίσει ολόκληρη την ύπαρξη σας;

Προφανώς αυτά είναι ζητήματα τα οποία δεν απαιτούνται μέσα από ένα άρθρο, αλλά με την κατάλληλη βοήθεια, μπορούν να απαντηθούν και να βοηθήσουν το άτομο να βγει από λανθασμένα μοτίβα, τα οποία προκαλούν προβληματικές σχέσεις τόσο με τους άλλους, όσο και με τον εαυτό του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.