WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι τίγρεις έχουν χαρακτήρα: Νέα έρευνα ανακάλυψε τα 2 βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους


JTeam

5 Απριλίου 2023

Οι τίγρεις έχουν χαρακτήρα: Νέα έρευνα ανακάλυψε τα 2 βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς τους
pexels
Τα χαρακτηριστικά των αιλουροειδών μπορούν να συγκριθούν με τα χαρακτηριστικά της «εσωστρέφειας» και της «εξωστρέφειας» των ανθρώπων, σύμφωνα με τους ειδικούς

Από τον πονηρό Shere Khan μέχρι τον κεφάτο και έξω καρδιά Tony, οι τίγρεις παρουσιάζονται σχεδόν πάντα να έχουν προσωπικότητα και χαρακτήρα. Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία καθώς οι επιστήμονες αναγνώρισαν δύο πλευρές της προσωπικότητάς τους.

Οι ειδικοί λένε ότι όπως υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της ειλικρίνειας και του νευρωτισμού, για να περιγράψουν την ανθρώπινη προσωπικότητα, έτσι και οι τίγρεις της Σιβηρίας διακρίνονται για την «επιβλητικότητα» και τη «σταθερότητά» τους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Dr Abdel Abdellaoui: «Aν έπρεπε να διαλέξω ποια ανθρώπινα χαρακτηριστικά έχουν ομοιότητες με εκείνα μιας τίγρης, θα τολμούσα να συγκρίνω την επιβλητικότητά της με την εξωστρέφεια και τη σταθερότητα με το αντίθετο του νευρωτισμού».

Όπως εξηγεί ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο Dr Rosalind Arden, παρόλο που οι δύο αυτές κλίμακες δεν προσφέρουν μια ολοκληρωμένη περιγραφή της προσωπικότητας που έχει μια τίγρη, δείχνουν κάποιες σημαντικές διαφορές. «Δείχνει ότι οι τίγρεις τείνουν να έχουν κάποια προδιάθεση, όπως και οι άνθρωποι που καταλήγουν να χαρακτηρίζονται ως εξωστρεφείς ή εσωστρεφείς», εξηγεί.

Στην έρευνα που βρίσκεται δημοσιευμένη στο Royal Society Open Science, Κινέζοι ερευνητές έφτιαξαν μια λίστα με 70 λέξεις που θεωρούνται κατάλληλες ώστε να περιγράψουν τα ταμπεραμέντα αυτών των ζώων, όπως την προσαρμοστικότητά, το πείσμα και την ειλικρίνειά τους. Το ερωτηματολόγιο με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μια τίγρης μοιράστηκε σε άτομα που εργάζονταν με 152 τίγρεις και άλλες 96 από δύο διαφορετικά πάρκα της Κίνας. Κάθε τίγρη έπαιρνε βαθμολογία κατά μέσο όρο, από τρία άτομα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα χαρακτηριστικά που υπερίσχυαν, ήταν αυτά της «επιβλητικότητας» και της «σταθερότητας». Παρά τα ευρήματα των επιστημόνων, η κάθε τίγρη διατηρεί τη μοναδικότητά της όπως ακριβώς και οι άνθρωποι παρά τα κύρια γνωρίσματά τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.