WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Διαταραχή Πανικού: Το τεστ που θα αποκαλύψει αν έχεις και σε ποιον βαθμό


JTeam

19 Απριλίου 2023

Διαταραχή Πανικού: Το τεστ που θα αποκαλύψει αν έχεις και σε ποιον βαθμό
pexels
Οι ηλικίες που πλήττει περισσότερο, είναι τα 20-40 έτη

Η διαταραχή πανικού είναι μια αγχώδης διαταραχή στην οποία το κύριο σύμπτωμα είναι η κρίση πανικού, δηλαδή ένα ξαφνικό βίωμα άγχους που σε κατακλύζει, αλλά και σωματικής δυσφορίας.

Ένα άτομο έχει διαταραχή πανικού όταν αρχίσουν και επαναλαμβάνονται κρίσεις πανικού μέσα σε διάστημα ενός μήνα ή περισσότερο. Παράλληλα στο ίδιο διάστημα πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον άγχος, επίμονη ανησυχία επανεμφάνισης και άλλων κρίσεων πανικού, έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της κρίσης πανικού (ενδεχόμενος θάνατος, απώλεια ελέγχου ή τρέλα).

Η συμπεριφορά του ατόμου αλλάζει με στόχο να αποτραπεί η επανεμφάνιση κρίσεων και το κυριότερο συναίσθημα είναι φόβος για το άγνωστο.

Επίσης, ένα άτομο με διαταραχή πανικού αποφεύγει να πηγαίνει σε μέρη που έχει βιώσει τον πανικό και όλη αυτή η κατάσταση είναι κάποια από τις μορφές της αγχώδους διαταραχής.

Η μέση συχνότητα στον πληθυσμό υπολογίζεται στο 2-3% με το γυναικείο φύλο να υπερέχει 2:1. Η συχνότητα εμφάνισης αρχίζει και αυξάνεται κατά την εφηβεία και φτάνει στο μέγιστο μεταξύ 20-24 ετών, αν και οι ηλικίες που πλήττει περισσότερο, είναι τα 20-40 έτη.

Το παρακάτω τεστ δημιουργήθηκε για να φανερώσει αν έχεις κι εσύ διαταραχή πανικού. Για να δεις αν έχεις μερικά από τα κυριότερα συμπτώματα, μπορείς να κάνεις το τεστ εδώ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.