WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Mobbing: Τι είναι ο εκφοβισμός στον χώρο εργασίας που κατηγορείται ο Αλέξης Γεωργούλης


JTeam

19 Απριλίου 2023

Mobbing: Τι είναι ο εκφοβισμός στον χώρο εργασίας που κατηγορείται ο Αλέξης Γεωργούλης
pexels
Ο όρος "mobbing" προέρχεται από το αγγλικό ρήμα “to mob” που μεταφράζεται ως «κακομεταχειρίζομαι κάποιον». Στον όρο αποδίδεται επίσης η εξής σημασία: Επιτίθεμαι, περικυκλώνω κι ενοχλώ

Εκτός από την πρώτη καταγγέλλουσα για βιασμό, Ελένη Χρονοπούλου, εργαζόμενοι στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη, τον κατηγορούν για mobbing, κακοποίηση και ξυλοδαρμό. Η καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος του ευρωβουλευτή φέρνει στο φως και άλλες κακοποιητικές συμπεριφορές καθώς νεαρή εργαζόμενη εκεί, φέρεται να έκανε καταγγελία για mobbing ενώ ακόμα ένας μόνιμος υπάλληλος στο γραφείο του έκανε αναφορά το 2019 για ηθική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο.

Τι ακριβώς είναι όμως το "mobbing" που ήρθε έντονα στο προσκήνιο τις τελευταίες ώρες; Ο όρος προέρχεται από το αγγλικό ρήμα "to mob" που αποδίδεται ως «κακομεταχειρίζομαι κάποιον». Στον όρο αποδίδεται επίσης η εξής σημασία: Επιτίθεμαι, περικυκλώνω κι ενοχλώ. Το mobbing αποτελεί μια αποτελεσματική στρατηγική «ψυχολογικής τρομοκρατίας»

H συγκεκριμένη συμπεριφορά προσβάλλει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια ή τη σωματική- ψυχική ακεραιότητα σου ως εργαζόμενο, με αποτέλεσμα να σε ωθήσει να παραιτηθείς. Με μία λέξη βιώνεις το φαινόμενο του λεγόμενου «mobbing» ή αλλιώς ηθική – ψυχολογική παρενόχληση στην εργασία, το οποίο πλέον κατατάσσεται στον κατάλογο των παγκοσμίως αναγνωρισμένων επαγγελματικών ασθενειών.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε το 1800 από Βρετανούς βιολόγους, κατά την περιγραφή της επιθετικής συμπεριφοράς στην πτήση ορισμένων ειδών αποδημητικών πουλιών. Το 1900, ο ηθολόγος Konrad Lorenz το χρησιμοποιεί για να ερμηνεύσει την εχθρική συμπεριφορά της πλειοψηφίας της αγέλης, έναντι των αδύναμων της ίδιας ράτσας

Το mobbing ασκείται μέσω ψυχολογικής βίας, ηθικής βίας, διαμορφώνει ένα εχθρικό περιβάλλον εργασίας, επιβάλλει ένα κλίμα τρομοκρατίας και οδηγεί σε ολοκληρωτική εξουθένωση του εργαζομένου, ωθώντας τον στα άκρα. To mobbing σε λεκτική μορφή μπορεί να μοιάζει με λεκτική κακοποίηση σε οποιοδήποτε άλλο είδος περιβάλλοντος. Μπορεί να περιλαμβάνει τυχόν προσβλητικά, κακόβουλα ή σχόλια που δείχνουν ξεκάθαρα πως πρόκειται για συναισθηματική χειραγώγηση.

Οι θύτες είναι συνήθως άτομα με επιφανειακά δυναμικό χαρακτήρα, ασταθή συμπεριφορά, και υψηλή αίσθηση ανταγωνισμού. Είναι προσωπικότητες που ικανοποιούνται πληγώνοντας τους συνανθρώπους τους και αναπτύσσουν την αυτοεκτίμησή τους, μεταφέροντας στους άλλους τον πόνο που αδυνατούν να αισθανθούν. Φυσικά, το θύμα χάνει σταδιακά τα κίνητρά του για την εργασία, και μπορεί να γίνεται κυκλοθυμικό, αγχώδες, και επιθετικό. Απομόνωση, εξαρτήσεις και διατροφικές διαταραχές είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν, ενώ μπορεί το άτομο να οδηγηθεί σε ολοκληρωτική εξουθένωση και κατάθλιψη.

Κάθε επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά που βλάπτει την προσωπικότητα, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα του ατόμου μπορεί να θεωρηθεί Mobbing. Δεν έχει σημασία αν εκδηλώνεται µε λόγια, πράξεις ή γραπτά μηνύματα, αλλά αν ασκείται συστηματικά, στρατηγικά και μεθοδικά, καταλήγοντας μια μορφή «ψυχολογικής τρομοκρατίας»

Το mobbing μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό ηθικό, σε συχνές απουσίες, χαμηλή απόδοση και παραγωγικότητα όπως και σε περισσότερα λάθη. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο εκφοβισμός δεν είναι μια έννοια που αφορά μόνο την παιδική και την εφηβική ηλικία, ούτε αφορά μόνο τα σχολεία. Ο εκφοβισμός μπορεί να συμβαίνει με διαφορετικούς τρόπους και στους εργασιακούς χώρους, στοχεύοντας ενήλικες, οι οποίοι μπορεί να υφίστανται πιέσεις, υποτίμηση, καταπόνηση και εσκεμμένη απομόνωση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.