WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μετα-συναισθήματα: Τι ακριβώς είναι και πώς να τα διαχειριστείς


JTeam

25 Απριλίου 2023

Μετα-συναισθήματα: Τι ακριβώς είναι και πώς να τα διαχειριστείς
pexels
Μήπως αγνοείς την ύπαρξή τους;

Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς αισθάνεσαι για τα συναισθήματά σου; Αν τα αποδέχεσαι όλα και αν τους δίνεις χώρο να εκφραστούν; Με το να κατανοείς τα «μετα-συναισθήματά» σου σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορείς να έρθεις πιο κοντά σε αυτό που λέγεται ευτυχία και να διαχειριστείς καλύτερα τις σχέσεις σου.

Πολλές φορές το πώς αντιδράμε απέναντι σε μια κατάσταση οφείλεται στα μετα-συναισθήματά μας, όπως και αν δεν τα πάμε και τόσο καλά με τη διαχείριση όσων αισθανόμαστε. «Όταν έμαθα για τα μετα-συναισθήματα άλλαξε το παιχνίδι», λέει η Θεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Συγγραφέας του βιβλίου Your Mental Health Workout, Zoe Aston, η οποία χρησιμοποιεί την έννοια των μετα-συναισθημάτων με τους ασθενείς της για να τους βοηθήσει σε βάθος χρόνου να αλλάξουν την οπτική με την οποία αντιμετωπίζουν όλα τους τα συναισθήματα.

Τι ακριβώς είναι τα μετα-συναισθήματα

Τα μετα-συναισθήματα είναι τα συναισθήματα για τα πρωταρχικά μας συναισθήματα που απορρέουν από ένα βασικό συναίσθημα που βιώνουμε στο εδώ και τώρα. Για παράδειγμα, μπορεί να λυπόμαστε ή να κλαίμε έντονα καθώς παρακολουθούμε μια ταινία και το δευτερεύον συναίσθημα να είναι η ντροπή για το γεγονός ότι κλαίμε.

Αυτό που προκαλούν περισσότερο τα μετα-συναισθήματα, είναι μια συναισθηματική έκρηξη στον εγκέφαλό μας

Τα μετα-συναισθήματα είναι βαθιά ριζωμένα από την παιδική μας ηλικία ή την κοινωνία στην οποία έχουμε μεγαλώσει. Οι ψυχολόγοι άρχισαν να τα μελετούν τη δεκαετία του 1990. Τα συναισθήματά μας είναι συχνά βαθιά ριζωμένα και πηγάζουν από συμπεριφορές που έχουμε βιώσει στην παιδική μας ηλικία ή στην κοινωνία που μεγαλώσαμε.

«Τα συναισθήματά μας είναι ριζωμένα από πολύ μικρή ηλικία πριν ο προμετωπιαίος φλοιός μας είναι σε θέση να σκεφτεί λογικά. Συνήθως πηγάζουν από αυτά που μας έμαθαν οι δάσκαλοι, οι παρέες μας καθώς και από αυτά που είδαμε ακόμα και στην τηλεόραση», αναφέρει η Aston.

Πώς τα αντιμετωπίσουμε

Η κατανόηση του γιατί νιώθουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο για μια κατάσταση και γιατί μας προκαλούνται ορισμένα συναισθήματα είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Συνεπώς, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον χείμαρρο των μετα-συναισθημάτων μέσω της επίγνωσης.

Σύμφωνα με τη Zoe Aston, το σημαντικό δεν είναι να απορρίψουμε τα μετα-συναισθήματα ή να προσπαθήσουμε να τα αγνοήσουμε, αλλά να συνειδητοποιήσουμε γιατί νιώθουμε έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.