WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Επιφανειακό ή παθολογικό άγχος; Ποιο από τα δυο έχεις και η σημαντική διαφορά ανάμεσά τους


JTeam

7 Μαΐου 2023

Επιφανειακό ή παθολογικό άγχος; Ποιο από τα δυο έχεις και η σημαντική διαφορά ανάμεσά τους
Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζεις τη διαφορά ανάμεσα στα δυο βασικά είδη άγχους

Κάθε άνθρωπος μπορεί να βιώσει το στρες και το άγχος διαφορετικά. Να έχει διαφορετικά συμπτώματα, αλλά και διαφορετικές αιτίες. Ωστόσο, η σύγχρονη ψυχολογία έχει μπορέσει να αποσαφηνίσει σε σημαντικό βαθμό το θέμα του άγχους και του στρες, και έχει καταφέρει να βοηθήσει σημαντικά, άτομα τα οποία δυσκολεύονται από χρόνιο ή περιστασιακό στρες.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, παρά το γεγονός πως το φάσμα του άγχους είναι μεγάλο και διαφορετικό από άνθρωπο σε άνθρωπο, υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται.

  • Η πρώτη κατηγορία αφορά τα άτομα, τα οποία αγχώνονται επιφανειακά για πραγματικές καταστάσεις της καθημερινότητας, για πιεστικά γεγονότα ή για καινούριες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
  • Η δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που πάσχουν από παθολογικό άγχος, δηλαδή η δυσφορία που αισθάνονται έχει μεγάλη διάρκεια, προκαλείται συχνά κι έτσι δημιουργείται μια χρόνια κατάσταση. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ειδικό, ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ώστε να έχουν τη σωστή καθοδήγηση.

Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα και τι ρόλο έχει στο άγχος

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ψυχική μας υγεία, καθώς πρόκειται για την ικανότητα του ανθρώπου να ανταποκρίνεται σε δύσκολες συνθήκες, να μπορεί να ξεχωρίσει τις προτεραιότητες του, να διατηρεί μια θετική στάση ζωής αντιμετωπίζοντας κάθε τυχόν πρόβλημα με επιμονή, ευελιξία και αυτοπεποίθηση.

Παρά το γεγονός πως ακούγεται κάτι ιδιαίτερα δύσκολο, η ψυχική ανθεκτικότητα δεν είναι επίκτητη, ούτε κληρονομική. Αλλά αντιθέτως χτίζεται, αναπτύσσεται και δουλεύεται ανάλογα με τα βιώματα μας και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Όσο καλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα έχουμε, τόσο καλύτερα αντιμετωπίζουμε το στρες. Ακόμη και τα άτομα που έχουν χαμηλή ψυχική ανθεκτικότητα μπορούν να την ισχυροποιήσουν μέσω της εκπαίδευσης και της πρακτικής.

Το παθολογικό στρες συνήθως έχει να κάνει με ένα βαθύτερο τραύμα, αλλά και με αιτίες που χρειάζονται περισσότερη ανάλυση προκειμένου να τις καταλάβουμε. Επομένως τα άτομα που αντιμετωπίζουν στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και χρόνια), είναι προτιμότερο να απευθυνθούν σε κάποιο ειδικό.

Μερικοί τρόποι αντιμετωπίσεις το επιφανειακό άγχος

- Δίνουμε έμφαση στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, φιλικές και οικογενειακές. Οι συζητήσεις με τους δικούς μας ανθρώπους μας χαλαρώνουν και μας βοηθούν στο να δούμε πιο καθαρά αυτά που μας προβληματίζουν. Ακόμα κι αν η άποψη των φίλων δεν είναι πάντα σωστή είναι καλό το γεγονός ότι αναπτύσσουμε ανοιχτά το θέμα που μας απασχολεί.

- Δίνουμε σημασία σε πράγματα που έχουν νόημα, που είναι σημαντικά στη ζωή μας και θα είναι και στο μέλλον. Δεν αναλωνόμαστε σε μικρές καθημερινές καταστάσεις που την επόμενη μέρα ή εβδομάδα θα έχουν μηδενική αξία.

- Η καλή σωματική υγεία, η τακτική άσκηση, η ξεκούραση, η υγιεινή διατροφή, η δημιουργικότητα είναι παράγοντες που μας βοηθούν στο να αποβάλλουμε το επιφανειακό άγχος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.