WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως έχεις εθιστεί στο στρες; 3 σημάδια που το αποδεικνύουν


JTeam

9 Μαΐου 2023

Μήπως έχεις εθιστεί στο στρες; 3 σημάδια που το αποδεικνύουν
Μπορεί να μη το γνώριζες, αλλά το στρες μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εθιστικό, εξαιτίας των ορμονών που εκρήγνυνται στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με την νευροεπιστήμονα Heidi Hanna, το άγχος μπορεί να είναι «εξίσου εθιστικό όσο τα ναρκωτικά». Πως ακριβώς όμως συμβαίνει αυτό ;

«Το στρες απελευθερώνει στον οργανισμό μας κορτιζόλη, αλλά και ντοπαμίνη, ένα χημικό που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Πρακτικά, η ντοπαμίνη ενεργοποιεί το κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου μας και μας οδηγεί να επιζητούσε την επανάληψη της συμπεριφοράς που οδήγησε στην έκκρισή της», εξηγεί η Hanna μιλώντας στο CNBC.

Στην πραγματικότητα το στρες και οι ορμόνες του, μας «ενεργοποιούν» για να αντιδράσουμε. Τα κέντρα του νευρικού μας συστήματος βιώνουν παρόμοιες διαδικασίες κατά τη διάρκεια που είμαστε στρεσαρισμένοι, όπως συμβαίνει και με τα ναρκωτικά. Επομένως, ένας εγκέφαλος που είναι χρόνια αγχωμένος θα μπορούσε να έχει αναπτύξει μια εξάρτηση από αυτές τις μικρές δόσεις ντοπαμίνης, που προκαλούν ευφορία.

3 σημάδια ότι είστε εθισμένοι στο άγχος

Τα τρία πιο κοινά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος είναι εθισμένος στο άγχος είναι:

  • Αποφεύγει την ξεκούραση και την χαλάρωση.
  • Τσεκάρει συνεχώς το κινητό του.
  • Λέει ναι στα πάντα.

Σύμφωνα με την Debbie Sorensen, ψυχολόγο που έχει εκπαιδευτεί στο Χάρβαρντ και ειδικεύεται στο burnout, αυτά τα σημάδια μπορεί να εντοπίζονται και σε έναν τοξικό χώρο εργασίας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.