WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να σταματήσεις μια κρίση πανικού την ώρα που σου συμβαίνει: 6 τεχνικές ειδικών


JTeam

15 Μαΐου 2023

Πώς να σταματήσεις μια κρίση πανικού την ώρα που σου συμβαίνει: 6 τεχνικές ειδικών
pexels
Υπάρχει τρόπος να ηρεμήσεις τον εαυτό σου μέσα σε λίγα λεπτά

Ταχυπαλμία, αίσθημα ζάλης και αδυναμίας, δύσπνοια, ιδρώτας, κοιλιακή δυσφορία. Αυτά και πολλά ακόμη συμπτώματα, βιώνει ένα άτομο με κρίση πανικού και η αλήθεια είναι, ότι τις περισσότερες φορές δεν περιγράφεται εύκολα με λέξεις.

Πρόκειται για μια «βίαιη» εμπειρία που σε κατακλύζει για λίγα λεπτά χωρίς να σε αφήνει να αντιδράσεις, ειδικά αν δεν έχεις αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας για το πώς να την αντιμετωπίζεις. Οι κρίσεις πανικού δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Έρευνες δείχνουν ότι το 13,2% των ανθρώπων έχουν βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή τους μια τέτοια κρίση, με τις περισσότερες να διαρκοών από 5'-20'.

Αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί να σταματήσεις μια κρίση πανικού τη στιγμή που τη βιώνεις, η ψυχολόγος Dr Meg Arroll προτείνει μέσω του Stylist, 6 τεχνικές που υπόσχονται να απαλύνουν την ένταση των όσων νιώθειες εκείνη την ώρα:

1. Προσπάθησε να αναπνεύσεις από την κοιλιά

Όπως εξηγεί η Dr Arroll: «Το πιο σημαντικό πράγμα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, είναι να επαναφέρεις τον έλεγχο στην αναπνοή σου». Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσεις να επιβραδύνεις τον τρόπο που αναπνέεις αλλά και να ελέγξεις το πού επικεντρώνεται. «Βεβαιώσου ότι αναπνέεις μέσω του διαφράγματός σου ή της κοιλιάς σου», σημειώνει η ειδικός. Τοποθέτησε λοιπόν, το ένα χέρι στο στήθος σου και το άλλο στην κοιλιά σου, και προσπάθησε να επιτύχεις τη σωστή αναπνοή.

2. Χρησιμοποίησε μια χαρτοσακούλα για να ελέγξεις την αναπνοή σου

Μπορεί να το έχεις δει ως βοηθητικό εργαλείο μόνο σε κάποια ταινία αλλά η χρήση χαρτοσακούλας, είναι πράγματι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να διαχειριστείς το άγχος σου. Σε βοηθάει σύμφωνα με την Dr Arroll, ώστε να μην εισπνεύσεις τόσο πολύ οξυγόνο, ρυθμίζοντας έτσι την αναπνοή σου.

3. Κράτα λίγο πάγο στο χέρι σου

«Το να χρησιμοποιήσεις τις υπόλοιπες αισθήσεις σου, μπορεί να σε βοηθήσει να βιώσεις ένα μικρό σοκ που θα σε απεγκλωβίσει από την κρίση πανικού», σύμφωνα με την ειδικό. Αυτό θα αποσπάσει την προσοχή σου οπότε μπορείς να δοκιμάσεις να βάλεις σε μια πετσέτα λίγο πάγο και να την τοποθετήσεις στο χέρι σου, (μέχρι φυσικά όσο αντέξεις).

4. Δάγκωσε ένα λεμόνι

Ένας ακόμη τρόπος να χρησιμοποιήσεις τις αισθήσεις σου ώστε να αποτρέψεις την κρίση πανικού. Αν γευτείς κάτι πικρό λοιπόν, θα μπορέσεις να εστιάσεις σε αυτό, αφήνοντας πίσω τα ενοχλητικά συμπτώματα.

5. Κράτα στα χέρια σου ένα αντικείμενο με περίεργη/ ασυνήθιστη υφή

«Το να πιάσεις στα χέρια σου ένα τέτοιο αντικείμενο, είναι μια εξαιρετική τεχνική. Μπορεί να είναι κάτι τραχύ ή μαλακό από την τσάντα σου. Η αίσθηση της αφής και η επεξεργασία θα σε βοηθήσουν να βιώσεις σε μικρότερο βαθμό, την κρίση.

6. Δημιούργησε μια νοερή εικόνα

Αυτό που εννοεί η ειδικός με αυτή την τεχνική, είναι να προσπαθήσεις να φανταστείς τον εαυτό σου σε μια κατάσταση, κατά την οποία βιώνεις μια κρίση πανικού και πρέπει να βρεις τρόπους αντιμετώπισης. Το να το αντιμετωπίζεις είναι πάντα καλύτερο από το να το αποφεύγεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.