WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ όταν θυμώνεις


JTeam

20 Μαΐου 2023

Τι δεν πρέπει να κάνεις ποτέ όταν θυμώνεις
pexels
Πώς τα πας με τις εκρήξεις οργής;

Πόσο εύκολας θυμώνεις και σε ποιον βαθμό εκδηλώνεις την οργή σου όταν σε κυριεύει; Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα αλλά ο τρόπος που το εκφράζεις, λύνει το πρόβλημα ή το κάνει χειρότερο.

Η life coach Stef Ziev μαθαίνει στο κοινό της πώς να επικοινωνεί αποτελεσματικά ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας λεκτικής διαμάχης. «Ο καλύτερος τρόπος για να εκφράζεις ένα συναίσθημα με υγιή τρόπο, είναι να του δίνεις φωνή, όνομα και να το αναγνωρίζεις», όπως λέει, προσφέροντας μερικά tips που θα σε σώσουν όταν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς τον θυμό σου.

Για αρχή, καλό είναι να περιγράψεις ακριβώς τι είναι αυτό που πυροδότησε την έκρηξή σου αλλά το σημαντικό είναι να «μην το κάνεις ποτέ προσωπικό». Αν το κάνεις, θα φέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θες. Για να καταλάβεις τι εννοεί η Ziev, αρκεί ένα παράδειγμα. Όπως σε συμβουλεύει, καλύτερα να μην πεις ποτέ: «Με εκνευρίζεις όταν δεν ακούς ποτέ τις συμβουλές μου στα meetings». Ο καλύτερος τρόπος για να πεις κάτι τέτοιο, είναι ο εξής: «Όταν δεν υπολογίζεις τις συμβουλές μου στα meetings, νιώβω ότι με υποτιμάς».

Το σημαντικό είναι να δίνεις χώρο στα συναισθήματά σου πριν τα μεταφέρεις στον άλλον ούτως ώστε να αποδοθούν με ψυχραιμία. Ο τρόπος που θα επικοινωνήσεις είναι το ουσιώδες ώστε να μην διογκώσεις την κατάσταση αλλά αντίθετα να ισορροπήσεις αυτό που σου συμβαίνει.

Τις περισσότερες φορές ο θυμός είναι προϊόν του άγχους και τους στρες. Όταν νιώθουμε αγχωμένοι, η καρδιά αρχίζει να αντλεί αίμα πιο γρήγορα και εκκρίνεται η αδρεναλίνη, και τότε είναι που νιώθεις έναν εκνευρισμό χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Μάθε τεχνικές χαλάρωσης και θα μπορέσεις να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα θυμού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.