WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως έχεις συχνές εκρήξεις θυμού; Το τεστ που θα αποκαλύψει αν ξεπερνάς τα όρια


JTeam

27 Απριλίου 2023

Μήπως έχεις συχνές εκρήξεις θυμού; Το τεστ που θα αποκαλύψει αν ξεπερνάς τα όρια
pexels
Οι απαντήσεις θα σε προδώσουν

Πώς τα πας με τον θυμό; Συγκρατείς τα συναισθήματά σου ή τα αφήνεις ανεξέλεγκτα; Το παρακάτω τεστ δημιουργήθηκε για να ελέγξει αν έχεις συχνές εκρήξεις θυμού και οργής.

Το μόνο που χρειάζεται για να μάθεις την αλήθεια, είναι να απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις. Πάρε ένα μολύβι και άρχισε να σημειώνεις. Αρκεί να σου πούμε ότι σύμφωνα με έρευνα, η δυσφορία, η αγανάκτηση, ο θυμός και όλα τα αρνητικά συναισθήματα διπλασιάστηκαν μες στην πανδημία μαζί με τις τάσεις φυγής.

Από το 2012, η Gallup συγκέντρωνε στοιχεία από περίπου 120.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο, οι οποίοι προέρχονταν από 150 χώρες. Οι ερωτήσεις περιστρέφονταν κυρίως γύρω από τα συναισθήματα που είχαν την προηγούμενη μέρα. Όταν η συζήτηση πήγαινε προς τα αρνητικά συναισθήματα, όπως το στρες, τον θυμό, τη λύπη, οι γυναίκες ταυτίζονταν περισσότερο από τους άνδρες, όπως διαπιστώθηκε.

Η συσσωρευμένη πίεση και ένταση παρουσιάστηκε αυξημένη στο γυναικείο φύλο εξαιτίας των πολλαπλών ρόλων και καθηκόντων μες στην πανδημία. Σε μερικές χώρες, όπως στην Καμπότζη, η διαφορά στον αριθμό των γυναικών και των ανδρών που ένιωθαν θυμό, ήταν υψηλότερη κατά 17%.

Για να δεις τι ισχύει στη δική σου περίπτωση, απάντησε απλά στις παρακάτω ερωτήσεις:

1. Πώς αντιδράς στην αρνητική κριτική;

α. Θυμώνεις πολύ

β. Θυμώνεις λίγο

γ. Δεν θυμώνεις καθόλου

2. Αν είσαι θυμωμένος με κάποιον, το δείχνεις σε εκείνον ή ξεσπάς αλλού;

α. Σε κάποιον άλλον

β. Στον ίδιο

γ. Σε όποιον βρεις μπροστά σου

3. Θυμώνεις όταν κάποιος διαφωνεί μαζί σου;

α. Συχνά

β. Ποτέ

γ. Καθόλου

4. Συμπεριφέρεσαι ευγενικά όταν θυμώνεις;

α. Πάντα

β. Ποτέ

γ. Μερικές φορές

5. Όταν κάποιος σου προκαλεί θυμό, προσπαθείς να του το ανταποδώσεις;

α. Ναι

β. Όχι

6. Νιώθεις άσχημα μετά από ένα τέτοιο ξέσπασμα;

α. Ναι

β. Όχι

7. Οι γύρω σου σε περιγράφουν ως ένα άτομο που θυμώνει εύκολα;

α. Ναι

β. Ίσως

γ. Όχι

8. Κρατάς τον θυμό σου για πολύ καιρό;

α. Ναι

β. Ίσως

γ. Όχι

9. Πιστεύεις ότι θυμώνεις περισσότερο από τους άλλους;

α. Ναι

β. Όχι

10. Πόσο συχνά θυμώνεις τόσο πολύ που νιώθεις ότι θα βγεις εκτός ελέγχου;

α. Πάντα

β. Μερικές φορές

γ. Ποτέ

Αν απάντησες:

Τα περισσότερα α

Τείνεις να θυμώνεις περισσότερο από τους άλλους

Είσαι αρκετά επιρρεπής με το να θυμώνεις. Νευριάζεις με το παραμικρό και δεν αντέχεις οποιονδήποτε διαφωνεί μαζί σου. Αυτό έχει επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική σου υγεία ενώ πολλές φορές καταρρακώνει τη διάθεσή σου. Πρέπει να μάθεις να σου θέτεις όρια και να μη βγαίνεις εκτός ελέγχου. Ο θυμός είναι ένα δευτερεύον συναίσθημα που πρέπει να μάθεις να ισορροπείς.

Τα περισσότερα β

Κινείσαι μεταξύ θυμού και ηρεμίας

Δεν ξέρουμε πώς τα καταφέρνεις αλλά βρίσκεσαι ανάμεσα σε στιγμές έκρηξης και γαλήνης. Περιστασιακά χάνεις τον έλεγχο και άλλες στιγμές ξέρεις απολύτως πώς να διαχειρίζεσαι τον θυμό σου. Καλό είναι να μένεις μακριά από άτομα που σε ωθούν σε εκρηκτικές συμπεριφορές χωρίς κανέναν απολύτως λόγο.

Τα περισσότερα γ

Είσαι το πιο cool και ψύχραιμο άτομο στον κόσμο

Δεν θυμώνεις ποτέ και για κανέναν λόγο. Έχεις μια τεράστια εσωτερική δύναμη που σε κρατάει πάντα ήρεμο, ό,τι κι αν συμβαίνει και φροντίζεις να έχεις υπό οποιαδήποτε συνθήκη, τον έλεγχο των συναισθημάτων σου. Κοινώς, κάνεις εξαιρετική δουλειά και οι γύρω σου σε θαυμάζουν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.