Το multitasking τις περισσότερες φορές σε ωθεί να υπερβαίνεις τα όριά σου, εκτελώντας διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Παρόλο που φαινομενικά σε γεμίζει με δυναμισμό και coolness, πρακτικά προσθέτει extra stress και μια αίσθηση αποτυχίας στην ήδη φορτωμένη καθημερινότητά σου.
Στην πραγματικότητα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει την ικανότητα να συγκεντρώνεται 100% σε παραπάνω από ένα project ή task τη φορά. Κάθε φορά λοιπόν που καταπιανόμαστε με διάφορα ταυτόχρονα, απλώς τα φέρουμε εις πέρας (ή και όχι), χωρίς καμία επιτυχία. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν μεταβαίνουμε από το ένα task στο άλλο, μειώνουμε σημαντικά την παραγωγικότητά μας.
Multitasking explained. pic.twitter.com/36xFe1mSAq
— Hussein Adel Fahmy (@7usfahmy) November 22, 2021
Το multitasking σού δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι τα προλαβαίνεις όλα αλλά το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές, είναι μέτριο
Αν βλέπεις λοιπόν πως το να προσπαθείς να υπερβαίνεις κάθε φορά τον εαυτό σου για να τα κάνεις όλα, δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην απόγνωση, ήρθε η στιγμή να δοκιμάσεις το monotasking. Είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του και συμβαδίζει πολύ καλύτερα με τον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος.
Το multitasking είναι μέρος μιας πειστικής ψευδαίσθησης προς τον εαυτό μας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε να εστιάσουμε σε πολλά πράγματα την ίδια στιγμή παρά μόνο σε ένα (αν φυσικά θέλουμε να το κάνουμε καλά). Στην περίπτωση της ταυτόχρονης εκτέλεσης πολλών πραγμάτων, το μόνο που κάνουμε είναι να μετατοπίζουμε την προσοχή μας από το ένα project στο άλλο.
Master The Art Of Monotasking: Train Your Brain To Resist Distractions https://t.co/uFuyZUkMPL
— Forbes (@Forbes) December 18, 2021
Το monotasking είναι η λύση που ψάχνεις κάθε φορά που θες να κάνεις κάτι σωστά. Επιτρέπει στον εγκέφαλό σου να κάνεις focus μόνο σε ένα πράγμα πριν περάσει στο επόμενο. Αν αναρωτιέσαι ποια είναι τα οφέλη του monotasking, αυτά είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλή και ουσιαστική δουλειά, η συγκέντρωση χωρίς τη διάσπαση της προσοχής σου και ο προγραμματισμός.
Δεν είναι όλες οι ώρες της ημέρας ιδανικές για συγκέντρωση. Βρες λοιπόν αυτό που πρέπει να κάνεις πρώτο μες στη μέρα, όρισε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να αφοσιωθείς σε αυτό και δες αποτελέσματα πριν προχωρήσεις στην υλοποίηση κάποιου άλλου task.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.