WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως είσαι εξαρτημένη από τη σχέση σου; 3 σημάδια που το αποκαλύπτουν


JTeam

4 Ιουλίου 2023

Μήπως είσαι εξαρτημένη από τη σχέση σου; 3 σημάδια που το αποκαλύπτουν
Επανάλαβε μετά από εμένα: «Δεν δημιουργούμε εξαρτητικές σχέσεις»

Για να αναλύσουμε τις εξαρτητικές σχέσεις, θα θέλαμε σίγουρα ειδικό ψυχολόγο. Υπάρχει μια ολόκληρη θεωρία στην οποία βασίζονται οι σχέσεις εξάρτησης και, στην ουσία, δηλώνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη αυτοπεποίθησης στα άτομα που τη βιώνουν. Συχνά, κατά τη παιδική ηλικία καλλιεργείται το αίσθημα του φόβου και της εγκατάλειψης, κάτι που επηρεάζει σημαντικά την ενήλικη ζωή και την δημιουργία τέτοιων σχέσεων.

Καταλαβαίνεις λοιπόν πως το να εξαρτάσαι σε μεγάλο βαθμό από τον σύντροφο σου, μπορεί να υποδηλώνει διάφορα τραύματα, αλλά και συμπεριφορές τις οποίες καλό θα ήταν να αναθεωρήσεις. Πέρα από το γεγονός πως εξαρτάσαι από ένα άλλο πρόσωπο, στις σχέσεις εξάρτησης συνήθως αποφεύγεις να εκφραστείς όπως επιθυμείς εξαιτίας του φόβου της αποξένωσης, είτε νιώθεις πολύ έντονα την ανάγκη να είσαι αποδεκτός και έτσι λειτουργείς μόνο με βάση τις επιθυμίες των άλλων.

Ακόμη, τα άτομα με εξαρτητικούς δεσμούς, έχουν περισσότερες πιθανότητες να συνάψουν σχέσεις με ναρκισσιστικά και τοξικά άτομα.

Σε περίπτωση που πιάσεις τον εαυτό σου να έχει τα παρακάτω σημάδια και μοτίβα συμπεριφοράς στη σχέση σου, οφείλεις να το προσέξεις:

Αγνοείς την έλλειψη σεβασμού από μεριάς τους

Ένα άτομο με τάση για εξαρτημένες σχέσεις, συνήθως τοποθετεί έναν σύντροφο πολύ υψηλά. Τον «θεοποιεί» και είναι πρόθυμο να καλύψει κάθε ανάγκη του. Ακόμη και τις στιγμές με έλλειψη σεβασμού, το εξαρτητικό άτομο θα προσπεράσει τις περιστάσεις και θα δικαιολογήσει συμπεριφορές. Κλασσικό, πολύ απλό και συνηθισμένο παράδειγμα, είναι όταν σε ακυρώνουν τελευταία στιγμή, ξανά και ξανά, και εσύ είσαι εντάξει με αυτό, είτε όταν δεν σου αρέσει μια συμπεριφορά, αλλά φοβάσαι να την εκφράσεις για να μη δημιουργήσεις οποιαδήποτε τυχόν ένταση ή παρεξήγηση.

Αντιμετωπίζεις τις σχέσεις σοy ως το πιο σημαντικό πράγμα της ζωής σου

Όλοι ερωτευτήκαμε και θελήσαμε να προσπαθήσουμε για μια σχέση. Όμως πέρα από την ερωτική ζωή, υπάρχουν άλλες τόσες πτυχές για τις οποίες αξίζει να προσπαθήσεις. Επαγγελματικά, οικογενειακά, φιλικά πρόσωπα και κυρίως προσωπικά σου θέματα, χρειάζονται επίσης την προσοχή σου. Το να αναλώνεσαι διαρκώς για την κάλυψη των αναγκών του συντρόφου σου, πρέπει να σε κάνει να προβληματιστείς.

Στρεσάρεσαι πολύ όταν νιώθεις πως «μένεις στην απ' έξω»

Για παράδειγμα, μπορεί να έχει να σου στείλει μήνυμα μια ολόκληρη ημέρα, ή μια εβδομάδα -και εσύ κοντεύεις να χάσεις τον ύπνο σου. Δυσκολεύεσαι να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις μια σχέσης και το κυριότερο για εσένα, είναι μόνο το να τον έχεις στη ζωή σου, ανεξαρτήτως περιστάσεων. Οι συμβιβασμοί είναι μονόπλευροι όπως επίσης και η προσπάθεια, ενώ μερικές φορές μπορεί ακόμη και να παρακαλάς για ψίχουλα προσοχής. Αν κάτι δεν βγει, προχωράμε παρακάτω.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.