WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ψυχολόγος εξηγεί γιατί πρέπει οι γονείς να σταματήσουν να φιλούν τα παιδιά τους στο στόμα


JTeam

3 Αυγούστου 2023

Ψυχολόγος εξηγεί γιατί πρέπει οι γονείς να σταματήσουν να φιλούν τα παιδιά τους στο στόμα
Οι κίνδυνοι που ενέχουν από αυτήν την απλή ένδειξη αγάπης

Μπορεί αρκετοί γονείς να πιστεύουν πως τα φιλιά στο στόμα με το παιδί, είναι μια ένδειξη οικειότητας, και ότι προσφέρουν περισσότερη άνεση, και συναισθηματική σύνδεση, ωστόσο ορισμένοι ψυχολόγοι έχουν διαφορετική άποψη.

Αυτή η απλή κίνηση αγάπης, μπορεί τελικά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών και αυτό γιατί προβάλλει τα σωματικά του όρια. Τα οποία στη συνέχεια, θα είναι πολύ δύσκολο για το παιδί, να τα επιβάλλει σε κάποιον άλλο.

Τα προσωπικά όρια του σώματος ενός παιδιού είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξή του, όπως τονίζει η διάσημη ψυχολόγος Charlotte Reznick. Το φιλί ενός παιδιού στα χείλη, μαζί με άλλες παρεμβατικές πρακτικές όπως το τάισμα με το ζόρι και το επιθετικό γαργάλημα, μπορεί να στείλει ένα μήνυμα ότι ο προσωπικός του χώρος είναι ανοιχτός σε εισβολή και πρέπει όλα αυτά να τα υποστεί. Κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό, αν τελικά το υιοθετήσει και δεν μάθει να βάζει τα όρια του στα άλλα άτομα.

Το σύνδρομο του «θύματος»

Πιο αναλυτικά, τέτοιες συνήθειες των γονιών μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να αναπτύξει το παιδί ένα «σύνδρομο θύματος», οδηγώντας σε δυσκολία στον καθορισμό ορίων και στο να πει «όχι». Επίσης, την αντίθεση τους σε αυτή την πρακτική δηλώνουν και οι παθολόγοι. Μέσω του φιλιού στο στόμα μεταφέρονται βακτήρια, τα οποία ένας ενήλικας με πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα. Σε αντίθεση με τα παιδιά, τα οποία είναι πιο ευάλωτα σε επιβλαβείς λοιμώξεις.

Τέλος, ένας ακόμη κίνδυνος που ενέχει μέσα από αυτή τη συνήθεια, είναι πως τα παιδιά, ενδέχεται να ακολουθήσουν αυτήν την τακτική και στους άλλους ανθρώπους. Δηλαδή μπορεί να καταλήξουν να φιλούν άλλα άτομα, μεγάλους και μικρούς στο στόμα, μιμούμενα την πρακτική των γονιών τους. Κάτι το οποίο δημιουργεί επίσης κινδύνους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.