WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 συμβουλές για να μην καταστρέψεις τη δεκαετία των 30 σου


JTeam

2 Σεπτεμβρίου 2023

5 συμβουλές για να μην καταστρέψεις τη δεκαετία των 30 σου
@tashoakley / instagram
Η «κρίση της μέσης ηλικίας» όλο και συχνότερη σε άτομα ηλικίας 30 - 40. Με αυτές τις συμβουλές όμως, ίσως και να την αποφύγεις

Η συνειδητοποίηση πως αργά ή γρήγορα αυτό που η κοινωνία ονομάζει «νεότητα» χάνεται, η αναπόφευκτη θνησιμότητα, αλλά και η ανικανοποίηση από την εξέλιξη της προσωπικής μας πορείας, αποτελούν μερικούς από τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης μιας «κρίσης μέσης ηλικίας».

Από μια τέτοια κατάσταση μπορούν να επηρεαστούν κυρίως νεαρά σε ηλικία άτομα, τα οποία πιθανό να αισθάνονται πως οφείλουν να αλλάξουν ορισμένα πράγματα στη ζωή τους, ή να αναθεωρήσουν σημαντικές τους αλλαγές. Τέτοιες «κρίσεις» όμως, ή καλύτερα, τέτοιες συναισθηματικές αφυπνίσεις, έρχονται για να μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε σε απαραίτητες αλλαγές, αλλά και και για να συνδεθούμε καλύτερα με τον εαυτό μας, και τις πραγματικές επιθυμίες μας.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια ωστόσο, είναι σημαντικό να δούμε μερικές συμπεριφορές που μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια τέτοια κρίση ηλικίας, και που καταστρέφουν μια από τις καλύτερες δεκαετίες μας. Γι' αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να:

«Μην μένεις σε μια δουλειά που δεν σε καλύπτει πια»

Μπορεί να ήθελες να ικανοποιήσεις τις ανάγκες των γονιών σου, ή του κοινωνικού σου περίγυρου και να επηρεάστηκες ακολουθώντας μια καριέρα, η οποία τελικά δεν σε γεμίζει πια. Πλέον στο 2023, το να αλλάζεις πορεία, το να δοκιμάζεις κάτι διαφορετικό, είναι πέρα για πέρα αληθινό και κυρίως δεν χρειάζεται να βαρεθείς μέχρι θανάτου σε μια δουλειά. Διεκδίκησε κάτι καινούργιο και μη διστάσεις να ξεκινήσεις μια νέα εκπαίδευση, για κάτι που ενδιαφέρει, ακόμη και αν δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ ξανά.

«Μην μπαίνεις στον αυτόματο πιλότο»

Οι υποχρεώσεις και η καθημερινότητα, μπορούν πολύ εύκολα να μας ρουτινιάσουν. Να νιώθουμε πως δεν έχει απομείνει και πολύ συναίσθημα, ούτε όρεξη, αλλά ούτε και ενθουσιασμός. Όταν όμως παίρνεις την πρωτοβουλία να κάνεις το σπορ που αγαπάς, να βγεις με το πρόσωπο που θέλεις χωρίς να διστάσεις να το διεκδικήσεις, και κυρίως να κάνεις κάτι που δεν έχεις ξανακάνει ποτέ, μόνο ανανέωση, νέες εμπειρίες και χαρά μπορεί να σου δώσει. Η εξέλιξη δεν σταματά σε καμία ηλικία.

«Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με συνομήλικα άτομα»

Από ένα τέτοιο θέμα, δεν θα μπορούσε να μείνει απ' έξω η σύγκριση. Μπορεί να βλέπεις τους γύρω σου και τους φίλους σου να παντρεύονται, να αποκτούν παιδιά, να έχουν αλλάξει χώρα και να ζουν την καριέρα των ονείρων τους. Και όλα αυτά μόνο χαρά και έμπνευση αξίζει να σου χαρίσουν. Κάθε άτομο έχει και διαφορετικά θέματα να τον απασχολούν και κυρίως, κάθε διαδρομή είναι ξεχωριστή. Καθένας έχει τους δικούς του χρόνους, αλλά και διαφορετικά μαθήματα ζωής να πάρει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος σύγκρισης, εκτός και αν επιθυμείς την ανασφάλεια και τη ζήλεια στη ζωή σου.

«Δεν χρειάζεται να είσαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό σου»

Στο ίδιο πλαίσιο, είναι σημαντικό να βάλεις ένα όριο στο πόσο αυστηρός είσαι με αυτά που πετυχαίνεις, αλλά και με τους στόχους σου. Το να έχεις υψηλές προσδοκίες και να θέλεις να επιτύχεις τα καλύτερα, είναι ένα σπουδαίο κίνητρο. Ωστόσο, η γραμμή που το κίνητρο αυτό γίνεται πίεση και κακή αυτοεκτίμηση, είναι πολύ λεπτή. Γι' αυτό δεν είναι κακό, μερικές φορές να μας δίνουμε χρόνο, αλλά και να δικαιολογήσουμε ορισμένα λάθη.

«Μην αρνείσαι να αποδεχτείς ή να ξεπεράσεις καταστάσεις που σε πλήγωσαν»

Η προσκόλληση στο παρελθόν, είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί πολλές και πολλούς σε αυτήν την ηλικία. Και όσο περισσότερο αρνείσαι να αποδεχτείς πως κάποιοι κύκλοι κλείνουν, και πως καλώς ή κακώς κάποιοι άνθρωποι θα μας πληγώσουν, τόσο περισσότερο θα μένεις πίσω.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.