WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κι όμως, τα ετερώνυμα δεν έλκονται, σύμφωνα με νέα έρευνα


JTeam

7 Σεπτεμβρίου 2023

Κι όμως, τα ετερώνυμα δεν έλκονται, σύμφωνα με νέα έρευνα
pexels
Η θεωρία ότι «τα αντίθετα έλκονται» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας μύθος και οι ερευνητές εξηγούν το γιατί

Είναι μία από τις πιο κοινές θεωρίες που ίσως έχεις προσπαθήσει πολλές φορές να αντικρούσεις χωρίς αποτέλεσμα αλλά τώρα έρχεται η επιστήμη να σε επιβεβαιώσει. Τελικά τα ετερώνυμα δεν έλκονται, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και μελέτησε 133 διαφορετικά χαρακτηριστικά και πεποιθήσεις σχεδόν 80.000 ζευγαριών.

Η μελέτη έγινε από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Colorado Boulder και εξέτασε διάφορες πτυχές της ζωής τους. Είναι η πρώτη φορά που το θέμα εξετάζεται συνολικά και τα ευρήματα έχουν πραγματικό ενδιαφέρον. «Πολλά μοντέλα στη γενετική υποθέτουν πως το ανθρώπινο ζευγάρωμα είναι τυχαίο. Αυτή η μελέτη δείχνει πως αυτή η υπόθεση είναι μάλλον λανθασμένη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ματ Κέλερ.

Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν στοιχεία από το πρόγραμμα UK Biobank, μια βιοτράπεζα που από το 2006 συλλέγει στοιχεία γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικής έκθεσης από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να διαπιστώσει πώς επηρεάζουν την ανάπτυξη ασθενειών. Η έρευνα περιλάμβανε από στοιχεία για πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις μέχρι το βάρος γέννησης και την ηλικία κατά την οποία κάποιος έκανε πρώτη φορά σεξ στη ζωή του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η θεωρία ότι «τα αντίθετα έλκονται» δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας μύθος. Όπως αναφέρει ο Guardian: «Το 82%- 89% των χαρακτηριστικών που εξετάστηκαν, ήταν παρόμοια ανάμεσα στους συντρόφους που συμμετείχαν στην έρευνα. Μόνο το 3% παρουσίαζε διαφορετικά στοιχεία».

Το χαρακτηριστικό στο οποίο τα ζευγάρια τείνουν να συμφωνούν πιο συχνά είναι περισσότερο το έτος γέννησης. Πολύ συχνή είναι επίσης η συμφωνία ως προς τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, το επίπεδο εκπαίδευσης και ορισμένους δείκτες IQ.

Ομοιότητα υπάρχει επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις ζευγαριών στο αν και οι δύο φορούν γυαλιά ή όχι, στο βάρος που είχαν όταν γεννήθηκαν, στην ηλικία του πατέρα του καθενός, στο χρώμα των μαλλιών τους, στο αν ζουν ή όχι οι μητέρες τους, στο κάπνισμα.

Η συμφωνία χαρακτήρων έχει να κάνει με το ότι και οι δύο σύντροφοι έχουν πράγματα να μοιραστούν, ή καλλιεργούν κοινά στη συνέχεια, όπως και με το ότι μπορεί να μεγάλωσαν στην ίδια περιοχή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.