WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Βοηθώντας το παιδί σας να μεταβεί από τις καλοκαιρινές διακοπές στη σχολική καθημερινότητα


JTeam

8 Σεπτεμβρίου 2023

Βοηθώντας το παιδί σας να μεταβεί από τις καλοκαιρινές διακοπές στη σχολική καθημερινότητα
pexels
Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που τα παιδιά βρίσκονται έξω, εξερευνούν, παίζουν και διασκεδάζουν, πράγμα που σημαίνει ότι η μετάβαση στο σχολείο μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη

Η επιστροφή ενός παιδιού από τις καλοκαιρινές του διακοπές, αποτελεί μια μεγάλη διαδικασία προσαρμογής σωματικής, διανοητικής και συναισθηματικής. Ακολουθούν μερικές προτάσεις για να βοηθήσετε τα παιδιά να μεταβούν από τις καλοκαιρινές διακοπές σε μια χαρούμενη και ευχάριστη σχολική χρονιά.

  1. Επαναφέρετε τη ρουτίνα ύπνου

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να επιστρέψει στην κανονική ρουτίνα του ύπνου τις μέρες πριν από την επανέναρξη του σχολείου, ώστε να επανέλθει πιο εύκολα στη σχολική καθημερινότητα. Μια σταθερή ρουτίνα ύπνου είναι σημαντική ειδικά για τα μικρά παιδιά.

  1. Να είστε διαθέσιμοι

Δημιουργήστε ευκαιρίες και έναν ασφαλή χώρο, όπου το παιδί θα μπορεί να σας μιλήσει, όταν κάτι το απασχολεί. Όταν ξεκινά το σχολείο, φροντίστε να συζητήσετε μαζί του για το πως πέρασε τη μέρα του– τι έμαθε και για τα πράγματα που πιθανόν να το δυσκόλεψαν. Είναι καλό να ενθαρρύνετε έναν διάλογο που μπορεί να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, δείχνοντάς του ότι ενδιαφέρεστε για αυτά που μαθαίνουν και είστε εκεί για να το υποστηρίξετε.

  1. Δείτε μαζί τα θετικά

Είναι χρήσιμο να μιλήσουμε για μερικά από τα θετικά που προέκυψαν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Επίσης, μιλήστε για τα θετικά στοιχεία της επιστροφής στο σχολείο, ώστε να μετριάσετε τις ανησυχίες τους. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να δείξετε τον ενθουσιασμό σας για την αλλαγή. Αυτό θα αντικατοπτρίζεται στα συναισθήματα του ίδιου του παιδιού σας. Όταν τα παιδιά αισθάνονται ενθουσιασμένα, αναλαμβάνουν εύκολα νέες εργασίες και προκλήσεις. Μια δραστηριότητα, όπως η έξοδος με το παιδί σας ή η αγορά των νέων σχολικών ειδών, αποτελούν έναν πολύ καλό τρόπο για να κάνετε τα παιδιά να αισθάνονται θετικά.

  1. Υιοθετήστε νέες συνήθειες

Μην περιμένετε τα παιδιά σας να περάσουν αμέσως από μια χαλαρή και ευέλικτη ρουτίνα διακοπών σε μια σχολική ρουτίνα. Ξεκινήστε εγκαίρως τη μετάβαση, πριν αρχίσουν τα μαθήματα, ώστε το παιδί να επιστρέψει στις κανονικές, καθορισμένες ώρες γεύματος και ύπνου – ενσωματώνοντας και νέες ευχάριστες στιγμές, όπως μια ιστορία πριν τον ύπνο.

Εάν το παιδί σας πρόκειται να πάει σε νέο σχολείο, κάποιες συνήθειες θα πρέπει να αλλάξουν. Οι συνήθειες είναι σημαντικές για τα παιδιά γιατί ξέρουν τι να περιμένουν. Πριν ξεκινήσετε το σχολείο μπορείτε να τους δείξετε τον δρόμο για να πάνε στο σχολείο ή να τους εξοικειώσετε με το νέο πρόγραμμα.

  1. Ετοιμαστείτε και εσείς

Είναι φυσικό για τους γονείς να αισθάνονται άγχος όταν αφήνουν τα παιδιά τους την πρώτη τους μέρα σε ένα νέο σχολείο – αλλά προσπαθήστε να μην φανούν οι δικές σας ανησυχίες! Πείτε ένα στοργικό αλλά γρήγορο αντίο και αφήστε τους να πάνε στο σχολείο χωρίς μεγάλη καθυστέρηση. Όταν τα παιδιά φτάνουν στην τάξη με τους συμμαθητές τους, συνηθίζουν να τακτοποιούνται πολύ γρήγορα.

Εάν παρουσιαστεί πρόβλημα λίγες εβδομάδες αφότου έχουν ανοίξει ξανά τα σχολεία και αισθάνεστε ότι το παιδί σας δεν έχει προσαρμοστεί και δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις νέες σχολικές προκλήσεις, συνιστάται να μιλήσετε με τον δάσκαλο της τάξης ή τον ψυχολόγο του σχολείου για το πώς να υποστηρίξετε καλύτερα το παιδί σας.

  1. Επιδιώξτε την εμπλοκή τους

Δώστε τους μια αίσθηση ευθύνης και αφήστε τους να σας βοηθήσουν να επιλέξετε τι θέλουν να πάρουν μαζί τους για φαγητό από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να εξοικονομήσουν χρόνο το πρωί. Αφήστε τους να διαλέξουν τα σχολικά είδη και αναλώσιμα του σχολείου. Βοηθήστε τους να ετοιμάσουν τη σχολική τους τσάντα εκ των προτέρων.

  1. Χτίστε μια σχέση με το σχολείο

Είναι σημαντικό να διατηρείτε καλή σχέση με το σχολείο του παιδιού σας. Έτσι, μπορείτε να τους ενημερώσετε για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε ή πιθανές προκλήσεις που μπορεί να συναντήσουν με το παιδί. Τα σχολεία και οι δάσκαλοι θα κατανοήσουν πολύ την κατάσταση, θα μπορούν να σας ενημερώνουν για την πορεία και την εξέλιξη του παιδιού και θα είναι εκεί για να βοηθήσουν τόσο τα παιδιά όσο και εσάς.

  1. Προσέξτε για σημάδια άγχους

Έρευνες δείχνουν ότι οι γονείς δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το άγχος των παιδιών τους. Οι γονείς μπορούν να εντοπίσουν το άγχος (ανάλογα με την ηλικία) όταν το παιδί τους:

  • είναι πιο προσκολλημένο από το συνηθισμένο ή προσπαθεί να ξεφύγει από την τάξη
  • εμφανίζεται ανήσυχο ή κλαίει
  • αποφεύγει δραστηριότητες μέσω διαπραγματεύσεων και σύναψης συμφωνιών
  • προσπαθεί να ξεφύγει από το σχολείο
  • παλινδρομεί σε προηγούμενες αναπτυξιακά συμπεριφορές (πιπίλισμα του αντίχειρα, παιδικός τρόπος ομιλίας ή αυξημένη προσκόλληση στα αγαπημένα παιχνίδια, ενούρηση).

Εάν αυτές οι συμπεριφορές επιμείνουν και μετά το πρώτο τρίμηνο, μιλήστε με τον δάσκαλο της τάξης ή τον ψυχολόγο του σχολείου σας για το τι συμβαίνει. Ακολουθείστε μια στρατηγική υποστήριξης. Μπορεί να συμβαίνει κάτι περισσότερο από τις συνηθισμένες σχολικές δυσκολίες, όπως ο εκφοβισμός ή η κακοποίηση.

Γιώργος Γιαννακίδης, Κοινωνικός Λειτουργός – Επικεφαλής Χειριστής της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454

Ευχαριστούμε θερμά το ΕΛΙΖΑ – Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού για τις πολύτιμες πληροφορίες

Διεύθυνση: Ερμού & Χριστοπούλου 2, 10563 Αθήνα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.