WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Gaslighting: Οι 4 μορφές που μπορεί να συναντήσεις στη σχέση σου


JTeam

13 Οκτωβρίου 2023

Gaslighting: Οι 4 μορφές που μπορεί να συναντήσεις στη σχέση σου
pexels
Και πώς να τα διακρίνεις από τα καθημερινά προβλήματα με τον σύντροφό σου, σύμφωνα με μια ψυχολόγο

Το gaslighting σε περίπτωση που δεν το έχεις ζήσει ποτέ (και μακάρι), προέκυψε από την ταινία του 1944 με τίτλο Gaslight. Η υπόθεση αφορά τις προσπάθειες ενός άνδρα να αποσπάσει από τη γυναίκα του σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία, ενώ ταυτόχρονα την κάνει να αμφισβητήσει τη λογική της, αρνούμενος γεγονότα, πράξεις και λόγια που της είπε.

Πρόκειται για μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης και χειραγώγησης που συμβαίνει σε καταχρηστικές σχέσεις. Είναι ένας ύπουλος, και μερικές φορές συγκεκαλυμμένος, τύπος συναισθηματικής κακοποίησης όπου ο θύτης έχει ως στόχο να αμφισβητήσει τις κρίσεις και την πραγματικότητά του θύματος, το οποίο μπορεί να καταλήξει να αναρωτιέται εάν είναι ψυχικά ασταθές.

Συμβαίνει συνήθως στα ζευγάρια, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να συμβεί και ανάμεσα σε φίλους ή σε συγγενείς. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο χειραγώγησης, για να ασκήσουν εξουσία έναντι των άλλων προκειμένου να χειραγωγήσουν φίλους, μέλη της οικογένειας και μερικές φορές ακόμη και συναδέλφους. Όταν υποβάλλεις μάλιστα, μια ερώτηση στους Gaslighters για κάτι που έκαναν ή είπαν, μπορεί να αλλάξουν το θέμα συζήτησης, αντί να απαντήσουν στο ζήτημα. Μπορεί επίσης να σε κατηγορήσουν, λέγοντας πως αυτό δεν συνέβη ποτέ και ότι το φαντάστηκες.

Tα 4 είδη gaslighting στις ερωτικές σχέσεις

To gaslighting μπορεί να συμβαίνει από την πλευρά του συντρόφου σου όταν:

1. Λόγια του δεν συμφωνούν με τις πράξεις του

Όταν παρατηρείς ασυνέπεια στα λόγια του συντρόφου σου με τις πράξεις του, τότε σημαίνει ότι σου λέει ψέματα. Υπόσχεται κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αυτή είναι η πιο κυρίαρχη μορφή gaslighting στις σχέσεις.

2. Θέλει να έχει πάντα το πάνω χέρι

Μήπως ο σύντροφός σου θέλει να έχει πάντα την εξουσία; Πρόκειται για την πιο επικίνδυνη μορφή καθώς προκαλεί διαρκώς συγκρούσεις και θέλει να έχει πάντα το πάνω χέρι ακόμη κι αν είναι εντελώς λάθος.

3. Κάνει ότι ξέρει πάντα καλύτερα από σένα για όλα

Αυτή η μορφή είναι εξίσου επικίνδυνη καθώς το να κάνει συνεχώς ότι ξέρει τα πάντα, είναι σαν να σου λέει ότι «είσαι τρελή». Σε υποβιβάζει και αμφισβητεί το περιεχόμενο όσων υποστηρίζεις.

4. Σου κάνει συναισθηματική παραμέληση

Είναι μια αρκετά καλή παγίδα καθώς θεωρείται ότι γίνεται χωρίς πρόθεση. Η συναισθηματική παραμέληση σε μια σχέση είναι η απουσία συναισθηματικής επίγνωσης και ανταπόκρισης. Στην ουσία είναι σαν να έχεις κάποιον δίπλα σου και στην ουσία, να είναι σαν να βρίσκεται μίλια μακριά σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.