WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς ο ακτιβισμός θα σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένος άνθρωπος


JTeam

12 Νοεμβρίου 2023

Πώς ο ακτιβισμός θα σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ευτυχισμένος άνθρωπος
Unsplash
Ναι, ο ακτιβισμός είναι τόσο «ισχυρός» που μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένο/η

Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το να αισθάνεσαι ότι ανήκεις κάπου. Ότι έχεις έναν σκοπό στη ζωή σου και ότι οι πράξεις σου μπορεί πραγματικά να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους ανθρώπους.

Δεν υπάρχει όμως και τίποτα πιο όμορφο από το να αισθάνεσαι ευτυχισμένος/η, κάτι που ξεκινάει πάντα από την ψυχική υγεία.

Κι αν σου λέγαμε ότι ο ακτιβισμός μπορεί να μπουστάρει την ευτυχία σου;

Ο ακτιβισμός ενεργοποιεί εκείνες τις ορμόνες του εγκεφάλου, όπως την ντοπαμίνη, η οποία αποτελεί τον «χημικό αγγελιοφόρο» της ευχαρίστησης. Η ντοπαμίνη, είναι η ίδια χημική ουσία που ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του σεξ και μας προκαλεί μια απροσδιόριστη ευφορία.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ακόμη και το να βοηθάς τους άλλους, μπορεί να σου χαρίσει μια δόση ενέργειας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως και να σε ανακουφίσει και από τον σωματικό πόνο.

Ακολουθούν τρεις τρόποι, με τους οποίους ο ακτιβισμός θα σε κάνει περισσότερο ευτυχισμένο/η

Γνωρίζεις ανθρώπους που μοιράζονται τις ίδιες πεποιθήσεις με ‘σενα

Η αίσθηση του «ανήκειν» για την οποία μιλήσαμε παραπάνω; Εδώ είναι. Οποιαδήποτε μορφή ακτιβισμού ή εθελοντισμού συμβάλλει ενεργά στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και της ανάπτυξης υγειών σχέσεων. Ο «κοινός σκοπός» που σε ενώνει με κάποιο άλλο άτομο, είναι πολύ ισχυρός.

Ενδυναμώνεις τις διαπροσωπικές σχέσεις σου

Ο ακτιβισμός μπορεί να σε φέρει ακόμα πιο κοντά με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός σου. Μπορείς να «συνδεθείς» με τον σύντροφό σου ή με τους φίλους σου, με τρόπους που δεν το είχες κάνει ξανά στο παρελθόν.

Μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι τα αρνητικά συναισθήματα

Σίγουρα θα έχεις αισθανθεί πολλές φορές ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς τα αρνητικά συναισθήματα ή ακόμα το άγχος και το στρες. Αυτά τα συναισθήματα, λοιπόν, μέσω του ακτιβισμού μπορείς να τα μετατρέψεις σε παρακίνηση για δράση. Ακόμα και η θετική σκέψη της προσφοράς, ενεργοποιεί σημεία του εγκεφάλου που συνδέονται με το αίσθημα ικανοποίησης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.