WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Tι είναι το άγχος υψηλής λειτουργικότητας και γιατί πρέπει να το προσέξεις


JTeam

23 Νοεμβρίου 2023

Tι είναι το άγχος υψηλής λειτουργικότητας και γιατί πρέπει να το προσέξεις
«Ένα άτομο με άγχος υψηλής λειτουργικότητας μπορεί να φαίνεται συγκροτημένο και καλά πετυχημένο εξωτερικά»

Η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία και σε καμία περίπτωση, δεν είναι ισχύουν τα ίδια για όλους. Κάθε άνθρωπος, ανάλογα με τα βιώματα, τα τραύματα, και τις αντιλήψεις που υιοθετεί, εκφράζεται μέσα από τις πράξεις και τα συναισθήματα του. Ειδικοί ψυχοθεραπευτές και ψυχολόγοι, προσπαθούν να δώσουν την κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση, για πολλές διαταραχές ψυχικής υγείας, τις οποίες εντοπίζουν συχνότερα στον σύγχρονο πληθυσμό. Μια από αυτές είναι και το «άγχος υψηλής λειτουργικότητας».

Πρόκειται για μια κατάσταση, κατά την οποία ένα άτομο βιώνει άγχος, ενώ εξακολουθεί να διαχειρίζεται αρκετά καλά την καθημερινότητά του». Με λίγα λόγια, δεν είναι εμφανές σε τρίτους ότι το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση άγχους.

Σύμφωνα με την δρ Λαλίτα Σουγκλάνι, ψυχολόγος με έδρα στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας «ένα άτομο με άγχος υψηλής λειτουργικότητας μπορεί να φαίνεται συγκροτημένο και καλά πετυχημένο εξωτερικά, αλλά να βιώνει ανησυχία, άγχος ή να έχει εμμονικές σκέψεις εσωτερικά. Δηλαδή να βρίσκεται σε μια κατάσταση μόνιμου άγχους».


Τα άτομα που βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση, μπορούν να υποφέρουν ακριβώς όπως και τα υπόλοιπα άτομα που αντιμετωπίζουν αγχώδεις διαταραχές, ωστόσο η διαφορά είναι πως δεν γίνεται αντιληπτή η συναισθηματική τους κατάσταση. Σε σύγκριση με άλλα άτομα, όπου το στρες και το άγχος, δεν τους αφήνει να συνεχίσουν την καθημερινότητα τους.

Η ανάγκη για έλεγχο και τελειότητα, σε άτομα με άγχος υψηλής λειτουργικότητας, είναι μεγάλη, ενώ σπανίως έχουν μάθει να εκφράζουν τα πραγματικά συναισθήματα τους. Εστιάζουν κυρίως στο να δείχνουν άψογοι, πάντα και παντού.

Περισσότερα άγχος υψηλής λειτουργικότητας σύμφωνα με τους ειδικούς

«Τα άτομα με άγχος υψηλής λειτουργικότητας είναι συχνά σε θέση να φέρουν εις πέρας εργασίες και φαίνεται να λειτουργούν καλά σε συγκεκριμένες κοινωνικές καταστάσεις. Αλλά εσωτερικά αισθάνονται όλα τα ίδια συμπτώματα της αγχώδους διαταραχής», προειδοποίησε η ειδικός. Κάτι τέτοιο μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε εξουθένωση, τόσο συναισθηματική, σωματική, όσο και ψυχική. Όσο συνεχίζουν να αγνοούν και να πιέζουν τα συναισθήματα τους, τόσο πιο εύκολο είναι να μετατρέψουν το άγχος σε μια μόνιμη και χρόνια συνθήκη ζωής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.