WELL BEING ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

5 χαρακτηριστικά των επιτυχημένων σχέσεων, σύμφωνα με ψυχολόγο


JTeam

5 Σεπτεμβρίου 2023

5 χαρακτηριστικά των επιτυχημένων σχέσεων, σύμφωνα με ψυχολόγο
@emitaz / instagram
Αμερικανίδα ψυχολόγος, μοιράζεται τα βασικά χαρακτηριστικά που εντοπίζει στα επιτυχημένα ζευγάρια

Δεν είναι μόνο το Χόλιγουντ το οποίο έχει κατακλιστεί από χωρισμούς, και μας έχει κάνει να χάσουμε το μέτρημα. Είναι και η πραγματική ζωή, αφού οι ανθρώπινες σχέσεις δεν μπαίνουν σε κουτιά, ούτε μπορούμε να μιλάμε γι' αυτές με συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς που λειτουργούν σε όλους. Όσο όμως, η ψυχανάλυση προχωρά, τόσο καλύτερα μπορούμε να κατανοήσουμε ορισμένες συμπεριφορές, και άρα να βρούμε πιο εύκολα τις αιτίες που τις προκαλούν, όπως και τις λύσεις.

Οι ειδικοί, είναι ίσως εκείνοι που μπορούν να μας βοηθήσουν και να μας μιλήσουν με δεδομένα, για τα χαρακτηριστικά που εντοπίζονται στα επιτυχημένα ζευγάρια, και απουσιάζουν από εκείνα που τελικά οδηγούνται στον χωρισμό ή σε έναν τοξικό δεσμό.

Συγκεκριμένα, η Αμερικανίδα ψυχολόγος Dr. Nicole Le Pera, που έχει ασχοληθεί με τη θεραπεία και τη συμβουλευτική πολλών ζευγαριών και έχει αντιμετωπίσει θέματα, όπως η μακροχρόνια έλλειψη επικοινωνίας, η απώλεια ενός παιδιού, η οικονομική προδοσία, οι εξαρτήσεις, και η απιστία, αποκαλύπτει 5 βασικά στοιχεία τα οποία έχουν τα επιτυχημένα ζευγάρια:

Πριν πάμε όμως στα 5 αυτά στοιχεία, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως επιτυχημένη δεν εννοούμε απαραίτητα τη σχέση εκείνη που απλά κρατάει στον χρόνο. Αλλά τις σχέσεις που μας καλύπτουν συναισθηματικά και ψυχικά, που μας δίνουν την ευκαιρία να εκφραζόμαστε όπως πραγματικά είμαστε, που μας προσφέρουν χαρά και ευχαρίστηση, και που είναι εκεί στις δύσκολες στιγμές, χωρίς όμως να το απαιτούμε ή να υπερβάλλουμε. Ανεξάρτητα από το πόσο θα κρατήσουν.

Έχουν περάσει μαζί δυσκολίες

Είναι γεγονός πως οι δυσκολίες, όταν ξεπερνούνται με σωστό τρόπο, ενδυναμώνουν μια σχέση και βοηθούν ένα ζευγάρι να αναπτύξει πιο γερούς δεσμούς. Σίγουρα τη στιγμή που συμβαίνει μια «καταιγίδα», τα πράγματα δεν είναι εύκολα, ούτε και ευχάριστα. Αλλά αν πραγματικά νοιαζόμαστε για το συγκεκριμένο πρόσωπο, είναι σημαντικό να μην εγκαταλείψουμε απλά και εύκολα, αλλά πρωτίστως να προσπαθήσουμε για μια ανοιχτή επικοινωνία, και μια συζήτηση που θα έχει σκοπό να φέρει λύσεις, και όχι κατηγορίες, εντάσεις ή τσακωμούς.

Επικοινωνούν ανοιχτά ό,τι σκέφτονται

Δυστυχώς ή ευτυχώς, χωρίς ανοιχτή επικοινωνία είναι αδύνατο να υπάρξει μια υγιής και αληθινή σχέση. Είναι σημαντικό για τους συντρόφους να εκφράζουν αυτό που μπορεί να τους έχει προβληματίσει, και να μην συσσωρεύουν ένταση ή να αποκρύπτουν τι πάει λάθος. Σε περίπτωση που επικοινωνήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας, και δεν βρίσκουν τον ανάλογο σεβασμό ή χρόνο, τότε ίσως θα χρειαστεί να επανεξετάσετε κάποια πράγματα.

Κρατούν έντονες φιλικές σχέσεις

Κι' όμως μια πραγματικά ερωτική σχέση, στη βάση της θέλει φιλία. Και προφανώς δεν εννοούμε να αφήσεις τον κοινωνικό σου περίγυρο, για να είναι ο σύντροφος σου, ο μοναδικός σου φίλος. Αλλά κυρίως να υπάρχει η φιλική διάθεση -δηλαδή, να περνάμε όμορφα, να αποκτούμε εμπειρίες, να διασκεδάζουμε, να μοιραζόμαστε στιγμές, να μαθαίνουμε, και να περνάμε χρόνο μαζί ευχάριστα.

Δεν νευριάζουν με το παραμικρό

Αν θες να επικοινωνήσεις το οτιδήποτε στον σύντροφο σου και εκείνος αντιδράει με θυμό, καχύποπτα, ή δημιουργεί ένα όχι και τόσο φιλικό κλίμα για συζήτηση και κρατάει μούτρα, τότε τα πράγματα πιθανό να μην εξελιχθούν και τόσο καλά. Eίναι σημαντικό να δείξεις τις προθέσεις σου, πως θες να λύσεις ορισμένα θέματα, και να κάνεις μια συζήτηση. Αν και πάλι τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά, τότε πιθανόν ο σύντροφος σου, να φέρνει τοξικότητα και προβλήματα ανάμεσα σας.

Τσακώνονται χωρίς όμως να τραβούν τα πράγματα στα άκρα

Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν παρεξηγήσεις και τσακωμοί στις ανθρώπινες σχέσεις. Το θέμα όμως είναι πως ακριβώς επιλέγουμε να λύσουμε αυτά που προκύπτουν και μας δυσκολεύουν. Οι δυο σύντροφοι είναι σημαντικό να μπορούν να τις διαχειριστούν τις εντάσεις, να ξέρουν να υποχωρήσουν και να προχωρούν παραπέρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.