WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Digital detox: 4 συμβουλές για αποτοξίνωση από τα social


Ερασμία Αρβανιτά

24 Νοεμβρίου 2023

Digital detox: 4 συμβουλές για αποτοξίνωση από τα social
Pexels/ Vlada Karpovich
Tο άγχος των ασταμάτητων ειδοποιήσεων ίσως σε έχει κουράσει

Όσο και να αγαπάς τα social media, κάποια στιγμή σίγουρα θα έχεις αισθανθεί την ανάγκη να κάνεις μια μικρή αποτοξίνωση. Μπορεί να μη θέλεις απαραίτητα να εξαφανιστείς από προσώπου γης, αλλά να περιορίσεις λίγο τη χρήση των social και γενικότερα τον χρόνο που περνάς στο internet.

Προφανώς αυτό το «digital detox» δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Τουλάχιστον δεν είναι κάτι που μπορείς να το κάνεις σε τέλειο βαθμό από τη μια μέρα στην άλλη.

Υπάρχουν όμως, συγκεκριμένες συμβουλές που μπορείς να δοκιμάσεις.

Προσδιόρισε τι σου προκαλεί άγχος

Το να εντοπίσεις ποιες ψηφιακές εμπειρίες σε επηρεάζουν περισσότερο είναι αρκετά δύσκολο αλλά πολύ σημαντικό για να κάνεις ένα digital detox. Για παράδειγμα αν διαπιστώσεις ότι το να σκρολάρεις συνεχώς στο TikTok σου προκαλεί μια ψυχική αναστάτωση ή μια γενικότερη δυσαρέσκεια, μπορείς να το περιορίσεις ή να αλλάξεις το περιεχόμενο που παρακολουθείς.

Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

Μόλις κατανοήσεις ποιες πτυχές της ψηφιακής σου ζωής θέλεις να περιορίσεις, μπορείς να θέσεις ρεαλιστικούς στόχους σχετικά με το τι είναι εφικτό και τι όχι. Με απλά λόγια, πρέπει να διατηρήσεις λογικές προσδοκίες καθώς κάνεις την «αποτοξίνωσή» σου από τον ψηφιακό κόσμο. Αν επιχειρήσεις ξαφνικά μια πλήρη αποχή από τα social, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι χειρότερες από ό,τι περίμενες.

Σχεδίασε πώς θα περάσεις παραγωγικά τον χρόνο σου

Η απόφαση για το πώς θα περάσεις τον χρόνο σου - που διαφορετικά θα περνούσες σκρολάροντας, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία. Μπορείς να αφιερώσεις μερικές ώρες κάνοντας γυμναστική, βγαίνοντας βόλτα με φίλους ή ακόμα βλέποντας και μια ταινία.

Επικεντρώσου σε προσωπικές εμπειρίες

Ένα σημαντικό βήμα για να κάνεις σωστά το digital detox, είναι να αντικαταστήσεις τον χρόνο που περνούσες στα social ή μπροστά στο κινητό, με ευχάριστες προσωπικές εμπειρίες. Δεν έχει σημασία τι ακριβώς θα είναι, αλλά οι φυσικές αλληλεπιδράσεις είναι γενικά καλύτερες από τις ψηφιακές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.