WELL BEING

Κάνεις αυτά τα 5 πράγματα με το κινητό σου; Μάλλον είναι σημάδια άγχους


Ερασμία Αρβανιτά

20 Νοεμβρίου 2023

Κάνεις αυτά τα 5 πράγματα με το κινητό σου; Μάλλον είναι σημάδια άγχους
Unsplash/ Erik Mclean
Το κινητό μπορεί να σου δώσει πληροφορίες για τα πάντα

Για τον καιρό, για εκείνο το μαγαζί για κρασί που έχεις σταμπάρει, για εκείνο το ταξίδι που έλεγες να κάνεις και ακόμα δεν έχεις καταφέρει.

Αλλά πέρα από αυτά, μπορεί να σου δώσει πληροφορίες και για το πώς αισθάνεσαι. Συγκεκριμένα, ορισμένες συνήθειες που έχεις όταν χρησιμοποιείς το κινητό, ίσως είναι σημάδια άγχους.

Doomscrolling

Λογικά δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπεις τον συγκεκριμένο όρο. Ουσιαστικά, αναφέρεται στο ασταμάτητο scolling σε sites ή γενικότερα στην αναζήτηση και ανάγνωση δυσάρεστων ειδήσεων. Και, όπως είναι αναμενόμενο, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι άγχους. Στο doomscrolling, τα άτομα προσπαθούν να βρουν κάποια σιγουριά ή απαντήσεις, άλλα όλη αυτή η κατάσταση απλώς κάνει κακό στην ψυχική υγεία.

Γκουγκλάρεις συνέχεια περίεργες ερωτήσεις

Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι σαν το doomscrolling, και σίγουρα είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το άγχος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια χρήσης του κινητού.

Γενικότερα οι άνθρωποι όταν είμαστε αγχωμένοι, συχνά είμαστε υπερ-επιφυλακτικοί και σκεφτόμαστε υπερβολικά τα πράγματα. Αυτό μπορεί να φανεί και στις αναζητήσεις μας στο Google.

Έχεις το κινητό συνεχώς δίπλα σου

Όλοι είμαστε λίγο-πολύ εξαρτημένοι από το κινητό μας. Και αυτή σίγουρα δεν είναι μία υγιής σχέση. Όταν όμως βρίσκεσαι προσκολλημένος/η σε αυτό όλη μέρα, δεν το αφήνεις κάτω ούτε λεπτό -ακόμα και όταν είσαι στη δουλειά ή στο γυμναστήριο, τότε αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι άγχους.

Απαντάς στα μηνύματα το συντομότερο δυνατό

Πολλά άτομα έχουν την τάση να απαντούν αμέσως στις ειδοποιήσεις ως έναν τρόπο να αποφεύγουν το άγχος. Ωστόσο, το πρόβλημα με αυτή τη συνήθεια είναι ότι τότε καταλήγουν να είναι πάντα σε μια επιφυλακή. Και προφανώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο άγχος.

Αποφεύγεις να απαντάς στις κλήσεις

Εντάξει, προφανώς οι περισσότεροι άνθρωποι βασίζονται πλέον στα γραπτά μηνύματα. Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η αποφυγή τηλεφωνικών κλήσεων μπορεί να είναι και ένα σημάδι άγχους. Μέσα από αυτό, στην ουσία χάνεται η κοινωνική αλληλεπίδραση και η άμεση επικοινωνία με τους άλλους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.