WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έχεις OCD και δεν το ξέρεις; Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις


JTeam

28 Νοεμβρίου 2023

Έχεις OCD και δεν το ξέρεις; Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή υψηλής λειτουργικότητας είναι ένας άτυπος χαρακτηρισμός - Δες τι να προσέξεις

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια πολύπλοκη κατάσταση. Πρόκειται για μια πολύπλευρη διαταραχή που μπορεί να προκύψει λόγω γεγονότων ζωής (από τραύματα και παραμέληση, μέχρι συναισθηματική κακοποίηση), ανωμαλιών της δομής του εγκεφάλου ή ακόμη και γενετικής.

Η Νικόλ Έρκφιτζ, ψυχοθεραπεύτρια και διευθύντρια της AMFM Healthcare, δήλωσε στη HuffPost ότι το OCD είναι μια «συχνά παρεξηγημένη κατάσταση ψυχικής υγείας, που χαρακτηρίζεται από επίμονες, βασανιστικές σκέψεις (ιδεοληψίες) και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (καταναγκασμοί)».

Ενώ αυτές οι σκέψεις και οι συμπεριφορές είναι γνωστό ότι διακόπτουν την καθημερινή ρουτίνα, την εργασιακή απόδοση ή τις σχέσεις ενός ατόμου, δεν συμβαίνει ακριβώς το ίδιο με όσους έχουν OCD υψηλής λειτουργικότητας. Όσοι πάσχουν από αυτή τη μορφή της πάθησης μπορεί να εμφανίζονται ως δραστήριοι και με υψηλές επιδόσεις- με άλλα λόγια, μπορεί να μη φαίνεται καν ότι αντιμετωπίζουν καθόλου OCD.

«Παρά την ενασχόλησή τους με εμμονικές σκέψεις, εικόνες ή φόβους, τα άτομα αυτά είναι σε θέση να αποκρύψουν τους αγώνες τους από τους άλλους», δήλωσε η Νίκα Καλίλι, θεραπεύτρια στο Carrara Treatment Wellness & Spa.

Η Έρκφιτζ δήλωσε ότι ο όρος OCD υψηλής λειτουργικότητας είναι «ένας άτυπος χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούν ορισμένοι άνθρωποι για να μεταφέρουν τον βαθμό στον οποίο η κατάστασή τους επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή».

Ακολουθούν τα σημάδια του OCD υψηλής λειτουργικότητας που πρέπει να προσέξεις:

  • Προσπαθείς να διαχειρίζεσαι τα πάντα σχολαστικά και με μανία
  • Ανησυχείς υπερβολικά ότι κάτι κακό θα συμβεί
  • Είσαι έξυπνος και λειτουργικός αλλά υποφέρεις σιωπηλά
  • Οι παρορμήσεις και οι εμμονές σου δεν επηρεάζουν το πόσο λειτουργικός είσαι
  • Προσπαθείς να ελέγξεις το μέλλον ενώ το παρελθόν, σου γίνεται εμμονή
  • Έχεις εμμονή με τα προγράμματα και τις λεπτομέρειες
  • Ελέγχεις ξανά και ξανά τη δουλειά σου
  • Υπεραναλύεις τα πάντα
  • Αναλαμβάνεις ευθύνες για να προλάβεις τα λάθη που θα έκαναν οι άλλοι

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.