WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Tι είναι η «bare minimum Monday»; Οι συμβουλές των ψυχολόγων για να γίνουν οι Δευτέρες σου λίγο καλύτερες


JTeam

18 Δεκεμβρίου 2023

Tι είναι η «bare minimum Monday»; Οι συμβουλές των ψυχολόγων για να γίνουν οι Δευτέρες σου λίγο καλύτερες
Οι Δευτέρες είναι δύσκολες, αλλά στο χέρι σου είναι να τις κάνεις καλύτερες

«Φοβάμαι να ζω μια ζωή που θα φύγει και δεν θα 'ναι ξεχωριστή», αναφέρει σε έναν στίχο του ο Bloody Hawk, τραγουδώντας για την κουρασμένη γενιά «με τα ασημένια πρότυπα», και για τις στιγμές που θες να σπάσεις το ξυπνητήρι και να σταματήσεις να νιώθεις το σώμα σου κουρασμένο.

Σε κάτι τέτοιους στίχους, ο Hawk θα μπορούσε να περιγράφει και τα πρωινά μιας Δευτέρας, -όταν ξεκινάει μια ακόμη ίδια, συνηθισμένη και κουραστική εβδομάδα, κάνοντας σπάνια πια, πράγματα που αγαπάς, και που συνηθίζεις ό,τι σου περνάει αδιάφορο. Οι Δευτέρες για τους περισσότερους είναι δύσκολες ημέρες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τα περισσότερα εμφράγματα του μυοκαρδίου εμφανίζονται την πρώτη ημέρα της εβδομάδας εξαιτίας αυξημένου στρες. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει έρευνα του 2018 από το Royal College of Surgeons.

Κάπως έτσι, όλο και περισσότεροι ειδικοί προσπαθούν να δίνουν συμβουλές ή να μοιράζονται πρακτικές που βοηθούν στο να έχεις μια πιο ήπια αρχή της εβδομάδας σου. Μια από αυτές τις πρακτικές είναι και η «bare minimum Monday». «Το να δίνεις δηλαδή κάθε Δευτέρα το ελάχιστο. Να κάνεις όσο το δυνατόν λιγότερα στην επαγγελματική σου ζωή, να λειτουργείς κάπως διεκπεραιωτικά, ακόμα και στον ελεύθερό σου χρόνο», εξηγεί ο ψυχολόγος του Psychology Today, Μάρκ Τράβερς.

Jenny.Gr


«Αντί να ασχολείσαι με τις εκκρεμείς εργασίες πριν καν σηκωθείς από το κρεβάτι (να πιάνεις το κινητό με το που ανοίξεις τα μάτια σου για να τσεκάρεις τα email), αφιέρωσε χρόνο πριν πας στη δουλειά στον εαυτό σου. Απόλαυσε ένα αναζωογονητικό μπάνιο, το πρωινό σου με ηρεμία, γυμνάσου, κάνε τέλος πάντως ό,τι αποδεδειγμένα έχεις καταλάβει ότι σε βοηθάει να ηρεμείς και να χαλαρώνεις», συμπληρώνει.

Εξίσου σημαντικό είναι το να απολαμβάνεις τα Σαββατοκύριακα σου και να γεμίζεις μπαταρίες, έτσι ώστε να έχεις καλύτερη διάθεση και για την υπόλοιπη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Τράβερς, η πρακτική της «bare minimum Monday» επιτρέπει «να ξοδεύεις την ενέργειά σου βιώσιμα όλη την εβδομάδα», που σημαίνει ότι δεν θα αισθανθείς την κορύφωση της κούρασης από την Τετάρτη και μετά, γιατί θα διαχειρίζεσαι την ενέργειά σου, χωρίς να εξαντλείσαι από την πρώτη κιόλας ημέρα της εβδομάδας».

Jenny.Gr


Επομένως όλοι δικαιούμαστε Δευτέρες, όπου χρειάζεται να πάρουμε τα πράγματα πιο χαλαρά. Όπου δεν είναι ανάγκη να ολοκληρώσουμε όλα τα tasks, ούτε να αποδείξουμε σε κάποιον πόσο καλοί είμαστε. Αλλά να απολαύσουμε την αρχή μιας εβδομάδας, με ήρεμη διάθεση και σωστή διαχείριση των υποχρεώσεων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.