WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Xmas gifts: Ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα που θα βελτιώσουν την ψυχική υγεία των αγαπημένων σου


Ερασμία Αρβανιτά

18 Δεκεμβρίου 2023

Xmas gifts: Ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα που θα βελτιώσουν την ψυχική υγεία των αγαπημένων σου
Pexels/ Liza Summer
Φέτος τα Χριστούγεννα μπορείς να χαρίσεις μαγικά δώρα στους αγαπημένους σου

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι ιδανική για να φροντίσεις τον εαυτό σου. Αλλά και για να δώσεις χαρά στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Είναι μια ευκαιρία να τους δείξεις έμπρακτα πόσο τους αγαπάς και πόσο σημαντικό είναι το ότι βρίσκονται στη ζωή σου. Λογικά, όλα αυτά συνοψίζονται στο μυαλό σου με μία λέξη: δώρα - πολλά δώρα.

Αυτή τη φορά όμως, μπορείς να επικεντρωθείς περισσότερο στο τι πραγματικά αξίζει να χαρίσεις στους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σου. Ίσως αυτό που έχουν ανάγκη είναι να αποφορτιστούν, να χαλαρώσουν, να αποβάλλουν – έστω και στιγμιαία το άγχος και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Ίσως απλώς χρειάζονται κάποιον που να τους δείξει τον δρόμο για να έρθουν λίγο πιο κοντά σε όσα ονειρεύονται.

Κι εσύ, μπορείς να το κάνεις περνώντας μερικές ιδέες από την ακόλουθη λίστα δώρων.

Σημειωματάριο για journaling

Jenny.Gr
Pexels/ Claire Morgan

Κάποιες φορές χρειάζεται να αντιλαμβανόμαστε τα αρνητικά συναισθήματά μας και να τα καταγράφουμε. Και εδώ, ένα σημειωματάριο για journaling είναι ό,τι πιο χρήσιμο. Η καταγραφή των συναισθημάτων είναι μία από τις πολλές μεθόδους που βοηθούν στη συνολική ψυχική υγεία και ευεξία, καθώς και τη μείωση του άγχους. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα εξαιρετικό δώρο για όσους αγαπάς.

Αρωματικά κεριά

Οι όμορφες μυρωδιές μπορούν πολύ εύκολα να φέρουν στη μνήμη θετικές αναμνήσεις και συναισθήματα. Και τι καλύτερο από το να έχουμε όμορφα συναισθήματα τα Χριστούγεννα; Η χρήση αρωματικών κεριών μπορεί να βελτιώσει τις ανισορροπίες στη διάθεση αλλά και να μειώσει το άγχος και το στρες. Αν θέλεις να κάνεις πιο όμορφα ρα Χριστούγεννα των αγαπημένων σου, τότε αυτό είναι ένα υπέροχο δώρο.

Παζλ

Ορισμένα παζλ απαιτούν αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν, αλλά είναι ενδιαφέροντα δώρα, ειδικά για κάποιον που έχει άγχος. Η συναρμολόγηση ενός παζλ ηρεμεί το μυαλό και βοηθά στη μείωση του στρες, καθώς αποτελεί ένα είδος αντιπερισπασμού από τις αρνητικές και αγχώδεις σκέψεις. Γενικότερα, τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα παζλ μπορούν να προκαλέσουν την απελευθέρωση ντοπαμίνης, η οποία προκαλεί μια αίσθηση χαράς.

Οnline ψυχοθεραπεία

Η αυτοβελτιώση και η αγάπη του πραγματικού εαυτού μας είναι ένας συνεχής αγώνας. Ένας «αγώνας» που απαιτεί μικρά αλλά σημαντικά καθημερινά βήματα. Και για αυτά τα βήματα κάποιες φορές χρειάζεται και η κατεύθυνση των ειδικών. Κάνοντας δώρο μια online συνεδρία ψυχοθεραπείας στο αγαπημένο σου άτομο θα του δώσεις την ευκαιρία να αντιληφθεί ότι η ψυχική του ισορροπία και γαλήνη είναι πιο σημαντικό από ό,τι νομίζει.

Anti-stress βιβλία ζωγραφικής

Ένα coloring book είναι σαν μια μικρή και δημιουργική απόδραση από την ασφυκτική καθημερινότητα. Ως δώρο είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση του άγχους, καθώς ελαφρύνει το ψυχικό φορτίο και ενθαρρύνει τους ανθρώπους να «αναπνεύσουν».

Spa

Jenny.Gr
Pexels/ Elina Fairytale

Δεν υπάρχει πιο ωραίος τρόπος για να φτιάξεις την ημέρα κάποιου και να του δείξεις πόσο τον αγαπάς. Ναι, μια συνεδρία χαλαρωτικού μασάζ ή ένα πακέτο για spa είναι η πιο έξυπνη επιλογή δώρου φέτος τα Χριστούγεννα. Εξάλλου, ψυχική και σωματική ευεξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Εκτός από το ότι με αυτόν τον τρόπο ανανεώνεται το σώμα, επηρεάζεται θετικά η πνευματική διαύγεια, μειώνεται το άγχος και αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας.

Βιβλία αυτοβελτίωσης

Ένα βιβλίο αυτοβελτιώσης δεν είναι απλώς ένα βιβλίο. Είναι ένας τρόπος να δείξεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα ότι η ψυχική τους ευμάρεια είναι σημαντική. Κάποιος που περνάει μια αγχωτική ή δύσκολη περίοδο ψυχικά μπορεί να βρει έμπνευση από ένα τέτοιο βιβλίο. Πολλές φορές χρειαζόμαστε ένα πολύ μικρό ερέθισμα για να μετατοπίσουμε θετικά τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας. Και αυτό το ερέθισμα ίσως βρίσκεται σε μια σελίδα χαρτί.

Wellness retreat

Ένα wellness retreat είναι η απόλυτη εμπειρία που μπορείς να κάνεις δώρο σε ένα αγαπημένο πρόσωπό σου. Εξάλλου, ο «τουρισμός ευεξίας» αποτελεί ένα trend που έχει σημειώσει ραγδαία άνοδο τα τελευταία χρόνια. Και δεν είναι περίεργο. Το άγχος έχει κατακλύσει την καθημερινή μας ζωή, και πού και πού μας αξίζει ένα διάλλειμα. Το νόημα ενός wellness retreat είναι να αφαιρέσει για λίγες ημέρες το στρες από τη ζωή μας ή να μας καθοδηγήσει στο πώς να το διαχειριζόμαστε καλύτερα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.