WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 συμβουλές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για καλύτερη διαχείριση των αρνητικών σκέψεων


JTeam

8 Ιανουαρίου 2024

5 συμβουλές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για καλύτερη διαχείριση των αρνητικών σκέψεων
Πως να βάλεις τέλος στις αρνητικές και αγχωτικές σκέψεις, σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ

Χωρίς να θέλω να είμαι προκατειλημμένη, ο Ιανουάριος είναι ένας σχετικά δύσκολος μήνας για την ψυχική υγεία. Μας περιμένει άλλωστε και μια «Blue Monday» στα τέλη του, αφού η μελαγχολία από το τέλος των γιορτών και ο βαρύς χειμώνας δεν βοηθούν και πολύ.

Ωστόσο έχουμε ορισμένες συμβουλές από ειδικούς ψυχολόγους του Χάρβαρντ, οι οποίες μπορούν αποδεδειγμένα να σε βοηθήσουν να βάλεις τέλος σε αγχωτικές και αρνητικές σκέψεις μέσα στην ημέρα σου. «Όσοι κυριεύονται από αρνητικές σκέψεις, ανησυχούν διαρκώς για το τι πρέπει να γίνει, τι δεν έχει γίνει και τι θα ακολουθήσει, ή έχουν εμμονή με καταστάσεις του παρελθόντος, του παρόντος ή του μέλλοντος», εξηγεί η Φερλί Φαμπρέτ, ψυχολόγος στο McLean Hospital που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Harvard».

Όταν λοιπόν μπαίνεις στον φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων και δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς μέσα στην μέρα σου, τότε ακολούθησε τις παρακάτω 5 συμβουλές:

  • Αναγνώριση και αποδοχή των αρνητικών σκέψεων

Η αποδοχή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε τέτοιες καταστάσεις. Όσο και να μην μας αρέσει μια κατάσταση, οφείλουμε αρχικά να την αποδεχτούμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε. «Αναγνώρισε ότι πρόκειται για θόρυβο, για κάτι που μερικές φορές κάνει το μυαλό μας. Έτσι, τις αισθάνεσαι λιγότερο απειλητικές και ευκολότερες στη διαχείριση», λέει η Φαμπρέτ.

  • «Άλλαξε θέση / Σήκω από την καρέκλα»

Η κίνηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, και οφείλουμε να εκμεταλλευόμαστε την κίνηση του σώματος μας για να εκτονώσουμε και να διαχειριστούμε το στρες. «Όταν νιώσεις τις ακατάπαυστες σκέψεις να σε κατακλύζουν, τρέξε για 15 λεπτά, κάνε ένα σετ push-ups και 10 jumping jacks, κάνε δουλειές του σπιτιού. Η άσκηση προσφέρει στο μυαλό σου κάτι να επικεντρωθεί», εξηγεί η ειδικός.

  • Κάνε εξάσκηση στην ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά να αλλάξεις τα μοτίβα σκέψης σου. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορείς να δοκιμάσεις και βασίζονται στην συγκέντρωση της αναπνοής σου και στις αναπνευστικές ασκήσεις. Η βαθιά αναπνοή ηρεμεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα και ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό.

  • Δώσε χώρο στις αρνητικές σκέψεις

Μερικές από αυτές τις σκέψεις έχουν λόγο ύπαρξης και ίσως έχεις παραμελήσει κάποιο κομμάτι του εαυτού σου, που επιζητά την προσοχή σου. Πάρε τον χρόνο σου να σκεφτείς τι είναι αυτό που σε βασανίζει, από που προέρχεται και πως μπορείς να το εκμεταλλευτείς προς όφελος σου. Αν ωστόσο δυσκολεύεσαι με τις αρνητικές σκέψεις σε έντονο βαθμό μέσα στην καθημερινότητα σου, μη διστάζεις να ζητήσεις την καθοδήγηση ενός ειδικού.

  • Εστίασε την προσοχή σου κάπου αλλού

Ακούγεται απλό και φαντάζει δύσκολο. «Μερικές φορές χρειάζεται απλά να απελευθερωθούμε. Να πάρουμε μια συνειδητή απόφαση να εστιάσουμε σε θετικές πράξεις. Σε θετικές σκέψεις, και στην ευγνωμοσύνη. Εστίασε στα θετικά της ημέρας σου, σε αυτά που είσαι ευγνώμων. Ακόμη και όταν δεν είσαι στρεσαρισμένος, εστίασε στα θετικά προκειμένου να εξασκηθείς».


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.