WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως είσαι ψυχικά εξαντλημένος; 6 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις


JTeam

11 Ιανουαρίου 2024

Μήπως είσαι ψυχικά εξαντλημένος; 6 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις
Pexels/ Ron Lach
Η αναγνώριση αυτών των σημαδιών είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας

Κάνεις μια έντονη προπόνηση. Το πιο λογικό είναι ότι μετά από αυτό αισθάνεσαι κουρασμένος. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και όταν περνάς μεγάλες περιόδους έντονης ψυχικής δραστηριότητας. Κάποια στιγμή θα εξαντληθείς.

Η ψυχική εξάντληση ή ψυχική κόπωση, είναι μια κατάσταση χρόνιας σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης που προκαλείται από παρατεταμένο άγχος, υπερβολική εργασία ή ανισορροπία στην καθημερινή ζωή. Η αναγνώριση των σημαδιών της ψυχικής εξάντλησης είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας.

Αυτά είναι τα 6 σημάδια που μπορεί να σου αποκαλύπτουν πως είσαι ψυχικά εξαντλημένος.

  • Νιώθεις συνέχεια κουρασμένος

Το να αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένος, ενώ κοιμάσαι/ξεκουράζεσαι αρκετά, είναι σίγουρα ένα σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Η ψυχική εξάντληση μπορεί πολύ εύκολα να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας και κινήτρων.

  • Δεν είσαι αποδοτικός

Η μείωση της παραγωγικότητας, της δημιουργικότητας και της αποτελεσματικότητας σε όσα κάνεις καθημερινά, τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική ζωή, είναι μερικά σημάδια ψυχικής εξάντλησης. Η ψυχική κούραση αρχίζει να επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής σου, από τις προσωπικές σχέσεις μέχρι το εργασιακό περιβάλλον.

  • Έχεις αρνητικές σκέψεις

Σκέφτεσαι ότι όλα πηγαίνουν στραβά, ακόμα και όταν είναι όλα τέλεια; Αυτό είναι αποτέλεσμα της ψυχικής εξάντλησης. Υπάρχει μια δραστική αλλαγή στη στάση ενός ψυχικά εξουθενωμένου ατόμου. Η απαισιόδοξη προοπτική σε κάνει να βλέπεις τις προκλήσεις ως ανυπέρβλητα εμπόδια,

  • Αποφεύγεις την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους

Ένα άτομο που νιώθει ψυχικά κουρασμένο βλέπει τη συζήτηση με άλλους ή γενικότερα κάθε είδους επικοινωνία ως πρόκληση που πρέπει να αποφύγει. Εάν έχεις προσέξει ότι γίνεσαι αδιάφορος και απομονώνεσαι από φίλους, τότε ξέρεις τι μπορεί να φταίει.

  • Είσαι μόνιμα νευριασμένος

Οι αρνητικές σκέψεις για τις οποίες μιλούσαμε παραπάνω; Μπορούν πολύ εύκολα να σε καταστήσουν μόνιμα εκνευρισμένο. Αυτό μπορεί να συμβεί όχι για προφανείς λόγους, απλώς επειδή δεν ξέρεις τι ακριβώς φταίει και πώς να ξεσπάσεις.

  • Δεν κοιμάσαι καλά

Αυτό μπορεί να έρχεται συνδυαστικά με άλλα σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, μυϊκή ένταση, γαστρεντερικά προβλήματα. Η ψυχική εξουθένωση είναι και σωματική εξουθένωση. Αλλά αυτό μπορεί να επηρεάζει και την ποιότητα του ύπνου σου, καθώς είσαι συνεχώς στρεσαρισμένος.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.