WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 σημάδια που φανερώνουν κατάθλιψη στα παιδιά και δεν πρέπει να τα αγνοήσεις


JTeam

2 Φεβρουαρίου 2024

5 σημάδια που φανερώνουν κατάθλιψη στα παιδιά και δεν πρέπει να τα αγνοήσεις
Είτε στους ανήλικες, είτε στα παιδιά, η καταθλιπτική διαταραχή όσο πιο γρήγορα εντοπίζεται τόσο το καλύτερο

Η κλινική κατάθλιψη αποτελεί μια ψυχική διαταραχή, η οποία χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και να θεραπευτεί καλύτερα. Αντιλήψεις που κρατούν το άτομο μακριά από τον ψυχοθεραπευτή ή τον ψυχίατρο, κάνουν την διάγνωση και την θεραπεία ακόμη πιο δύσκολη, ενώ επιβαρύνουν το άτομο ή το παιδί ακόμη περισσότερο.

Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν ένα άτομο ή ένα παιδί στο να αναπτύξει καταθλιπτική διαταραχή, ποικίλλουν και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολο να τους εντοπίσουμε. Επίσης δύσκολη, μπορεί να είναι και η παρατήρηση πως ένα παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει κατάθλιψη.

Και επειδή κάθε ψυχική νόσος χρειάζεται ειδική και επαγγελματική καθοδήγηση έγκαιρα, ακολουθούν παρακάτω ορισμένες συμπεριφορές και σημάδια, που ενδεχομένως φανερώνουν πως το παιδί πάσχει από κατάθλιψη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικά από τα βασικά συμπτώματα καταθλιπτικής διαταραχής σε ένα παιδί είναι:

  • Δυσκολία συγκέντρωσης

Η δυσκολία ενός παιδιού να αφοσιωθεί σε ένα παιχνίδι για παράδειγμα, ή σε μια δραστηριότητα, είναι συχνό φαινόμενο και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες (πχ ΔΕΠΥ). Σύμφωνα με τους ειδικούς όμως, η δυσκολία συγκέντρωσης και η έλλειψη προσοχής, μπορεί να είναι και ένα πρώιμο σημάδι κατάθλιψης στα παιδιά, ειδικά αν συνοδεύεται με έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που πιο παλιά τα ενθουσίαζαν, και με συμπεριφορές που δείχνουν προτίμηση στην απομόνωση και την μοναχικότητα.

  • Ευαισθησία στην απόρριψη

Είτε σε ενήλικα, είτε σε παιδί, η απόρριψη είναι κάτι δύσκολο να το διαχειριστείς. Είναι όμως μέρος της ζωής και η αντίδραση μας στην απόρριψη μπορεί να φανερώσει πολλά για την ψυχοσύνθεση μας. Σε πολλές περιπτώσεις, η ευαισθησία στην απόρριψη στα παιδιά συνδέεται και με κατάθλιψη. Αν παρατηρείται πως το παιδί σας αντιμετωπίζει την απόρριψη, σαν μια βαθιά τραυματική εμπειρία, είναι ένα σημάδια που θα πρέπει να σας κινητοποιήσει. Έκδηλες συμπεριφορές που δείχνουν ευαισθησία στην απόρριψη είναι, ξεσπάσματα θυμού, συχνά αδικαιολόγητα και έντονα. Υπερβολική ντροπή, ή αναστάτωση και σκέψεις αυτοτραυματισμού.

  • Αλλαγές στον ύπνο

Ο ύπνος είναι επίσης ένα από τους βασικού τομείς που δέχονται αλλαγές σε ένα άτομο ή παιδί με κατάθλιψη. Οι αλλαγές, ο υπερβολικός ύπνος ή αντίθετα οι διαταραχές ύπνου και οι λιγοστές ώρες ύπνου, μπορούν να φανερώσουν ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.

  • Αλλαγές στην όρεξη

Το ίδιο ισχύει και για την όρεξη. Πολύ αυξημένη όρεξη, ή ελάχιστη θα πρέπει να μας αφυπνίσουν.

  • Κούραση / Πεσμένα επίπεδα ενέργειας

Τέλος, αν το παιδί σας κουράζεται εύκολα, δεν δείχνει ενδιαφέρον για δραστηριότητες, ή έχει πολύ πεσμένα επίπεδα ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα ήταν καλό να βοηθήσετε την βοήθεια ενός ειδικού, ειδικά αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα από τα παραπάνω.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.