WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έρευνα: Πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματος


JTeam

8 Φεβρουαρίου 2024

Έρευνα: Πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματος
Έρευνα βρήκε έναν ακόμη τρόπο που η ψυχική υγεία επηρεάζει τη σωματική

Το ότι η ψυχική μας υγεία μπορεί να επηρεάσει τη σωματική, το γνωρίζαμε. Αυτό που δεν γνωρίζαμε, είναι ότι η κατάθλιψη μπορεί να συσχετιστεί με τη θερμοκρασία του σώματος.

Ειδικοί από το USFC (University of California San Fransisco), ανέλυσαν δεδομένα που συνέλεγαν επί 7 μήνες από 20.880 άτομα, και επιβεβαίωσαν ότι εκείνα που είχαν κατάθλιψη, είχαν και υψηλότερη θερμοκρασία στο σώμα τους. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 106 χώρες και, παρότι το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό, τα δεδομένα δεν αρκούν για να πει κανείς ότι η κατάθλιψη καθαυτή είναι η αιτία που ζεσταίνεται το σώμα.

Η παραπάνω έρευνα, ωστόσο, ανοίγει έναν νέο δρόμο που τώρα μπορούν να εξερευνήσουν οι ειδικοί και να δουν τι είναι αυτό που επηρεάζει τη θερμοκρασία μας. Για παράδειγμα, η κατάθλιψη θα μπορούσε να επιταχύνει τις μεταβολικές διαδικασίες και να παράγει μεγαλύτερη θερμοκρασία στο σώμα ή να προσπαθεί να «κρυώσει» βιολογικές λειτουργίες που δεν εκτελούνται σωστά. Το στρες, επίσης, θα μπορούσε να επηρεάζει τόσο την κατάθλιψη όσο και τη θερμοκρασία του σώματος.

Η ακριβής αιτία της αυξημένης σωματικής θερμοκρασίας θα βρεθεί στο μέλλον. Προς το παρόν, γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη είναι μία σύνθετη και πολυεπίπεδη κατάσταση και, με κάποιον τρόπο, εκδηλώνεται έτσι και σωματικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.