WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι: Υπάρχουν; Και αν ναι, ποια είναι τα γνωρίσματα τους


JTeam

23 Φεβρουαρίου 2024

Ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι: Υπάρχουν; Και αν ναι, ποια είναι τα γνωρίσματα τους
Η ψυχική ανθεκτικότητα, πιο σημαντική από ποτέ στις μέρες μας

Με τον όρο ψυχική ανθεκτικότητα δεν εννοούμε ούτε τον εγωισμό, αλλά ούτε και τις ναρκισσιστικές συμπεριφορές. Εκεί όπου το άτομο ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό του, και την ικανοποίηση των δικών του επιθυμιών. Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι μια δεξιότητα, η οποία παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει έμφυτη σε όλους, χτίζεται και μάλιστα θα έλεγε κανείς πως είναι απαραίτητα για μια πιο υγιής και ευτυχισμένη ζωή. Ίσως δεν είναι η πιο εύκολη υπόθεση να παραμείνουμε ανθεκτικοί σε όσα τοξικά συμβαίνουν γύρω μας, και να τα προσπερνάμε χωρίς να μας αγγίζουν ή να μας επηρεάζουν. Ωστόσο σίγουρα αξίζει τον κόπο και παρακάτω ακολουθούν ορισμένα γνωρίσματα των ψυχικά ανθεκτικών ατόμων, πάνω στα οποία μπορείς να δουλέψεις και εσύ.

Jenny.Gr
  • Δεν φοβούνται τις αλλαγές

Οι αλλαγές όσο άβολες και αν είναι, έχουν σκοπό να εξελίξουν τόσο την πορεία μας όσο και την προσωπικότητα μας. Και οι συναισθηματικά ανθεκτικοί άνθρωποι το γνωρίζουν καλά αυτό. Έτσι όχι μόνο δεν φοβούνται τις αλλαγές, αλλά αντιθέτως τις επιδιώκουν και τις «αγκαλιάζουν».

  • Δεν τους απασχολεί να αρέσουν σε όλους

Η αποδοχή καθορίζει πολλά για την προσωπικότητα ενός άτομο. Και αν σε ενδιαφέρει έντονα να σε αποδέχονται οι γύρω σου, τότε αυτό σημαίνει πως στερείσαι τον πραγματικό σου εαυτό. Είναι σημαντικό να λειτουργείς όπως αισθάνεσαι εσύ καλύτερα, και με αυθεντικό τρόπο, παρά η συμπεριφορά σου να καθοδηγείται από πράξεις που θα σε οδηγήσουν στην αποδοχή των γύρω σου. Οι ψυχικά ανθεκτικοί άνθρωποι λένε και «όχι» και βάζουν διακριτά όρια.

  • Δεν επιτρέπουν σε άλλους να τους ελέγχουν

Μιλώντας για όρια, το επόμενο και πολύ σημαντικό γνώρισμα αυτών των ατόμων, είναι η μηδενική ανοχή τους σε χειριστικές συμπεριφορές. Οι χειριστικοί άνθρωποι έχουν πολλούς και όχι έκδηλους τρόπους χειραγώγησης. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε αυτές τις συμπεριφορές και να μην αφήνουμε άλλους να μας ασκούν εξουσία, και να καθορίζονται οι πράξεις μας από την άποψη τους.

  • Δεν ζηλεύουν, αλλά θαυμάζουν

Τέλος και επίσης σημαντικό, είναι το γεγονός πως θαυμάζουν και επικροτούν αυτό που θεωρούν είτε ανώτερο, είτε επιτυχημένο. Αφήνουν την σύγκριση και τη ζήλεια στην άκρη, αφού γνωρίζουν πως κάθε άτομο έχει την δική του μοναδική διαδρομή και τον δικό του σκοπό. Αντί να ζηλεύουν λοιπόν, θαυμάζουν και εμπνέονται να γίνουν καλύτεροι.


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.