WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Εξελίσσεσαι στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; 8 σημάδια για να το καταλάβεις


JTeam

5 Μαΐου 2024

Εξελίσσεσαι στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου; 8 σημάδια για να το καταλάβεις
Unsplash/Zane Grunska
Το να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου είναι ένα «ταξίδι» προσωπικής ανάπτυξης

Οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε με τελείως διαφορετικό τρόπο τη ζωή και τι είναι αυτό που την κάνει ξεχωριστή. Ακριβώς το ίδιο, συμβαίνει κι όταν αναφερόμαστε sτο κομμάτι της προσωπικής ανάπτυξης/εξέλιξης. Ο καθένας από εμάς, δίνει ένα άλλο νόημα στο δικό του ταξίδι αυτοβελτίωσης. Όμως, πάντα, βαθιά μας, όλοι επιθυμούμε να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε. Με διαφορετικούς, αλλά και ίδιους τρόπους.

Συχνά, η εξέλιξη δεν έχει να κάνει με το να γίνουμε διαφορετικοί άνθρωποι, αλλά με το να αποκαλύψoυμε το «πρόσωπο» που θέλουμε να είμαστε, να βρούμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Και σύμφωνα με την ψυχολογία, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεσαι κι εσύ σε αυτό το μονοπάτι προσωπικής ανάπτυξης, σημάδια που δεν είναι πάντα εμφανή, αλλά όταν μάθεις να τα εντοπίζεις, μπορεί να είναι απίστευτα ενδυναμωτικά. Θα τα βρεις όλα παρακάτω.

«Αγκαλιάζεις» την αλλαγή

Η ζωή είναι μια συνεχής ροή αλλαγών. Η ικανότητά σου να προσαρμόζεσαι σε αυτές τις αλλαγές, διαδραματίζει καθοριστικό παράγοντα στην προσωπική σου ανάπτυξη. Και ναι, το να αποδέχεσαι την αλλαγή και το ότι μερικές φορές πρέπει να βγαίνεις από τη «ζώνη» ασφαλείας σου, είναι ένα από τα σημάδια που αποδεικνύουν πως εξελίσσεσαι στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, όσοι ασπάζονται την αλλαγή, είναι πιο πιθανό να είναι και περισσότερο ανθεκτικοί και λιγότερο πιθανό να βιώσουν άγχος και στρες.

Κατανοείς τους στόχους και τις αξίες σου

Η κατανόηση των αξιών και των πεποιθήσεων σου, είναι σαν μια πυξίδα που καθοδηγεί τις επιλογές και τις ενέργειές σου. Έχει να κάνει με το να ξέρεις τι πραγματικά έχει σημασία για σένα και να στέκεσαι δίπλα του, ακόμα κι όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Η βαθιά κατανόηση των βασικών σου αξιών είναι καθοριστική και πάντα αποτελεί ένα θετικό σημάδι ανάπτυξης.

Θέτεις υγιή όρια

Αυτό ξεκινά πάντα από τα να σέβεσαι τις δικές σου ανάγκες και να τις επικοινωνείς στους άλλους. Δεν είναι εύκολο. Συχνά, μπορεί να ανησυχήσεις μήπως φανείς εγωιστής ή ακόμα και αγενής, αλλά ο καθορισμός ορίων είναι ένα κρίσιμο μέρος της αυτοφροντίδας και της προσωπικής ανάπτυξης. Εάν αρχίσεις να βάζεις υγιή όρια στη ζωή σου, αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι γίνεσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, γιατί απλώς ξεκινάς να εκτιμάς τον εαυτό σου.

Επιδιώκεις το να μαθαίνεις συνεχώς

Η αναζήτηση της γνώσης δεν τελειώνει ποτέ. Υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο να μάθεις, μια νέα προοπτική που πρέπει να λάβεις υπόψη, μια μοναδική δεξιότητα που πρέπει να κατακτήσεις. Εάν βρίσκεις τον εαυτό σου να αναζητά συνεχώς νέες γνώσεις και εμπειρίες, είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι γίνεσαι η καλύτερη εκδοχή σου. Δεν είσαι ικανοποιημένος μόνο με αυτά που γνωρίζεις και ανυπομονείς να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να αναπτυχθείς.

Jenny.Gr
Unsplash/Aiony Haust

Αποδέχεσαι την αποτυχία

Όχι, η αποτυχία δεν είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεις. Στην πραγματικότητα, η αποτυχία μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους «δασκάλους» σου στη ζωή. Κάθε αποτυχία είναι μια ευκαιρία να μάθεις, να αναπτυχθείς και να γίνεις καλύτερος. Εάν «βλέπεις» την αποτυχία ως ένα σκαλοπάτι προς την επιτυχία κι όχι ως οπισθοδρόμηση, τότε σίγουρα είσαι ένα βήμα πιο κοντά στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου.

Δίνεις προτεραιότητα στον εαυτό σου

Η αυτοφροντίδα επικεντρώνεται σε πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις. Έχει να κάνει με τη φροντίδα της σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής υγείας σου. Έχει να κάνει με το αναγνωρίζεις τις ανάγκες σου και να αφιερώνεις χρόνο για να τις εκπληρώσεις. Εάν θεωρείς ότι η αυτοφροντίδα αποτελεί προτεραιότητα, αυτό είναι ένας δείκτης ότι εξελίσσεσαι στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αναγνωρίζεις ότι για να είσαι εκεί για τους άλλους, πρέπει αρχικά να είσαι εκεί για 'σενα.

Σταματάς να είσαι επικριτικός με τον εαυτό σου

Το να γίνεις ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού σου, είναι πολύ εύκολο. Τις περισσότερες φόρες, όλοι πιέζουμε τον εαυτό μας σκληρά και συχνά, ξεχνάμε να δείξουμε σε εμάς, την ίδια καλοσύνη και κατανόηση που εκφράζουμε στους άλλους. Και εδώ, έρχεται η τεράστια αξία της αυτοσυμπόνιας. Όταν «σκοντάφτεις» ή κάνεις λάθη, αντί να επικρίνεις τον εαυτό σου, προσπάθησε να του προσφέρεις μερικά συμπονετικά λόγια.

Εξασκείς την ευγνωμοσύνη

Είναι εύκολο να επικεντρωθείς σε αυτά που σου λείπουν, παρά να επικεντρωθείς σε όσα έχεις. Ωστόσο, η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης είναι ένας ισχυρός τρόπος για να αλλάξει αυτή η οπτική. Είναι σαν να σου επιτρέπει να εκτιμήσεις τα καλά στη ζωή σου και να αναγνωρίσεις τις θετικές πλευρές, ακόμα και μπροστά στις αντιξοότητες. Εάν κάνεις μια συνειδητή προσπάθεια να αναγνωρίσεις και να εκτιμήσεις τα καλά στη ζωή σου, τότε αυτό σίγουρα είναι άλλο ένα σημάδι προσωπικής ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.