WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

8 πράγματα που καλό είναι να σταματήσεις να κάνεις μετά τα 50


JTeam

20 Μαΐου 2024

8 πράγματα που καλό είναι να σταματήσεις να κάνεις μετά τα 50
Unsplash/Ivana Cajina
Φτάνοντας την ηλικία των 50, ορισμένα πράγματα μπορεί να μην αξίζουν πλέον την προσοχή σου

Η ηλικία των 50 ετών είναι αναμφισβήτητα ένα σημαντικό ορόσημο στη ζωή κάθε ανθρώπου, όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και όσον αφορά στη συνολική ευημερία του. Και όπως σε κάθε περίοδο της ζωής σου, έτσι και σε αυτή την ηλικία, είναι ζωτικής σημασίας να παρέχεις στο σώμα σου την απαραίτητη υποστήριξη για να αυξήσεις τις πιθανότητες μιας υγιέστερης ζωής.

Φτάνοντας την ηλικία των 50, ορισμένα πράγματα ή συνήθειες, μπορεί να μην αξίζουν πλέον την προσοχή σου και για να διαφυλάξεις την υγεία σου, καλό είναι να τα αφήσεις στο παρελθόν.

Ποια είναι;

Να μην κοιμάσαι αρκετά

Ο ποιοτικός ύπνος είναι υψίστης σημασίας για την υγεία σου. Ο ανεπαρκής ύπνος, όπως δείχνουν οι έρευνες, συνδέεται με την κατάθλιψη, ακόμα και την εμφάνιση καρκίνου. Κατά τη διάρκεια των ωρών ανάπαυσης, το σώμα αναλαμβάνει επιμελώς κρίσιμες εργασίες, όπως η αποκατάσταση των κυτταρικών βλαβών και η καταπράυνση του μυϊκού πόνου, ενώ παράλληλα επαναρυθμίζει τον μεταβολισμό. Το να μην κοιμάσαι αρκετά, έχει σημαντικές επιπτώσεις στις καθημερινές δραστηριότητες σου και σίγουρα μειώνει τη συνολική ποιότητα ζωής σου.

Να παραμελείς την ψυχική σου υγεία

Η παραμέληση της ψυχικής σου υγείας συγκαταλέγεται μεταξύ των σοβαρότερων λαθών που θα μπορούσες να κάνεις για τη συνολική σου ευημερία. Ακόμα και όσοι δεν αντιμετώπισαν ποτέ κατάθλιψη ή άγχος, μπορεί να διαπιστώσουν ότι αυτές οι προκλήσεις αναδύονται στο πέρασμα της ηλικίας. Το να βάζεις σε πρώτη θέση την ψυχική σου υγεία, είναι ζωτικής σημασίας για να έχεις μια ισορροπημένη ζωή, καθώς σε προφυλάσσει από ενδεχόμενους «κινδύνους» που μπορεί να προκύψουν.

Να μην ζεις την κάθε στιγμή

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά, το να σπαταλάς την ενέργειά σου για τις μελλοντικές ανησυχίες, είναι μια μάταιη προσπάθεια. Το να «αγκαλιάζεις» την παρούσα στιγμή και να εκτιμάς το παρόν, θα σε κάνουν να απολαύσεις ακόμα περισσότερο τη ζωή.

Να αποφεύγεις τη γυμναστική

Η γυμναστική είναι πρωταρχικής σημασίας για την καλή υγεία. Βρες ένα είδος γυμναστικής που σου αρέσει, είτε αυτό είναι το τρέξιμο, είτε το περπάτημα είτε ο χορός και προσπάθησε να το εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Μακροπρόθεσμα, θα δεις σημαντική διαφορά στη διάθεσή σου, στην αντοχή σου και στη συνολική υγεία σου.

Να επηρεάζεσαι από τη γνώμη των άλλων

Η αυτοπεποίθηση και αυτοαποδοχή είναι το παν. Η ανησυχία του να είσαι αρεστός στους άλλους, δεν σου επιτρέπει να εστιάζεις στην αυθεντική αυτοέκφραση. Όταν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου, οι απόψεις των άλλων έχουν λιγότερη σημασία, κάτι που σου επιτρέπει μια πιο γνήσια και ικανοποιημένη προσέγγιση της ζωής. Το να «αγκαλιάζεις» αυτό που είσαι, γίνεται ακρογωνιαίος λίθος της ευημερίας σου, όχι μόνο μετά τα 50.

Το να κάνεις πράγματα επειδή «πρέπει»

Σε πολλούς ανθρώπους, η ηλικία μετά τα 50 φέρνει μια αίσθηση απελευθέρωσης, επιτρέποντάς τους να κατανέμουν τον χρόνο τους με βάση τις προσωπικές τους προτιμήσεις και όχι τις κοινωνικές προσδοκίες. Το να στρέφεσαι προς μια «αυτοκατευθυνόμενη» προσέγγιση της ζωής, θα σε κάνει πιο χαρούμενο από κάθε άποψη. Ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα, οπότε σταμάτα να κάνεις όλα αυτά που «πρέπει», αλλά αυτά που πραγματικά θέλεις.

Το να ανέχεσαι τις κακές συμπεριφορές

Η ανοχή της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς των άλλων πρέπει να γίνει «παρελθόν». Πολλές φορές, το να αποστασιοποιηθείς από τα τοξικά άτομα αυξάνεται σημαντικά μετά την ηλικία των 50. Αυτή η ηλικία σηματοδοτεί μια περίοδο κατά την οποία η ιεράρχηση της προσωπικής ευημερίας αποκτά προτεραιότητα, επιτρέποντας στους ανθρώπους να εξαλείψουν με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα τις αρνητικές επιρροές από τη ζωή τους, χωρίς να ασχολούνται με τις επιπτώσεις.

Το να θέλεις να είσαι σε όλα «τέλειος»

Δεν μπορείς να είσαι σε όλα τέλειος, όποια ηλικία κι αν φτάσεις. Ναι, μέσα από τα λάθη σου γίνεσαι καλύτερος, αλλά η τελειότητα είναι απλώς μια ουτοπία. Κι αυτό, σου δημιουργεί περιττό άγχος και ανησυχίες, κάτι που δεν σε βοηθάει να δημιουργήσεις μια πιο χαλαρή και ικανοποιητική καθημερινότητα. Προσπάθησε απλώς, να είσαι ο εαυτός σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.