Η υπερβολική χρήση των social media μπορεί να προκαλέσει εφιάλτες, λέει νέα έρευνα
JTeam
31 Μαΐου 2024
Το να σκρολάρεις στα social media κάθε βράδυ πριν κοιμηθείς είναι κάτι περισσότερο από μια απλή βλαβερή συνήθεια. Το να είσαι προσκολλημένος σε μια οθόνη, ειδικά τις βραδινές ώρες, εκτός από ότι επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σου, μπορεί να οδηγήσει και σε εφιάλτες. Πρακτικά, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις στα social media, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να έχεις δυσάρεστα όνειρα που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προκαλούν άγχος, αγωνία και ψυχική ανησυχία.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Psychology, υποστηρίζει ότι καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαπλέκονται όλο και περισσότερο με στη ζωή των ανθρώπων, ο αντίκτυπός τους επεκτείνεται πέρα από τις ώρες εγρήγορσης και μπορεί να επηρεάσει τα όνειρά τους. Στην έρευνα, γίνεται αναφορά σε μιας κλίμακα (Social Media-Related Scale ή SMNS), η οποία μπορεί να ποσοτικοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να συμβάλουν στους εφιάλτες. «Η μελέτη μας εισάγει την έννοια των εφιαλτών που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι ορίζονται ως εφιάλτες που περιλαμβάνουν θέματα που σχετίζονται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως ο διαδικτυακός εκφοβισμός, το διαδικτυακό μίσος ή ο εθισμός», τόνισε ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας.
Κι ενώ οι εφιάλτες που σχετίζονται με την αυξημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι σχετικά σπάνιοι, όσοι χρησιμοποιούν τα social media, περισσότερο στην καθημερινή τους ζωή, είναι πιο πιθανό να έχουν εφιάλτες που σχετίζονται με θέματα που παρουσιάζονται στα social media, και μπορεί ακόμα και να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Πάντως, σύμφωνα με μία άλλη, βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking», οι άνθρωποι που σταματούν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να δουν σημαντική βελτίωση στη διάθεσή τους.
Στην έρευνα, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, μελετήθηκαν 154 άνθρωποι από 18 έως 72 ετών. Όλοι, χρησιμοποιούσαν καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά μετά από μία εβδομάδα αποχής, παρατήρησαν ότι μειώθηκαν τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψής τους. «Η χρήση των social media είναι τόσο συνηθισμένη που πολλοί από εμάς τα χρησιμοποιούμε για πολλές ώρες χωρίς να σκεφτόμαστε, από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι που κλείνουμε τα μάτια μας το βράδυ», τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.