WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Microstress: Η «κρυφή» αιτία του burnout - 4 τρόποι για να το αντιμετωπίσεις


JTeam

15 Ιουλίου 2024

Microstress: Η «κρυφή» αιτία του burnout - 4 τρόποι για να το αντιμετωπίσεις
Unsplash/ Tetiana Kobzeva
Επιστημονικά, το microstress είναι μικρές στιγμές άγχους που βιώνεις στην καθημερινότητα σου

Καθημερινότητα στον αυτόματο. Κάπως έτσι, μοιάζει η σύγχρονη ζωή. Ε, κι αυτό από μόνο του αρκεί για νιώθεις συνεχώς ότι δεν έχεις ενέργεια, ότι το μυαλό σου δεν λειτουργεί όπως θα ήθελες ή ότι απλώς το στρες έχει καταβάλει κάθε κύτταρο σου. Μέσα σε αυτήν την καθημερινότητα που «τρέχει» με φρενήρεις ρυθμούς, σίγουρα θα έχεις βιώσει μικρές στιγμές άγχους, στιγμές που νιώθεις ότι σου συσσωρεύουν πίεση. Εάν το έχεις ζήσει, τότε αυτό ονόμαζεται microstress.

Επιστημονικά, το microstress είναι μικρές στιγμές άγχους που βιώνεις στην καθημερινότητα σου, ακόμα και σε αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους στην προσωπική και επαγγελματική ζωή. Απομονωμένα, αυτές οι στιγμές είναι τόσο «μικρές» και μετά βίας τις καταγράφεις. Αλλά στον σημερινό υπερσυνδεδεμένο κόσμο, ο όγκος και ο ρυθμός τους έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική σου υγεία.

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξοικειωμένοι με την αντίδραση «μάχης ή φυγής», «fight or flight response». Αυτή είναι η φυσική και αυτόματη αντίδραση του σώματος κάθε ανθρώπου σε σημαντικές πιέσεις. Όταν εμφανίζεται μεγάλο στρες, ο εγκέφαλός το αναγνωρίζει και σε οδηγεί να το πολεμήσεις ή να το αποφύγεις. Ωστόσο, ό,τι βρίσκεται στη «σφαίρα» του microstress περνά κάτω το ραντάρ του εγκεφάλου - δεν προκαλούν αυτή την αυτόματη αναγνώριση του κινδύνου, επειδή τα περιστατικά φαίνονται τόσο μικρά και στιγμιαία. Οι επιπτώσεις τους, όμως, είναι σημαντικές, γι αυτό το microstress πρέπει να αντιμετωπίζεται.

4 τρόποι για να διώξεις το microstress από τη ζωή σου

Ξεκίνα με μικρά βήματα

Ακόμα και οι μικρές αλλαγές μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην ευημερία σου. Έτσι, προσπάθησε να αντιμετωπίσεις το πιο «μικρό» πράγμα που σου προκαλεί στρες μέσα στην εβδομάδα, ώστε να οικοδομήσεις αυτοπεποίθηση, διαφορετική νοοτροπία και μια αίσθηση δράσης. Μην εστιάζεις στους μεγαλύτερους στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να σε εμποδίσουν να δράσεις.

Δώσε περισσότερη προσοχή στις θετικές αλληλεπιδράσεις

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι για να αντιμετωπιστεί το άγχος, χρειάζεται η δημιουργία μιας εσωτερικής δύναμης μέσω της καθαρής προσωπικής θέλησης. Αλλά, η έρευνα έχει δείξει ότι πολλές φορές απλώς απαιτείται αυτό που ονομάζουμε «δίκτυο ανθεκτικότητας» ανθρώπων. Με απλά λόγια, το να έχεις ανθρώπους στη ζωή σου που προσφέρουν προοπτική, σε βοηθούν να οραματιστείς μια πορεία προς τα εμπρός, προσφέρουν βοήθεια, δημιουργούν χώρο για να αποσυνδέθεις, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανθεκτικότητά σου.

Επικεντρώσου στο σώμα σου και αποσυμφόρησε το μυαλό σου

Είναι σημαντικό να δίνεις βάση στα όσα σου λέει το σώμα σου στην παρούσα στιγμή. Εξίσου σημαντικό, είναι να κάνεις και ό,τι σε γεμίζει ψυχικά και σωματικά. Είτε αυτό σχετίζεται με τον αθλητισμό είτε με κάποιο άλλο χόμπι, πες «ναι» σε ό,τι σε χαλαρώνει.

Αλλάξτε τη νοοτροπία σου

Το να βιώνεις «θετικό» στρες, με μέτρο, μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις περισσότερο ανθεκτικός. Αλλάζοντας προοπτική, μπορεί να δεις το microstress ωςευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη και αυξημένη ανθεκτικότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.