WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 τρόποι για να βρεις ξανά το χαμένο σου κίνητρο


JTeam

19 Αυγούστου 2024

6 τρόποι για να βρεις ξανά το χαμένο σου κίνητρο
Unsplash/ Tetiana Kobzeva
Συμβουλές για να βρεις ξανά κίνητρο και να αναζωπυρώσεις τη χαρά της ζωής

Όλοι οι άνθρωποι περνάμε φάσεις στη ζωή μας όπου νιώθουμε κολλημένοι σε ένα σημείο, χωρίς κίνητρο, παλεύοντας να βρούμε ξανά στη σπίθα μας. Και είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Είναι σχεδόν ανέφικτο να αισθανόμαστε μόνιμα τέλεια. Ωστόσο, το να μην έχεις κίνητρο, είναι πάντα αρκετά ψυχοφθόρο.

Ίσως η δουλειά σου να μην μοιάζει ακριβώς με την καριέρα των ονείρων σου, ίσως η σχέση σου να μην είναι όπως την περίμενες, ίσως τα πράγματα που σου άρεσαν κάποτε, να μην σε συναρπάζουν πια. Ίσως, έχεις χάσει αυτό το ωραίο συναίσθημα που σε κάνει να «διψάς» για ζωή και δεν ξέρεις πώς να το βρεις ξανά. Εάν ταυτίστηκες με όλα τα παραπάνω, στη συνέχεια του άρθρου μοιραζόμαστε 6 συμβουλές για να αναζωπυρώσεις ξανά αυτή τη χαρά της ζωής.

Βρες τι είναι αυτό που σε έχει κάνει να χάσεις το κίνητρό σου

Πρώτα απ' όλα, εάν αισθάνεσαι χάλια, πρέπει να ψάξεις γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Αυτό που τείνει να συμβαίνει με εμάς τους ανθρώπους, είναι να παρατηρούμε ότι δεν αισθανόμαστε εμπνευσμένοι ή κινητοποιημένοι, αλλά δεν εξετάζουμε τις βαθύτερες αιτίες. Όταν σταματήσεις να το σκέφτεσαι, μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι στην πραγματικότητα έχεις περάσει κάποιες πολύ μεγάλες αλλαγές ή ότι υπήρξαν συγκεκριμένοι στρεσογόνοι παράγοντες στη ζωή σου που σε «έριξαν» ψυχικά.

Βρες ένα χαρούμενο πράγμα που μπορείς να κάνεις, κάθε μέρα

Οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. Ρώτησε τον εαυτό σου: «Ποιο είναι ένα πράγμα που μπορώ να βάλω τον εαυτό μου να κάνει κάθε μέρα -ή μόνο σήμερα- που θα με βοηθήσει να νιώσω λίγο πιο ευτυχισμένος;» Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό, όσο το να πας για καφέ.

Δοκίμασε ένα νέο χόμπι

Μιλάμε για ένα χόμπι για χάρη της απλής ενασχόλησης με μια δραστηριότητα που σου αρέσει. Διότι, η αλήθεια είναι ότι ίσως δεν έχεις έμπνευση απλώς επειδή βαριέσαι. Θα μπορούσε πραγματικά να είναι τόσο απλό. Ένα νέο χόμπι ή μια νέα δεξιότητα μπορεί να εμπνεύσει και να προσθέσει κάποια αναγκαία αλλαγή, σε μια κατά τα άλλα μονότονη καθημερινότητα.

Δώσε στον εαυτό σου λίγη αγάπη

Το να είσαι υπομονετικός με την πρόοδό σου είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες και να ξέρεις ότι μπορεί να χρειαστεί κάποιος επιπλέον χρόνος για να επιστρέψεις στον τρόπο που αισθανόσουν πριν. Το να θέτεις ρεαλιστικές προσδοκίες σημαίνει επίσης ότι πρέπει να δείξεις στον εαυτό σου λίγη αγάπη και κατανόηση, εάν η πρόοδος έρχεται αργά.

Θυμήσου ένα πρόσωπο ή μια δραστηριότητα που σε ενέπνευσε στο παρελθόν

Θυμήσου εκείνη τη φορά που ένιωσες έμπνευση και κίνητρο, και τι ήταν αυτό. Τι λειτούργησε σε σένα; Βρες αυτό το πράγμα που σε ενθουσίαζε κάποτε και βάλ’το το ξανά στη ζωή σου, με κάποιον τρόπο. Ομοίως, αυτή η πηγή καλών συναισθημάτων θα μπορούσε να είναι ένα πρόσωπο. Αν υπάρχει ένας φίλος ή κάποιος που νιώθεις πάντα καλά κοντά του, συνδέσου μαζί του.

Ζήτησε βοήθεια, αν τη χρειάζεσαι

Σε κάποιο σημείο, ίσως χρειαστείς λίγη καθοδήγηση για να ξαναβρείς τη σπίθα σου. Αυτό δεν είναι ντροπή. Η θεραπεία είναι μια καταπληκτική πηγή, από την οποία μπορείς να επωφεληθείς σε καλές και σε κακές στιγμές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.