WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Νιώθεις θλιμμένη μέσα στο καλοκαίρι; 5 τρόποι για να τονώσεις τη διάθεσή σου


JTeam

14 Αυγούστου 2024

Νιώθεις θλιμμένη μέσα στο καλοκαίρι; 5 τρόποι για να τονώσεις τη διάθεσή σου
Freepik
Μικρά tips θα σε κρατήσουν απασχολημένη, εμποδίζοντας τις αρνητικές σκέψεις

Ποιος είπε ότι την περίοδο του καλοκαιριού όλοι είμαστε πιο χαρούμενοι; Μπορεί αυτό να ισχύει για ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που βιώνουν έντονο άγχος, στρες, πιέζονται για τον χειμώνα που έρχεται, ταλαιπωρούνται από αρνητικές σκέψεις ή έχουν κατάθλιψη. Συνεπώς, είναι σημαντικό να ακούμε το σώμα μας και να μην παραβλέπουμε τις ανάγκες του.

Η καλοκαιρινή θλίψη είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Πολλές φορές, όταν έχουμε ελεύθερο χρόνο, το μυαλό μας δημιουργεί σενάρια, το κεφάλι μας κατακλύζεται από σκέψεις και εμείς βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο. Η αρνητική ενέργεια μας καταβάλει με αποτέλεσμα να χάνουμε την ενέργειά μας και να είμαστε θλιμμένοι. Ψυχραιμία. Δεν είσαι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία και σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαχειριστείς αυτή την κατάσταση και τελικά να την ξεπεράσεις. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο μυαλό μας και αυτό είναι σημαντικό να το θυμάσαι.

Jenny.Gr
Freepik

5 tips για να απομακρύνεις την αρνητικότητα από τη ζωή σου το καλοκαίρι

1. Ασκήσου

Το κολύμπι, τα θαλάσσια σπορ, το περπάτημα ή ακόμα και το τρέξιμο δίπλα στο κύμα είναι κάποιοι από τους τρόπους που μπορείς να ασκηθείς το καλοκαίρι. Η γυμναστική μας βοηθάει να απομακρύνουμε τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό μας και να καθαρίσουμε τη σκέψη μας. Παράλληλα, αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε περισσότερη χαρά, ενώ συγχρόνως αποκτάμε καλύτερη εικόνα για τον εαυτό μας.

2. Κάνε διαλογισμό στην ανατολή ή τη δύση του ήλιου

Ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το άγχος, τα συμπτώματα της κατάθλιψης και γενικότερα να βελτιώσουν τη συνολική διάθεσή σου. Στόχος του διαλογισμού δεν είναι απλά να απομακρύνει το άγχος ή να αποκλείσει την αρνητική σκέψη, αλλά να μας βοηθήσει να παρατηρήσουμε αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα και να τα επεξεργαστούμε.

3. Βγες, πέρνα χρόνο με τους φίλους/οικογένεια

Το καλοκαίρι οι ευκαιρίες για έξοδο είναι πολύ περισσότερες από τη χειμερινή περίοδο. Λίγο οι διακοπές, λίγο η χαλαρή διάθεση, λίγο οι παρέες στο νησί, όλα είναι καλύτερα. Συνεπώς, σταμάτα να αρνείσαι τις προτάσεις που δέχεσαι και ζήσε τη στιγμή. Πέρνα χρόνο με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και θα νιώσεις καλύτερα. Λίγο ο αέρας, λίγο η καλή παρέα, λίγο το δροσερό κοκτέιλ είναι σίγουρο ότι θα περάσεις καλά.

4. Κοιμήσου πολύ

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθεις, συνεπώς είναι σημαντικό να κοιμάσαι επαρκώς. Πέρα από τις οκτώ ώρες του βραδινού ύπνου, ένας power nap το μεσημέρι θα είναι πολύ ωφέλιμος για την ψυχική και σωματική υγεία σου. Προσπάθησε να φτιάξεις μια ρουτίνα ύπνου, μείνε μακριά από τις οθόνες και παρέμεινε συνεπής σε αυτό.

5. Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή

Όταν νιώθουμε πιεσμένοι, καλό είναι να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να επιλέγουμε τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Να σημειωθεί, πως οι ξηροί καρποί προάγουν την υγεία του εγκεφάλου, μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και άλλων παθήσεων, ενώ μπορούν να απομακρύνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μια χούφτα, λοιπόν, κάθε απόγευμα θα μπορούσε να γίνει μια τέλεια συνήθεια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.