WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 πράγματα που μπορείς να κάνεις στα 30 σου, για να βελτιώσεις τη μνήμη σου


JTeam

26 Αυγούστου 2024

4 πράγματα που μπορείς να κάνεις στα 30 σου, για να βελτιώσεις τη μνήμη σου
Unsplash/Irina Rudnik
Υιοθέτησε αυτές τις συνήθειες τώρα, και ο εγκέφαλός σου θα σε ευχαριστεί αργότερα

Εάν πιστεύεις κι εσύ ότι ο εγκέφαλός σου θα αρχίσει να αλλάζει με τρόπους που επηρεάζουν τη μνήμη σου, όταν θα είσαι αρκετά μεγαλύτερος, τότε κάνεις λάθος. Σύμφωνα με τον Χαράν Ρανγκανάθ, καθηγητή στο Κέντρο Νευροεπιστήμης του τμήματος ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και συγγραφέα του βιβλίου «Why We Remember», οι αλλαγές αυτές ξεκινούν στην πραγματικότητα γύρω στα 30. Κι αυτό, δεν είναι τόσο κακό.

Πολύ απλά, μπορείς να βελτιώσεις τη μνήμη σου με την πάροδο του χρόνου, υιοθετώντας ορισμένες συνήθειες ή αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σου. Εξάλλου, ο εγκέφαλός σου είναι ένα μέρος του σώματος, οπότε σκέψου πως ό,τι καλό κάνεις για το σώμα σου, επηρεάζει αναλόγως και τον εγκέφαλό σου.

  • Περιόρισε το αλκοόλ

Οι επιπτώσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο είναι πολλές. Μια μελέτη του 2022 που χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερους από 36.000 ενήλικες, διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (ένα ή δύο ποτά την ημέρα) συνδέεται με μικρότερο συνολικό όγκο εγκεφάλου, βασιζόμενη σε έρευνα του 2017 που διαπίστωσε ότι ακόμα και λιγότερο αλκοόλ (περίπου δύο έως πέντε ποτά την εβδομάδα) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατροφίας του ιππόκαμπου. Δεν είναι, λοιπόν, περίεργο ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ (τέσσερα έως πέντε ποτά την ημέρα), μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στη βραχυπρόθεσμη όσο και στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

  • Πες «ναι» στην άσκηση με έναν φίλο

Η πολυσύχναστη κοινωνική ζωή στα 50 και τα 60 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, πιθανότατα επειδή ενθαρρύνεις τον εγκέφαλό σου να συνεχίσει να κάνει πράγματα που επηρεάζουν ενεργά τις βασικές λειτουργίες της γλώσσας και της μνήμης, όπως η συζήτηση. Αυτό, μπορεί να μοιάζει με συμμετοχή σε ένα ομαδικό άθλημα, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει απλώς να κάνεις μια γρήγορη βόλτα με έναν φίλο στο πάρκο.

  • Δημιούργησε μια καλή ρουτίνα ύπνου

Το να χάνεις τον ύπνο που χρειάζεται να κάνεις κάθε βράδυ, μπορεί πραγματικά να βλάψει τη μνήμη σου με την πάροδο του χρόνου για δύο λόγους. Αρχικά, μειώνεις την ικανότητα του εγκεφάλου σου να απομακρύνει τις τοξίνες που συσσωρεύει κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεύτερον, περιορίζεται η ικανότητα του εγκεφάλου να δεσμεύει τις δεξιότητες που έχεις αποθηκεύσει στη μνήμη σου.

  • Πες «ναι» στη μεσογειακή διατροφή

Μελέτες, έχουν διαπιστώσει ότι μετά τον θάνατο, οι εγκέφαλοι των ανθρώπων που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή, (η οποία δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια και περιορίζει το κόκκινο κρέας) παρουσίαζαν λιγότερα σημάδια γνωστικής παρακμής από των ανθρώπων που δεν ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη διατροφή. Εάν θέλεις να κάνεις μόνο μία αλλαγή στη διατροφή σου, καλό να είναι να στραφείς στην κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.