WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 πράγματα για τα οποία ανησυχείς σήμερα, αλλά σε έναν χρόνο δεν θα έχουν καμία σημασία


JTeam

17 Αυγούστου 2024

5 πράγματα για τα οποία ανησυχείς σήμερα, αλλά σε έναν χρόνο δεν θα έχουν καμία σημασία
Unsplash/ averie woodard
Μερικά πράγματα τα γιγαντώνεις στο μυαλό σου. Αξίζει τον κόπο, όμως;

Πόσες φορές έχεις χάσει τον ύπνο σου για πράγματα που αργότερα συνειδητοποίησες πως δεν ήταν τόσο σημαντικά όσο φαινόνταν; Μιλάω για εκείνη την παρουσίαση στη δουλειά ή τη σχολή, για εκείνη τη συνέντευξη, για εκείνο το task που σου ανάθεσε ο προϊστάμενός σου. Για όλα αυτά, που τελικά, ήταν πολύ πιο εύκολα από ό,τι νόμιζες.

Είναι εύκολο να αναλωθείς σε μια δίνη ανησυχιών και να αφήσεις το άγχος να σε κυριεύσει. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλά από τα πράγματα που σε αγχώνουν σήμερα, δεν θα έχουμε καμία σημασία σε έναν χρόνο από τώρα. Στην παρούσα φάση, μπορεί να μοιάζουν με «βουνό», αλλά δίνοντας λίγο χρόνο, θα δεις πως όλα είναι στο μυαλό σου.

Έτσι, αν χρειάζεσαι λίγη ψυχική ηρεμία, παρακάτω θα βρεις μια λίστα με 5 πράγματα για τα οποία πιθανότατα ανησυχείς αυτή τη στιγμή και τα οποία δεν θα έχουν καμία σημασία σε έναν χρόνο από τώρα.

  • Τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα

Το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς, είναι μια κοινή ανησυχία που έχουμε όλοι οι άνθρωποι. Αλλά εδώ είναι η ανατροπή. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, υπερεκτιμούμε κατά πολύ το πόσο πολύ σκέφτονται οι άλλοι για εμάς. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι είναι τόσο απορροφημένοι από τη δική τους ζωή, που δεν έχουν το χρόνο ή την ενέργεια να ασχοληθούν με κάθε πράξη σου. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείς να ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα, να θυμάσαι το εξής: σε έναν χρόνο από τώρα, δεν θα έχει σημασία.

  • Τις χαμένες ευκαιρίες

Όλοι έχουμε περάσει στιγμές που νιώθουμε ότι χάσαμε κάτι. Η δουλειά που δεν πήρες, το ταξίδι που δεν έκανες ή η σχέση που δεν πήγε καλά. Μπορεί να είναι δύσκολο να τα δεις αυτά ως οτιδήποτε άλλο εκτός από αποτυχίες ή χαμένες ευκαιρίες. Αλλά, τελικά, δεν είναι κάθε ευκαιρία προορισμένη για σένα. Και συχνά, όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει μια άλλη. Σε έναν χρόνο από τώρα, αυτή η χαμένη ευκαιρία δεν θα έχει σημασία.

Jenny.Gr
Unsplash/ Ahmet Sali
  • Το ότι πρέπει να είσαι σε όλα τέλειος

Η τελειομανία είναι κάτι που μπορεί να σε οδηγήσει σε άγχος και άυπνες νύχτες, ανησυχώντας συνεχώς για το εάν η δουλειά σου είναι αρκετά καλός κι εάν αξίζεις. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, αν σκεφτεί κανείς ότι έρευνες έχουν διαπιστώσει πως η τελειομανία οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές. Αλλά να η αλήθεια: η τελειότητα είναι μια ψευδαίσθηση. Είναι ανέφικτη. Σε λίγα χρόνια από τώρα, αυτή η εργασία ή η παρουσίαση που σου έχει γίνει εμμονή, δεν θα έχει καμία σημασία.

  • Το άγνωστο μέλλον

Η ζωή είναι απρόβλεπτη κι αυτό μπορεί να είναι τρομακτικό. Συχνά φοβόμαστε αυτό που δεν γνωρίζουμε ή δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Μπορεί να ανησυχείς για το πού θα βρίσκεσαι σε έναν χρόνο από τώρα, αν θα πετύχεις τους στόχους σου ή ποιες προκλήσεις μπορεί να έρθουν στον δρόμο σου. Αλλά, δεν πειράζει να μην έχεις όλες τις απαντήσεις. Σε έναν χρόνο από τώρα, αυτές οι ανησυχίες για το άγνωστο δεν θα έχουν σημασία.

  • Το ότι δεν τα έχεις όλα υπό έλεγχο

Δεν μπορείς να έχεις τα πάντα υπό έλεγχο. Και η ψυχολογία δείχνει ότι το να προσπαθείς να ελέγξεις τα πάντα, δημιουργεί περιττό άγχος και ανησυχία που σε κρατάει πίσω. Επομένως, μην ανησυχείς αν δεν μπορείς να ελέγξεις κάθε πτυχή της ζωής σου. Σε έναν χρόνο από τώρα, αυτά τα ανεξέλεγκτα γεγονότα δεν θα έχουν τόση σημασία όσο νομίζεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.