WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί μπορεί να νιώθεις δίπλα σου την παρουσία κάποιου που “έχει φύγει”; 


JTeam

6 Σεπτεμβρίου 2024

spirit
Μερικοί άνθρωποι νιώθουν ακόμα την ένωση με ανθρώπους που έχουν φύγει. Γιατί συμβαίνει αυτό;

“Τον νιώθω ακόμα εδώ”, “Με επισκέπτεται το βράδυ”, “Τον νιώθω να κάθεται στο κρεβάτι μου” “Νόμιζα ότι τον είδα μέσα στο πλήθος”, “Στο ραδιόφωνο παίζει συνέχεια το τραγούδι μας”.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν ομάδες με ανθρώπους που έχουν χάσει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο και αυτές είναι συχνές ατάκες που διαβάζεις.

Μετά από ένα σημαντικό πένθος, μπορεί να υπάρξουν στιγμές που το άτομο που πέθανε εμφανίζεται “ζωντανά” σε εμάς – μπορεί να το δούμε, να το ακούσουμε, να αισθανθούμε το άγγιγμά τους ή την παρουσία τους με τρόπο που είναι δύσκολο να το περιγράψει κάποιος.

Είναι όμως πραγματικότητα; Γιατί πολλοί έχουν την αίσθηση ότι έχουν δει δίπλα τους ανθρώπους που έχουν φύγει; Ανεξάρτητα από την κρίση και τις ορθολογικές εξηγήσεις που δίνει κάθε άτομο στον εαυτό του, μπορεί να συμβεί.

Γιατί νιώθουμε δίπλα μας τους ανθρώπους που έχουν φύγει

Παραισθήσεις πένθους

Η εμπειρία της αίσθησης της παρουσίας κάποιου που έχει πεθάνει αναφέρεται μερικές φορές ως «παραίσθηση πένθους». Πρόκειται για μια ψευδαίσθηση, μια αντιληπτική εμπειρία που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Ωστόσο, αυτές οι εμπειρίες είναι στην πραγματικότητα πολύ συχνές. Μάλιστα οι άνθρωποι συχνά βρίσκουν αυτές τις εμπειρίες παρήγορες.

Προσδοκία

Τους βλέπουμε δίπλα μας ή τους “αναγνωρίζουμε” σε άλλα πρόσωπα λόγω της επίμονης προσδοκίας μας να τους δούμε.

Διαρκής πόνος

Ο πόνος για τον άνθρωπο που έχει πεθάνει δεν φεύγει ούτε γρήγορα, ούτε ανώδυνα. Είναι βαθύς και διαρκής. Η «παρουσία» τους μας θυμίζει ακριβώς αυτή την απώλεια.

Φόβος θανάτου

Αναπόφευκτα, ο θάνατος άλλων φέρνει στην επιφάνεια το άγχος του θανάτου, μας υπενθυμίζει ότι αυτό είναι ένα αναπόφευκτο γεγονότος. Ο άνθρωπος αδυνατεί να το αποδεχτεί γι' αυτό νιώθει έντονα την παρουσία κάποιου που έχει πεθάνει.

Άλυτα θέματα με τον άνθρωπο που έχει πεθάνει

Και τι γίνεται αν όσοι φεύγουν αφήνουν «άλυτα θέματα» με αυτούς που μένουν; Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παρουσία τους είναι ένας τρόπος για να μειωθεί η ψυχολογική και διαπροσωπική σύγκρουση που άφησε ο θάνατος και να “λύσουν” τα θέματα που είχαν.

Αποχαιρετισμός

Μια “επαφή” με κάποιον που έχει πεθάνει μπορεί να είναι ένας τρόπος να πεις αντίο, να είσαι μαζί του ή να επικοινωνήσεις την αγάπη σου.

Επιθυμία για ένα σημάδι

Δεν αποκλείεται να αποζητάς μια συμβουλή και ο άνθρωπος που έχει πεθάνει γίνεται ο οδηγός σου, ένα στήριγμα, η συμβουλή που βαθιά μέσα σου μπορεί να ξέρεις αλλά χρειάζεσαι κάποιον να το επιβεβαιώσει.

Αίσθηση σύνδεσης

Όταν βιώνουμε αυτούς που έχουν πεθάνει, συνήθως δίνεται περισσότερη έμφαση στο διαρκές αίσθημα σύνδεσης παρά στην πραγματική φυσική εγγύτητα μαζί τους. Ήταν άλλωστε, τόσο μεγάλος μέρος της ζωής μας! Κι αυτό μας κάνει να νιώθουμε ότι είναι ακόμα δίπλα μας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο πενθούν οι άνθρωποι, ούτε σωστός και λάθος. Οι άνθρωποι άλλωστε, ζουν για πάντα στη μνήμη και στην καρδιά μας. Κι αυτή η σύνδεση δεν θα διακοπεί ποτέ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.