WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Εάν αναγνωρίζεις αυτά τα 6 σημάδια, τότε έχεις σχέση με έναν κρυφό ναρκισσιστή


JTeam

9 Σεπτεμβρίου 2024

Εάν αναγνωρίζεις αυτά τα 6 σημάδια, τότε έχεις σχέση με έναν κρυφό ναρκισσιστή
Unsplash/ Tetiana Kobzeva
Η αναγνώριση των σημαδιών ενός κρυφού ναρκισσιστή μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η συμπεριφορά του συντρόφου σου κάποιες φορές είναι παράξενη; Έχεις παρατηρήσει σημάδια ότι μπορεί ακόμα και να σε χειραγωγεί, αλλά προτιμάς να μη δίνεις σημασία και απλώς καθησυχάζεις τον εαυτό σου, λέγοντας πως αντιδράς υπερβολικά;

Η αναγνώριση των σημαδιών ενός κρυφού ναρκισσιστή μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, επειδή η χειραγώγηση του συχνά περνάει απαρατήρητη. Το «κλειδί» βρίσκεται στις λεπτές γραμμές. Εξάλλου, σύμφωνα με την ψυχολογία, ένας κρυφός ναρκισσιστής δεν επιδικνύει πάντα «ανοιχτά» την αυτοπεποίθησή του, αλλά την κρύβει πίσω από μια ψεύτικη εικόνα. Αυτό, καθιστά δύσκολο το να εντοπίσεις την τοξικότητά του.

Πάντως, εάν αναγνωρίζεις αυτά τα 6 σημάδια, τότε έχεις σχέση με έναν κρυφό ναρκισσιστή.

  • Παριστάνει συνεχώς το θύμα

Βγαίνεις με κάποιον/α που παίζει πάντα το θύμα; Ό,τι κι αν συμβαίνει, εκείνος/η είναι αδικημένος/η; Τότε, κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να σου πάρει λίγο χρόνο για να καταλάβεις το μοτίβο της συμπεριφοράς του, αλλά μάλλον πρέπει να γνωρίζεις το εξής: Ένας κρυφός ναρκισσιστής, χρησιμοποιεί πάντα τη θυματοποίηση σε μια σχέση.

  • Έχει έλλειψη ενσυναίσθησης

Ένα χαρακτηριστικό που συχνά συνδέεται με τον κρυφό ναρκισσισμό είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με «μεγάλη» εικόνα για τον εαυτό τους και κρυφό ναρκισσισμό εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σε μια σχέση, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο σύντροφός σου συχνά απορρίπτει τα συναισθήματά σου ή δεν δείχνει κατανόηση όταν είσαι αναστατωμένος.

  • Σου κάνει gaslighting

Το gaslighting είναι μια μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης όπου κάποιος σε κάνει να αμφισβητήσεις την πραγματικότητα. Αυτή είναι μια κοινή τακτική που χρησιμοποιούν οι κρυφοί ναρκισσιστές. Σε μια σχέση, αυτό μπορεί να μοιάζει με το να αρνείται ο σύντροφός σου ότι έγινε ένα συγκεκριμένο περιστατικό ή να επιμένει ότι θυμάσαι λάθος μερικά πράγματα, κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι τρελός.

  • Σε κάνει να νιώθεις ασήμαντος

Οι κρυφοί ναρκισσιστές έχουν έναν τρόπο να κάνουν τους άλλους να αισθάνονται ασήμαντοι. Μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι ανόητος, να υποτιμούν τα επιτεύγματά σου, να σε κάνουν να αμφιβάλλεις για την αξία σου, να υπονομεύσουν διακριτικά την αυτοπεποίθησή σου. Με λίγα λόγια, σε κάνουν να νιώθεις πως δεν είσαι αρκετός.

  • Έχει πάντα δίκιο

Υπήρξε κάποτε κάποιος στη ζωή σου που δεν παραδεχόταν ποτέ ότι έχει άδικο; Σε διαφωνίες, να χρησιμοποιεί έξυπνες λέξεις για να υποστηρίζει την άποψή του; Ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι θα παραποιούσε την αλήθεια; Το να είσαι με κάποιον που έχει πάντα δίκιο (ή θεωρεί ότι έχει), μπορεί να είναι εξαντλητικό.

  • Δεν έχει ποτέ τύψεις

Ένας κρυφός ναρκισσιστής δεν έχει τύψεις. Όταν σε πληγώνει, μπορεί να ζητήσει συγγνώμη, αν αυτό εξυπηρετεί τον σκοπό του, αλλά σπάνια συνοδεύεται από την ειλικρίνεια της αληθινής μεταμέλειας. Αυτή η έλλειψη γνήσιας μεταμέλειας μπορεί να είναι μία από τις πιο οδυνηρές πτυχές της σχέσης με έναν κρυφό ναρκισσιστή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.