WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως είσαι πιο ανθεκτικός από ό,τι νομίζεις; 5 ερωτήσεις για να κάνεις στον εαυτό σου


JTeam

20 Σεπτεμβρίου 2024

Μήπως είσαι πιο ανθεκτικός από ό,τι νομίζεις; 5 ερωτήσεις για να κάνεις στον εαυτό σου
Unsplash/ Maria Fedchuk
Εσύ, πόσο ανθεκτικός πιστεύεις ότι είσαι;

Το να είσαι ανθεκτικός είναι ολοένα και πιο σημαντικό σε αυτόν τον χαοτικό κόσμο. Σε μια καθημερινότητα γεμάτη περισπασμούς και προκλήσεις, η ανθεκτικότητα και η ψυχική δύναμη είναι το παν. Τι είναι, όμως, η ανθεκτικότητα; Τελικά, ξέρουμε όντως ή νομίζουμε πως ξέρουμε;

Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα ενός ανθρώπου να ρυθμίζει παραγωγικά τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές του. Είναι απαραίτητη για την επιτυχία, αλλά είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει συνήθειες για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και σθένος. Το να είσαι ανθεκτικός, σημαίνει ότι ξεπερνάς πιο εύκολα τα εμπόδια, πορεύεσαι με όσα έχεις στη ζωή και όχι με όσα σου λείπουν, και βλέπεις κάθε αντιξοότητα ως ευκαιρία.

Εσύ, μήπως είσαι πιο ανθεκτικός από ό,τι νομίζεις; Αυτές, είναι 5 ερωτήσεις για να κάνεις στον εαυτό σου.

  • «Βλέπω τις αντιξοότητες ως ευκαιρία ή ως απειλή;»

Αν βλέπεις κάθε αναποδιά ως απειλή - για τους στόχους, την ταυτότητα ή τη φήμη σου, τότε εστιάζεις σε όσα μπορούν να πάνε στραβά. Το άγχος σου σε κυριεύει. Αν, όμως, βλέπεις την αναποδιά ως μια πρόκληση που δοκιμάζει τις ικανότητές σου με καλό τρόπο και ως μια ευκαιρία να εξερευνήσεις, να μάθεις, να αναπτυχθείς ή να επιτύχεις περισσότερα από όσα νομίζεις ότι είναι δυνατόν, τότε είσαι πιο ανθεκτικός από ό,τι πιστεύεις.

  • «Είμαι ευέλικτος στο να λύνω προβλήματα;»

Η ανθεκτικότητα απαιτεί δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Αλλά μια άκαμπτη προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων τροφοδοτεί την απογοήτευση, όχι το σθένος. Η ευέλικτη νοοτροπία είναι απαραίτητη. Όταν είσαι διανοητικά ευέλικτος, σημαίνει πως έχεις ανοιχτό μυαλό, άρα και ανθεκτικότητα για να αντιμετωπίσεις τα πάντα.

  • «Εξισορροπώ την πραγματικότητα με την ελπίδα;»

Οι πιο ανθεκτικοί άνθρωποι έχουν μια υπερδύναμη: Την ικανότητα να εξισορροπούν την πραγματικότητα με την ελπίδα. Πρόσεξε, αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είσαι ρεαλιστής, αλλά να λειτουργείς πάντα με γνώμονα την ελπίδα.

  • «Όταν αντιμετωπίζω μια αποτυχία, επικεντρώνομαι σε αυτά που έχω ή αυτά που έχω χάσει;»

Οι αντιξοότητες συχνά μας κάνουν να νιώθουμε ότι έχουμε χάσει κάτι, όπως χρόνο, χρήματα, υποστήριξη ή αυτοπεποίθηση. Αλλά οι ιδιαίτερα ανθεκτικοί άνθρωποι επικεντρώνονται σε αυτά για τα οποία εξακολουθούν να είναι ευγνώμονες όταν προκύπτουν αναποδιές. Όταν επικεντρώνεσαι στο να δουλεύεις με αυτά που έχεις αντί να θρηνήσεις για αυτά που δεν έχεις, μπορείς να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις, χωρίς να σκέφτεσαι τι έχει πάει στραβά.

  • «Είμαι συμπονετικός με τον εαυτό μου όταν κάνω λάθη;»

Το να παραμείνεις ανθεκτικός είναι αρκετά δύσκολο. Γιατί να το κάνεις πιο δύσκολο με το να «χτυπάς» τον εαυτό σου όταν σκοντάφτεις; Όταν οι αντιξοότητες έρχονται στον δρόμο σου, δώσε προσοχή στο τι αισθάνεσαι για τον εαυτό σου. Αντί να κρίνεις τον εαυτό σου, δώσε όνομα σε αυτό που νιώθεις. Για παράδειγμα: «Αισθάνομαι σαν αποτυχημένος αυτήν τη στιγμή».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.