WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 φράσεις που χρησιμοποιεί ένας χειριστικός άνθρωπος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου


JTeam

11 Σεπτεμβρίου 2024

6 φράσεις που χρησιμοποιεί ένας χειριστικός άνθρωπος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου
Unsplash/ Farol 106
Ίσως έχεις ακούσει ξανά αυτές τις φράσεις

Εάν είχες ποτέ στη ζωή σου κάποιον χειριστικό άνθρωπο ή έχει τύχει απλώς να τον συναναστραφείς, γνωρίζεις καλά το συναισθηματικό «παιχνίδι» που δημιουργεί. Ένας χειριστικός άνθρωπος, ακόμα κι αν φαίνεται φιλικός και στοργικός, ξαφνικά μπορεί να μετατραπεί στον πιο εχθρικό χαρακτήρα που έχεις γνωρίσει. Και βασικό χαρακτηριστικό του, είναι η χειραγώγηση.

Ξέρει πολύ καλά πώς να συμπεριφερθεί, ποτέ να πει τι και γενικά έχει μια υπολογισμένη συμπεριφορά που αποσκοπεί στην απόκτηση ελέγχου ή πλεονεκτήματος. Και ενώ όλοι οι άνθρωποι μπορεί να είναι χειριστικοί κατά καιρούς, η χρόνια χειραγώγηση μπορεί να είναι επιζήμια.

Συνήθως, πάντως, οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτές τις 6 φράσεις για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σου.

  • «Μπορείς να με εμπιστευτείς»

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια αθώα φράση, αλλά δεν είναι. Οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη γραμμή για να οικοδομήσουν μια άμεση αίσθηση εμπιστοσύνης και ισχυρής σχέσης. Μπορεί να παρουσιάζονται ως ένας αξιόπιστος φίλος, αλλά αντιθέτως επιχειρούν να μειώσουν τις άμυνες σου για να είσαι πιο επιρρεπής στον έλεγχο.

  • «Δεν θέλω να στο επιβάλλω, αλλά…»

Μία από τις φράσεις που μπορεί να ακούγεται ευγενική, χωρίς να είναι. Είναι λες και το άτομο που έχεις απέναντί σου σέβεται τα όρια και τον χώρο σου, σωστά; Ναι, αυτό μπορεί να ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά αυτήν τη φράση για να κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να σου επιβάλλουν διακριτικά τη θέληση ή το αίτημά τους.

Jenny.Gr
Unsplash
  • «Είσαι πολύ ευαίσθητος»

Αυτή η φράση είναι ένα κλασικό παράδειγμα gaslighting. Όταν ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου, λέει πως είσαι πολύ ευαίσθητος ενώ πριν 1 λεπτό σε υποβάθμιζε με ακραίο τρόπο, δεν ευτελίζει απλώς τα συναισθήματά σου, αλλά ρίχνει και την ευθύνη πάνω σου. Η αλήθεια είναι ότι ο καθένας έχει δικαίωμα στα συναισθήματά του. Τα συναισθήματα είναι υποκειμενικά και προσωπικά. Διαφέρουν από άτομο σε άτομο και κατάσταση σε κατάσταση.

  • «Κανείς άλλος δεν σε καταλαβαίνει όπως εγώ»

Οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά φράσεις όπως οι παραπάνω για να δημιουργήσουν μια ιστορία με τίτλο «εμείς ενάντια σε όλους τους άλλους». Θέλουν να πιστεύεις ότι είναι οι μόνοι που σε καταλαβαίνουν πραγματικά, καλλιεργώντας την αίσθηση της αποκλειστικότητας και της απομόνωσης. Η πραγματικότητα, όμως, διαφέρει.

  • «Το λέω μόνο για το καλό σου»

Όλοι το έχουμε ξανακούσει αυτό, έτσι δεν είναι; Συχνά αυτή η φράση χρησιμοποιείται από χειριστικούς ανθρώπους με το πρόσχημα ότι δίνουν συμβουλές ή ότι κάνουν εποικοδομητική κριτική. Αυτή η φράση είναι χειριστική επειδή συγκαλύπτει προσωπικές απόψεις, κρίσεις ή απαιτήσεις ως χρήσιμες προτάσεις.

  • «Είμαι ο μοναδικός αληθινός σου φίλος»

Αυτή η φράση είναι ένα εύκολο χειριστικό τρικ για να σε κάνει κάποιος να τον εμπιστευτείς. Όταν κάποιος σε κάνει να νιώθεις ότι είναι ο μοναδικός σου φίλος, προσπαθεί να διασφαλίσει ότι θα βασίζεσαι αποκλειστικά σε εκείνον για συναισθηματική υποστήριξη. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι το να έχεις πολλές και διαφορετικές σχέσεις είναι υγιές και φυσιολογικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.