WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μενού ντοπαμίνης: Χρήστες στο Tiktok μοιράζονται λίστες με όσα τους κάνουν χαρούμενους


JTeam

25 Σεπτεμβρίου 2024

Μενού ντοπαμίνης: Χρήστες στο Tiktok μοιράζονται λίστες με όσα τους κάνουν χαρούμενους
Unsplash/Elizeu Dias
Πώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα μενού ντοπαμίνης;

Τα μενού ντοπαμίνης έχουν γίνει ένα από τα θέματα που συζητούν μανιωδώς οι δημιουργοί περιεχομένου. Αφενός γιατί είναι νέα τάση, αφετέρου γιατί αφορά στην καθημερνή ζωή. Και παρά το γεγονός πως υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια – αναφέρονται μεταξύ άλλων ως «dopamenus», το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια αύξηση στη δημοτικότητά του όρου. Και μάντεψε, το Tiktok βρίσκεται πίσω από αυτό.

Μια δημιουργός του TikTok, ανήρτησε πριν λίγο καιρό ένα βίντεο σχετικά με τη το δικό της μενού ντοπαμίνης, για να σταματήσει τον εαυτό της από το doomscrolling. Στο βίντεο, λέει: «Πρόσφατα ανακάλυψα την έννοια του “μενού ντοπαμίνης”, το οποίο είναι ουσιαστικά η λίστα με τα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να νιώσεις καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας».

@paytonsartain episode 157, building a dopamine menu, is out tomorrow — @Note to Self 🎧✨ #healthyhabits #luxurygirl #aesthetics #visionboard ♬ EP 157 note to self by payton sartain podcast - Payton Sartain

Ξέρουμε ότι η ντοπαμίνη είναι η ορμόνη που προκαλεί ευεξία και απελευθερώνεται όταν ο εγκέφαλός σου περιμένει μια ανταμοιβή. Έτσι, με απλά λόγια, το μενού ντοπαμίνης είναι ένας κατάλογος δραστηριοτήτων που μπορείς να κάνεις για να γίνεις χαρούμενος. Αλλά πώς θα το δημιουργήσεις;

@theselfhelpplanner Replying to @lindsayobaji The Dopamine Menu for Overstimulated Brains! #DopamineMenu #ADHDlife #ADHDhack #goalsetting #goals #planner #goalplanner #2023 #2023goals #planning #maksefam #makselife #goals2023 #goalschallenge #plan #plannerinspiration #dailyplanner #purposefulliving #intentionalliving #plannerideas #personalplanner #2023Planner #digitalplanner #lifeplanner #plannerlife #plannercommunity #plannergirl #planners #personalgrowth #plannertok #TheSelfHelpPlanner #1percentbetterdailyplanner ♬ 1901 - Instrumental - Phoenix

Σκέψου ότι έχεις μπροστά σου ένα κανονικό μενού φαγητού. Στα «ορεκτικά», πρέπει να βάλεις γρήγορες και σύντομες δραστηριότητες που θα σου πάρουν λίγα λεπτά, αλλά θα σε κάνουν χαρούμενο. Ο χορός, ένα σνακ που σου αρέσει, μια βόλτα με τον σκύλο σου. Έπειτα έρχονται τα «κύρια πιάτα», τα οποία είναι πιο χρονοβόρες δραστηριότητες, που θα χρειαστούν περίπου μια ώρα, όπως η ζωγραφική, το να προγραμματίσεις ένα ταξίδι ή να κάνεις γυμναστική.

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα «δεύτερα πιάτα», δηλαδή δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις ενώ ολοκληρώνεις μια βαρετή εργασία. Εδώ, μπορείς να ακούσεις μουσική ή να ανάψεις ένα κερί. Ακολουθούν τα επιδόρπια, δηλαδή δραστηριότητες στις οποίες επιδίδεσαι μία στο τόσο, αλλά όχι πολύ συχνά, γιατί μπορεί να σου κάνουν κακό, όπως το να περάσεις ώρες στο TikTok. Στο τέλος, θα βρεις και τα σπέσιαλ πιάτα, δηλαδή πράγματα που δεν είναι πάντα διαθέσιμα αλλά σε κάνουν χαρούμενο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.