WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πες αντίο στην αναβλητικότητα: 4 τρόποι για να πετυχαίνεις πάντα τους στόχους σου


JTeam

6 Νοεμβρίου 2024

αναβλητικότητα
Unsplash/Henry Ravenscroft
Ναι, η αναβλητικότητα δεν είναι τεμπελιά

Η αναβλητικότητα είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουμε σχεδόν όλοι. Όχι πάντα και όχι με την ίδια συχνότητα, φυσικά. Το πρόβλημα είναι ότι ως «νοοτροπία», η αναβλητικότητα μπορεί να σε κρατήσει κολλημένο σε ένα σημείο, αλλά και να σε απομακρύνει από την επιτυχία. Ναι, δεν είναι τεμπελιά, αλλά είναι κάτι σαν αυτό-σαμποτάζ.

Προφανώς, δημοφιλή εργαλεία παραγωγικότητας που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, μπορούν να βοηθήσουν, αλλά υπάρχουν απλώς μέρες που δεν έχεις κίνητρο να κάνεις το οτιδήποτε, κι αυτό είναι το βασικότερο. Αλλά άκου κάτι που ίσως δεν ήξερες: Οι άνθρωποι λατρεύουν να τελειώνουν οτιδήποτε έχουν αρχίσει. Για την ακρίβεια, παίρνουν ένα σημαντικό boost για αυτό που καταφέρνουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τέσσερα hacks που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις την αναβλητικότητα, να σου προσφέρουν το απαραίτητο κίνητρο και να σου δώσουν την ψυχολογική υποστήριξη για να ολοκληρώσεις τους στόχους σου.

Ξεκίνησε από κάτι «μικρό»

Τα μεγάλα tasks συχνά αισθάνονται συντριπτικά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αδράνεια. Σε αυτήν την περίπτωση, το πρώτη βήμα για να βρεις το κίνητρό σου είναι απλώς να ξεκινήσεις. Για παράδειγμα, μπορείς να πεις στον εαυτό σου ότι θα αφιερώσεις πέντε λεπτά σε ένα έργο. Στη συνέχεια, βάλε ένα χρονόμετρο για να ξέρεις ακριβώς ότι αφιερώνεις τον χρόνο που είπες. Μόλις ολοκληρώσεις αυτά τα 5 λεπτά, ο εγκέφαλός σου πιθανότατα θα έχει μετατοπιστεί σε κατάσταση εργασίας και θα σου είναι εύκολο να συνεχίσεις.

Πρόσεξε τον τρόπο με τον οποίο κάνεις συγκρίσεις

Η αρχή μπορεί να δώσει το έναυσμα, αλλά κάποια στιγμή ίσως να ξεμείνεις από δυνάμεις. Αντί να συγκρίνεις την πρόοδό σου από το σημείο που βρίσκεσαι σήμερα στο σημείο που πρέπει να βρίσκεσαι ιδανικά, κάνε μια σύγκριση προς τα πίσω. Σκέψου πού ήσουν και πού έφτασες, και όχι απαραίτητα μόνο τον τελικό στόχο. Αυτό, σε παρακινεί ψυχολογικά να συνεχίσεις να προσπαθείς. Το κίνητρό σου να ολοκληρώσεις πράγματα αυξάνεται όσο περισσότερο επιμένεις σε αυτό.

Μη φοβάσαι να «χάσεις» κάτι

Έχεις πετύχει ποτέ τον εαυτό σου να παρακολουθεί μια μέτρια τηλεοπτική σειρά επειδή έχεις ήδη παρακολουθήσει τρία ή τέσσερα επεισόδια; Αν και μπορεί να είναι χάσιμο χρόνου, είναι σχετικά ακίνδυνο. Τι γίνεται όμως αν δεν είσαι ευχαριστημένος με την επαγγελματική σου επιλογή και απλώς μένεις εκεί, χωρίς να ξέρεις τον λόγο; Μεγάλο ή μικρό, το να επιμένεις σε κάτι που έχεις ξεκινήσει επειδή επένδυσες χρόνο και πόρους, ενώ ξέρεις πως δεν αξίζει, συνδέεται με την ανάγκη αποφυγής απωλειών.

Απόλαυσε τη χαρά της ολοκλήρωσης

Το τελικό hack έρχεται όταν είσαι κοντά στην ολοκλήρωση ενός στόχου. Εάν, για παράδειγμα, έχεις κολυμπήσει 18 γύρους και είσαι κουρασμένος για να συνεχίσεις, δες τον τελικό γύρο μπροστά σου και αμέσως θα πάρεις μια έκρηξη ενέργειας για να ολοκληρώσεις ό,τι έχεις ξεκινήσει. Το να βρεις την ενέργεια για να ολοκληρώσεις τα πράγματα που είναι σημαντικά για σένα, μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να αξιοποιήσεις τη βασική ανθρώπινη επιθυμία για ολοκλήρωση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.