WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι δυστυχισμένοι άνθρωποι χωρίς να το συνειδητοποιούν, σύμφωνα με την ψυχολογία


JTeam

24 Φεβρουαρίου 2025

7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι δυστυχισμένοι άνθρωποι χωρίς να το συνειδητοποιούν, σύμφωνα με την ψυχολογία
Unsplash/ Harsh Palkar
Σύμφωνα με την ψυχολογία, ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας, και στους άλλους, αντανακλά τη νοοτροπία μας.

Δεν περίμενες εμάς για να μάθεις ότι οι λέξεις και οι φράσεις που χρησιμοποιείς έχουν τεράστια δύναμη. Μπορούν είτε να σε ανεβάσουν ψυχολογικά είτε να σε παγιδεύσουν σε αρνητικά μοτίβα σκέψης. Συχνά, όμως, μερικοί άνθρωποι χωρίς να το συνειδητοποιούν, χρησιμοποιούν εκφράσεις που ενισχύουν τη δυστυχία τους και τους εμποδίζουν να δουν ευκαιρίες για αλλαγή στη ζωή τους.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας, και στους άλλους, αντανακλά τη νοοτροπία μας. Οι δυστυχισμένοι άνθρωποι, λοιπόν, τείνουν να χρησιμοποιούν φράσεις που εκφράζουν αδυναμία, απαισιοδοξία και έλλειψη ελέγχου στη ζωή τους. Αυτές οι φράσεις μπορεί να βασίζονται σε γνωστικές προκαταλήψεις όπως η υπεργενίκευση, η καταστροφολογία, που ενισχύουν την αρνητική σκέψη. Το καλό νέο είναι ότι ακόμα σε αυτήν την περίπτωση, το μυαλό μπορεί να μάθει πώς να σκέφτεται διαφορετικά.

Παρακάτω, διαβάζεις τις 7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι δυστυχισμένοι άνθρωποι χωρίς να το συνειδητοποιούν.

  • «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα σωστά»

Όταν κάποιος βιώνει επανειλημμένες αποτυχίες, μπορεί να αρχίσει να πιστεύει ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο στη ζωή του, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που τον αποτρέπει από το να προσπαθήσει ξανά. Αντί για αυτό, μπορείς να πεις: «Θα βρω έναν τρόπο να το καταφέρω». Αυτή η μικρή αλλαγή στη γλώσσα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στον τρόπο που προσεγγίζεις τις προκλήσεις.

  • «Τίποτα δεν πάει ποτέ καλά για μένα»

Ένας δυστυχισμένος άνθρωπος έχει την τάση να υπεργενικεύει. Αποτυγχάνοντας σε μια εξέταση, για παράδειγμα, δεν σημαίνει ότι θα αποτυγχάνεις πάντα, αλλά αυτή η φράση μετατρέπει μια μεμονωμένη αποτυχία σε έναν γενικό κανόνα. Αντί να λες «τίποτα δεν πάει καλά», δοκίμασε: «Αυτό δεν πήγε καλά, αλλά την επόμενη φορά μπορεί να είναι διαφορετικά».

  • «Αυτή είναι η τύχη μου»

Ακόμα κι αν το λες χαριτολογώντας, αυτή η φράση συχνά υποδηλώνει μια εξωτερική αίσθηση ελέγχου. Όταν πιστεύεις ότι η ζωή σε πολεμά, τείνεις να χάνεις την κινητοποίησή σου. Αλλά η αλήθεια είναι πως την τύχη σου, τη δημιουργείς εσύ. Ναι, υπάρχουν τυχαία γεγονότα, αλλά πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να επηρεάσεις το αποτέλεσμα.

  • «Δεν έχω επιλογή»

Το να πιστεύεις στις ικανότητές σου είναι το «κλειδί» για να διαχειριστείς τη ζωή σου. Όταν λες «δεν έχω επιλογή», στερείς από τον εαυτό σου την προσωπική του δύναμη. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να έχεις δύσκολες επιλογές, αλλά πάντα έχεις επιλογές.

  • «Δεν θα γίνω ποτέ τόσο καλός όσο […]»

Το πρόβλημα είναι ότι συχνά συγκρίνουμε τη ζωή μας με την «καλύτερη εκδοχή» κάποιου άλλου, οδηγώντας μας σε αίσθηση ανεπάρκειας. Αντί να συγκρίνεσαι, επικεντρώσου στη δική σου πρόοδο και γιόρτασε τα μικρά σου βήματα προς τα εμπρός. Αυτή η φράση μπορεί να είναι σημάδι μιας καταθλιπτικής νοοτροπίας, που θα σε οδηγήσει να απομακρυνθείς από τους ανθρώπους ακριβώς τη στιγμή που τους χρειάζεσαι.

  • «Πάντα αποτυγχάνω στο τέλος»

Αυτό είναι ένα παράδειγμα καταστροφολογίας, βλέποντας μια αποτυχία ως αναπόφευκτο γεγονός. Εστιάζοντας σε μικρές καθημερινές βελτιώσεις, μαθαίνεις ότι κάθε αποτυχία κρύβει ένα πολύτιμο μάθημα. Αντί για «πάντα αποτυγχάνω», πες: «Είχα αποτυχίες, αλλά μαθαίνω από αυτές».

  • «Γιατί να προσπαθήσω;»

Αυτή η φράση εκφράζει πλήρη απελπισία. Όταν νιώθεις ότι «δεν αξίζει», βάλε έναν μικρό στόχο—όπως να γράψεις μια παράγραφο από την εργασία που έχεις να κάνεις ή να στείλεις ένα email. Ακόμα και μια μικρή αίσθηση σκοπού μπορεί να σε τραβήξει από την απελπισία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.