WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς ο φόβος της απόρριψης συνδέεται με το ΔΕΠΥ - 3 τρόποι να τη διαχειριστείς


JTeam

4 Απριλίου 2025

Πώς ο φόβος της απόρριψης συνδέεται με το ΔΕΠΥ - 3 τρόποι να τη διαχειριστείς
Unsplash
Ο φόβος της απόρριψης είναι ένα ισχυρό συναίσθημα που μας καθηλώνει, στερώντας μας την ευκαιρία να διεκδικήσουμε όσα επιθυμούμε να έχουμε στη ζωή μας.

Η απόρριψη αποτελεί μια αναπόφευκτη κατάσταση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει κάθε άνθρωπος - έστω μία φορά στη ζωή σου. Σε καθετί που κάνουμε, με καθετί που καταπιανόμαστε, η απόρριψη - που συχνά συνδέεται με την αποτυχία - είναι μια πιθανότητα. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συνηθίσει να ζουν με τον φόβο της απόρριψης, μη επιτρέποντας στον εαυτό τους να νιώσει ελεύθερος.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια δυσάρεστη κατάσταση, που επιβαρύνει την ψυχολογία, και σου δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας και αμηχανίας. Από τις ερωτικές και τις φιλικές μέχρι τις οικογενειακές, τις επαγγελματικές και τις κοινωνικές σχέσεις, ο φόβος της απόρριψης κυριαρχεί και μας παραλύει, οδηγώντας μας συχνά στην απομόνωση.

Πώς σχετίζεται ο φόβος της απόρριψης με το ΔΕΠΥ

Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται πως κάποιες φορές ο φόβος της απόρριψης συνδέεται με αρνητικά περιστατικά του παρελθόντος. Σε στιγμές, δηλαδή, που ενδεχομένως σφάλαμε, και δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να ξεπεράσουμε. Σε περίπτωση που νιώθεις ακριβώς αυτό το συναίσθημα, δηλαδή σε στοιχειώνουν λάθη του παρελθόντος, ίσως ο φόβος της απόρριψης να συνδέεται με το ΔΕΠΥ.

Ένα από τα χαρακτηριστικά των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ είναι η ευαισθησία στην απόρριψη. Είναι πολύ αυστηροί με τον εαυτό τους, παρασύρονται από τις αρνητικές σκέψεις και θεωρούν συχνά πως το χειρότερο σενάριο που έχουν σκεφτεί, θα γίνει πραγματικότητα. Φοβούνται πως δεν είναι τόσο ικανοί και άξιοι όσο είναι κάποιοι άλλοι, με αποτέλεσμα να νιώθουν πολύ έντονα το αίσθημα της απόρριψης.

Jenny.Gr
Unsplash

Οι αρνητικές κοινωνικές εμπειρίες που συσσωρεύονται στη μνήμη τους, η τάση να παρερμηνεύουν συμπεριφορές ανθρώπων που πρέπει να συναναστραφούν ή η προσοχή λεπτομερειών που κανένας άλλος δεν θα παρατηρούσε, δίνοντάς τους αρνητικό νόημα, είναι στοιχεία που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ έχουν ένα ευαίσθητο συναισθηματικό κόσμο και αδυνατούν να εκφραστούν όπως θα ήθελαν.

Πώς, όμως, μπορείς να διαχειριστείς το αίσθημα της απόρριψης; Αρχικά, παρατήρησε τα συναισθήματά σου και προσπάθησε να κατανοήσεις σε ποιες στιγμές νιώθεις ένταση και σε ποιες είσαι cool. Όσο πιο έντονα είναι τα συναισθήματα που βιώνεις τόσο μειώνεται η γνωστική ικανότητα και συνεπώς αδυνατείς να σκεφτείς λογικά. Η έλλειψη ορθολογικής σκέψης μπορεί να σε κάνει ακόμα πιο αυστηρό με τον εαυτό σου και πιο επιεική με τους άλλους.

Έπειτα, καλό θα ήταν να θέσεις ερωτήματα στον εαυτό σου σχετικά με το τι σου έχει συμβεί. Προσπάθησε να αναλύσεις γιατί νιώθεις έτσι, ποια είναι η αιτία που σου προκάλεσε αυτή τη συναισθηματική ταραχή και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Όσο επεξηγείς αυτά που σκέφτεσαι τόσο πιο ανάλαφρος θα νιώθεις. Ακόμα κι αν πρόκειται για μια απόρριψη, με αυτό το σκεπτικό θα μπορέσεις να τη διαχειριστείς με ψυχραιμία και ωριμότητα.

Τέλος, προσπάθησε να μπεις στη θέση του άλλου και να εξηγήσεις τους λόγους που μπορεί να τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Σίγουρα θα υπάρχουν. Ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία, θα εντοπίσεις τι είναι σημαντικό για εσένα και τι όχι. Εκεί, θα κάνεις το ξεκαθάρισμα που χρειάζεται και θα αποκτήσεις τα αντανακλαστικά που θα σε βοηθούν να διαχειρίζεσαι καλύτερα τον φόβο της απόρριψης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.