WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να αλλάξεις πραγματικά τη γνώμη κάποιου: Κάνε αυτή τη μία ερώτηση, σύμφωνα με ψυχολόγους


JTeam

20 Απριλίου 2025

Γυναίκα με κόκκινη μπλούζα
© Unsplash
Μπορεί και όχι. Αλλά αξίζει να προσπαθήσεις

Στην Ελλάδα έχουμε μια σχεδόν... πολιτιστική αδυναμία στο να διαφωνούμε. Από τα καφενεία ως τα οικογενειακά τραπέζια, μας αρέσει να χωριζόμαστε σε "στρατόπεδα" και να υπερασπιζόμαστε με πάθος τις απόψεις μας — πολιτικές, κοινωνικές, αθλητικές, τα πάντα. Ειδικά τις γιορτές, όπως το Πάσχα, που μαζεύεται το σόι στο χωριό, τα τραπέζια συχνά γίνονται αρένες: από το αρνί στη σούβλα καταλήγουμε στο αν φταίνε οι πολιτικοί, οι ξένοι, ή "η νέα γενιά που δεν ξέρει από ζωή".

Υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από αυτή την τοξική δυναμική και να κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις ακόμα και με όσους διαφωνούμε κάθετα;

Η απάντηση, σύμφωνα με ψυχολόγους του Στάνφορντ, είναι «ναι» — και ξεκινά με μία απλή αλλά ισχυρή ερώτηση.

Θέλεις να αλλάξεις τη γνώμη κάποιου; Ξέχνα τα γεγονότα

Το πρώτο βήμα για να αρχίσουμε να ακούμε πραγματικά ο ένας τον άλλο και να βρίσκουμε κοινό έδαφος ίσως φαίνεται παράδοξο. Όμως, χρειάζεται να ξεχάσεις τα γεγονότα — τουλάχιστον στην αρχή της συζήτησης. Όσο δελεαστικό κι αν είναι να παραθέσεις έρευνες και στατιστικά για να «αποδείξεις» ότι έχεις δίκιο, η επιστήμη δείχνει ότι αυτό σπάνια αλλάζει τη γνώμη κάποιου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η πραγματικότητα δεν έχει σημασία μακροπρόθεσμα. Αλλά το να βομβαρδίζεις κάποιον με αποδείξεις που υπονομεύουν την ταυτότητά του, τον κάνει να οχυρώνεται ακόμη περισσότερο στις απόψεις του.

Πώς ξεπερνάμε λοιπόν αυτή την τόσο ανθρώπινη — αλλά προβληματική — τάση; Όχι επαναλαμβάνοντας τα ίδια επιχειρήματα με πιο έντονη φωνή. Σε μια πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι όταν φωνάζεις σε κάποιον στο διαδίκτυο για τις απόψεις του, όχι μόνο αυτός τις υποστηρίζει ακόμη πιο σθεναρά, αλλά και οι «παρατηρητές» τείνουν να συμπονούν το άτομο που δέχεται την επίθεση.

Λυπημένη γυναίκα
© Unsplash

Η "μαγική" ερώτηση για να ανοίξεις διάλογο

Οι φωνές και τα στατιστικά κάνουν τον άλλον να πιστεύει ότι δεν θες διάλογο αλλά απλά να τον «διορθώσεις». Δεν είναι περίεργο που δεν νιώθει άνετα να ανοιχτεί ή να αλλάξει γνώμη.

Σε πρόσφατο άρθρο του BBC, παρουσιάστηκε μια ερώτηση που προτείνουν οι ερευνητές του Στάνφορντ και η οποία άλλαξε τον τόνο συζητήσεων.

Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι συζητούσαν διαδικτυακά με συμφοιτητές για νέα πανεπιστημιακά τεστ, ενώ στην πραγματικότητα μιλούσαν με ερευνητές που δοκίμαζαν διαφορετικές διατυπώσεις.

Η μία ερώτηση που έκανε τη διαφορά;
«Μου φάνηκε ενδιαφέρον αυτό που λες. Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί το σκέφτεσαι έτσι;»

Η προσθήκη αυτής της φράσης έκανε τους συμμετέχοντες πιο ανοιχτούς σε νέες ιδέες και μετέτρεψε τον τόνο της συζήτησης σε κάτι πιο ήρεμο και ουσιαστικό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.