Ποιο ρόλο διαλέξατε για τη ζωή σας;

Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013

Στην καθημερινή ζωή, αναγκαζόμαστε συχνά να παίζουμε διάφορους ρόλους ανάλογα με τον χώρο και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Δεν είναι το ίδιο να καθησυχάζεις έναν θυμωμένο πελάτη με το να μιλάς με τον υπάλληλο του μπακάλικου της γειτονιάς ή να τρως παρέα με τους συναδέλφους σου.

Όταν νιώθουμε ηθοποιοί στη μεγάλη σκηνή του κόσμου, μπορούμε να εφαρμόζουμε τη μέθοδο Στανισλάφκι, δραματουργού του 190υ αιώνα, που βασίζεται στην αφομοίωση του ήρωα που ενσαρκώνουμε.

Ο δάσκαλος αυτός της υποκριτικής συμβούλευε τους ηθοποιούς να μην μιμούνται τις εκφράσεις του τσιγκούνη, αλλά να νιώθουν την τσιγκουνιά μέσα τους, επειδή μ΄αυτό τον τρόπο η ερμηνεία θα ήταν απολύτως φυσιολογική και πιστευτή.

Επειδή στην περίπλοκη καθημερινή ζωή είμαστε υποχρεωμένοι να παίζουμε πολλούς ρόλους, είναι απαραίτητο να ενσαρκωνόμαστε σ' αυτούς για να ταυτιζόμαστε με την πλοκή, οποία κι αν είναι.

Αν παίζουμε απ΄ έξω, χωρίς να συλλαμβάνουμε την ουσία του ήρωά μας, το μόνο που θα καταφέρεται θα είναι αυτό που έλεγε ο Στανισλάφσκι στους μαθητές του: "Δε σε πιστεύω, δεν με πείθεις".

Είναι σημαντικό λοιπόν να κατανοούμε πλήρως το ρόλο που παίζουμε κάθε φορά. Ωστόσο, υπάρχει μια παγίδα σ΄όλο αυτό το θέατρο. Πολλές φορές οι άνθρωποι μπαίνουν τόσο καλά σ' ένα ρόλο που εγκλωβίζονται σ' αυτό, και εκεί έγκειται το πρόβλημα.

Μπορεί να είστε ταυτόχρονα, παιδί, γονιός, σύζυγος, φίλη, μητέρα, επαγγελματίας, ερωμένη, γυναίκα κτλ το θέμα είναι να συνειδητοποιείτε ποιο ρόλο έχετε επιλέξει κάθε φορά, και ποια σημασία έχουν τα γενικά χαρακτηριστικά του κάθε ρόλου για εσάς. Βρείτε ποια συμφωνούν με το δικό σας χαρακτήρα, μακριά από κοινωνικές νόρμες, κατάλοιπα και στερεότυπα. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.